نخست وزیر اسلواکی می گوید کشور وی آمادگی دارد تا راکتور های اتمی خود را دوباره به راه اندازد. نخست وزیر اسلواکی برنامه راه اندازی راکتور های اتمی خود را که قدمت آن به اتحاد جماهیر شوروی می رسد بدنبال قطع جریان گاز روسیه به اروپا که بویژه اسلواکی را دچار بحران کرده است اعلام کرد. اتحادیه اروپا تهدید کرده در صورت راه اندازی راکتور های اتمی، اسلواکی با عکس العمل اتحادیه مواجه خواهد شد.اسلواکی یکی از کشورهایی است که بیشترین صدمه را در قطع جریان گاز روسیه به اروپا که ناشی از اختلاف روسیه و اوکراین است متحمل شده است.
اسلواکی که برای تامین انرژی نیازمند گاز روسیه است، ۹۷ درصد ذخیره گاز خود را به مصرف رسانده و هفته گذشته وضعیت اضطراری اعلام کرد. دولت از هزار شرکت خواست که مصرف گاز خود را کاهش دهند تا گاز ذخیره برای مصرف منازل بیمارستان ها و مدارس باقی بماند.
روز سه شنبه رابرت فیکو نخست وزیر اسلواکی گفت برای مقابله با کمبود گاز و برق، کشورش آمادگی دارد که راکتورهای اتمی خود را راه اندازی کند. گرچه تلویزیون اسلواکی کمی بعد اعلام کرد دولت راه اندازی راکتورها را به تعویق انداخته ولی آقای فیکو تاکید کرد در شرایط بحرانی راکتورهای اتمی به کار خواهند افتاد.
یکی از شرایط پیوستن اسلواکی به اتحادیه اروپا در سال ۲۰۰۴ متوقف شدن فعالیت راکتورهای اتمی آن کشور بود که سرانجام عملی شد.
اتحادیه اروپا اظهار داشت اگر اسلواکی راکتور های اتمی خود را به کار اندازد با عکس العمل اتحادیه مواجه خواهد شد.
سخنگوی امور انرژی اتحادیه اروپا گفت: مقامات کمیسیون اتحادیه اروپا شدیدا تلاش می کنند به مشکل اسلواکی که دریافت گاز روسیه از طریق اوکرایین است رسیدگی و بحران انرژی را در اسلواکی و سایر کشور های اروپایی برطرف کنند.
دولت اسلواکی راه حل راه اندازی راکتورهای خود را پیشنهاد کرده که غیر قانونی است و نقض پیمان الحاق به اتحادیه اروپا است و ما نمی توانیم آن را نادیده بگیریم.
کمی بعد نخست وزیر اسلواکی اعلام کرد مقامات آن کشور با کمیسیون اروپایی در حال مذاکره هستند و برای راه اندازی مجتمع هسته ای اسلواکی ناظران بین المللی را خواهند پذیرفت.
در همین حال یکی از متخصصان انرژی اروپای شرقی و مرکزی می گوید: راه اندازی یک راکتور قدیمی کار درستی نیست. ثانیا نقض قانون سرمشق خوبی برای کشورهای اتحادیه اروپا نیست. مقرراتی که برای بستن راکتورهای اتمی وضع شده بر اساس دلایلی بوده است و می باید آن ها را جدی گرفت.
در حالی که کشور های اروپایی برای انرژی و گرما تقلا می کنند روسیه و اوکرایین بحران انرژی اروپا را ناشی از دیگری می خوانند و اتحادیه اروپا از ناسازگاری آن دو کشور انتقاد می کند.