لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۳:۲۴

گزارش سیاسی: اوباما احتمالا شیوه های سیاسی آمریکا را تغییر خواهد داد


سیندی سین، خبرنگار صدای آمریکا، واشنگتن

باراک اوباما، رییس جمهور منتخب آمریکا اظهار داشت که او در سیاست های آتی خود نسبت به ممالک دیگر پیش از هرگونه زورآزمائی نظامی به دنبال راه های مشوقانه ای خواهد بود که بتواند با تاثیراتی مثبت از طریق خواست ها، فرهنگ و روش زندگی یک ملت بر ملل دیگر تاثیر بگذارد. به روایتی دیگر او به دنبال « قدرتی نرم» است.

در مورد قدرت نظامی ایالات متحده هیچ گونه تردیدی وجود ندارد. ارتش این کشور یکی از ورزیده ترین و مجهز ترین ارتش های جهان محسوب می شود که در بیش از 130 کشور مختلف جهان دارای پایگاه می باشد. اما همانطور که قدرت نظامی ایالات متحده به گسترش روزافزون خود ادامه می دهد از محبوبیت این کشور در میان دیگر کشورهای جهان کاسته می شود.

بنا بر آمار و ارقام به دست آمده از مرکز جهانی گرایش های فکری، نگرش مثبت درباره ایالات متحده بین سال های 2000 تا 2007 در بیش از 26 کشور از 33 کشور مورد مطالعه کاهش پیدا کرده است. این کاهش شامل متحدین آمریکا نیز می شود که سیاست های خارجی ایالات متحده را به شدت مورد انتقاد قرار داده اند.

آخرین پژوهش ها نشان می دهد که اکثر این کشورها معتقدند نیروهای نظامی آمریکا باید هرچه زودتر از عراق و افغانستان خارج شوند.

نانسی اسنو، پروفسور رشته دیپلماسی عمومی در دانشگاه سیراکیوس نیویورک معتقد است انتخاب باراک اوباما به عنوان رییس جمهور ایالات متحده حتی پیش از آن که او قدم به کاخ سفید بگذارد از عواملی است که توانسته چهره آمریکا را در جهان به صورتی مثبت تغییر دهد:« برای چند لحظه کوتاه ، تمام مردم جهان نفس ها را در سینه حبس کردند تا شاهد انتخاب اوباما و بایدن باشند و همین طور هم شد. به نظر من در همان لحظه مقادیر زیادی از احساسات ضد آمریکایی در اذهان جهانیان از بین رفت. حال باید دید که این حالت تا چه اندازه دوام خواهد داشت. چرا که به زودی هنگام عملکرد است و اوباما در صدر حکومت قرار خواهد گرفت. بیان کلماتی که سخن از تغییرات داشت خود به صورتی نمادین تاثیر زیادی بر مردم سراسر جهان گذاشت که در ذهن خود منتظر فرصتی بودند تا از عوارض حکومت یک رییس جمهور منفور دوری جویند.»

در سخنرانی شب انتخابات، رییس جمهور منتخب باراک اوباما به مردم قول یک « سحرگاه تازه» در افق سیاسی آمریکا داد:« به تمام کسانی که هنوز در شگفت اند که بدانند آیا نور هدایت دهنده ایالات متحده آمریکا هنوز می درخشد یا نه امشب ثابت شد که قدرت واقعی این ملت نه از ابزار نظامی و نه از ثروت بی شمار نشات می گیرد بلکه ریشه در بردباری، امید، و آرزوهایی چون دمکراسی، آزادی و برابری دارد.»

آقای اوباما در شب انتخابات قول داد که آمریکا را به جهت هایی تازه و خلاف آنچه سیاست های جورج دبلیو بوش به همراه داشته است سوق دهد. او قول داده است تا بستن درهای زندان گوانتانامو یکی از اولین عملکرد های او به عنوان رییس جمهور آمریکا باشد و اعلام کرده است که ایالات متحده از استفاده از تکنولوژی برای بدست آوردن اطلاعات خودداری خواهد کرد.

بنا برگفته نانسی اسنو، اوباما می داند که بازگردان اعتماد مردم کلید اصلی است و می تواند با استفاده از قدرت بیان کم نظیر و زمینه نژادی خود این کار را به نحو احسن از طرق دیپلماتیک انجام دهد:« اوباما می خواهد اطمینان به دولت و اعتماد به رهبریت در این کشور را چه در داخل و چه در خارج از مملکت یک بار دیگر مستقر کند. من فکر می کنم منظور از قدرت ملایم همین باشد. جلب اذهان عمومی بدون استفاده از خشونت. به دست آوردن توجه مردم از طریق عملکردهای صحیح و این همان قولی است که اوباما به مردم داده است.»

کریستن لرد، کارشناس آمریکایی روابط با کشورهای اسلامی در انستیتوی بروکینگز واشنگتن معتقد است اوباما به محض ورود به کاخ سفید خواهد توانست تم گفتمان با دیگر کشورها را به صورتی محترمانه و مسئوولانه تغییر دهد:« هنگامی که آمریکا بتواند به جهانیان نشان دهد که گوشی شنوا دارد، که علاقمند است به حل مشکلاتی که کشورهای دیگر دربطن جوامع خود با آن درگیری دارند کمک کند، برخلاف تصور برخی ، می تواند به بهبود وضعیت امنیتی آمریکا نیز کمک برساند.»

هیلاری کلینتون نیز هنگام قبول رسمی مقام وزرات امور خارجه درمجلس سنای آمریکا در یک سخنرانی به مسئله رهایی از ایدئولوژی های جامدی که بسیاری از تحلیلگران آن را با پرزیدنت جورج دبلیو بوش پیوند داده اند پرداخت و گفت:« من معتقدم که هنوز جایی برای رهبریت از سوی آمریکا باقی است. ما باید در این راه از آن چه «قدرت هوشیارانه» خوانده می شود استفاده کنیم و ابزار گوناگونی را که در مقابلمان قرار گرفته به کار بگیریم. ابزار دیپلماتیک، اقتصادی، نظامی، قانونی و فرهنگی. ما باید بتوانیم این ابزار را یا مجموعه ای از آن را با کاردانی و هوشمندی انتخاب کنیم و به کار ببندیم. دیپلماسی پیشقراول عمکردهای سیاسی آینده ما خواهد بود.»

هیلاری کلینتون گفت که او و آقای اوباما همواره دیپلماسی را به عنوان گزینه نخست انتخاب خواهند کرد و زورآزمائی های نظامی تنها در مراحل نهایی به عنوان آخرین چاره در نظر گرفته خواهد شد. خانم کلینتون خاطرنشان ساخت که ایالات متحده به دوستانی بیشتر و دشمنانی کم تر نیاز دارد.

دونالد رامسفیلد، وزیر دفاع پیشین کابینه پرزیدنت بوش یکی از مخالفان سرسخت سیاست نرم بود. او اعتقاد داشت که محبوبیت نباید محک عملکرد سیاست های خارجی ایالات متحده آمریکا باشد. او معتقد بود که ایالات متحده در چنان مرحله ای از قدرت قرار دارد که می تواند با مسائل به هر صورتی که صلاح می داند رفتار کند و البته این خود می تواند موجب رنجش و حتی خشم عده ای شود.

گروهی دیگر معتقدند که انتظارات از باراک اوباما در این کشور و در سایر مناطق جهان به اندازه ای بالا رفته است که به هرجهت می تواند مقداری سرخوردگی و نا امیدی نیز به همراه داشته باشد.

با این وجود انتظار می رود میلیون ها تن در سراسر جهان با امید آینده ای بهتر به تماشای مراسم آغاز ریاست جمهوری باراک اوباما بنشینند.

XS
SM
MD
LG