سوزان لوگ کوستر، خبرنگار صدای آمریکا، واشنگتن
اندرو زاکرمن عکاس و فیلمساز آمریکایی، در سفر دور دنیا و مصاحبه با ۵۱ چهره ۶۵ تا ۹۲ ساله، پروژه نگارش یک کتاب و ساخت یک فیلم را تکمیل کرده است.
اندرو زاکرمن در این مورد می گوید جامعه امروز با توجه بی رویه به نسل جوان، گنجینه دانش را که با سال ها تجربه به دست می آید نادیده می گیرد.
وی برای تکمیل پروژه جدید که شامل یک کتاب و دیسک فشرده ۶۰ دقیقه ای شامل عکس و مصاحبه است، خرد را به تصویر کشیده است.
بزرگان قوم روستاهای سنتی، نماد خرد و تجربه بوده اند که همواره آموزه های خود را با نسل جوان پس از خود در میان می گذاشتند.
دزموند توتو، اسقف اعظم آفریقای جنوبی، یکی از ۵۱ چهره ای است که برای تهیه پروژه کتاب و فیلم «خرد» مورد مصاحبه قرار کرفته است.
توتو فردی است که برای اولین بار ایده پیگیری این پروژه را به اندرو زاکرمن پیشنهاد کرد.
زاکرمن می گوید:« پروژه خرد از یکی از نقل قول های دزموند توتو الهام گرفته شده است. توتو در یکی از اظهارات خود گفته بود: تجربه و خرد ما بزرگترین هدیه ای است که می توانیم به نسل های دیگر اهدا کنیم. اگرچه نمی دانم که دیگران به نامه من پاسخ می داند یا نه، اما دزموند توتو به طور مسلم یکی از معدود چهره های جهانی است که توان دسترسی و شبکه ارتباطی بسیار قدرتمندی دارد. کمک های او در تکمیل این پروژه بسیار ارزشمند بوده است.»
زاکرمن با پشت سر گذاشتن صدها هزار کیلومتر طی یک سال گذشته به شهرهای بزرگ و روستاهای دورافتاده سفر کرد تا از خرد بزرگان این مناطق بهره مند شوند.
وی با سیاستمدارانی همچون نلسون ماندلا و واسلاو هاول، هنرمندانی همچون اندرو ویت، استر ماهلانگ، اهل آفریقای جنوبی، موسیقیدانانی همچون ویلی نلسون، و دیو بروبک و جین گودال و باز آلدرین، فضانورد، دیدار و گفتگو کرده است.
زاکرمن یادآوری می کند:« به نظر من، تعریف خرد کار ساده ای نیست و اصولا" دسته بندی و تعریف خرد قابل اندازه گیری نیست. من می دانستم باید تا جایی که می توانم گروهی را گرد هم بیاورم و تا حد امکان با افراد متعددی مصاحبه کنم.»
مصاحبه با هر یک از این بزرگان، از سناتور تد کندی گرفته تا ووله شاینگ کاه، نویسنده نیجریه ای در پس زمینه ای سفید فیلمبرداری شده است.
اندرو زاکرمن می گوید:« من به ثبت دستاوردهای این افراد، به عملکرد سیاستمداران در دوران خدمات دولتی، محتوای کتاب نویسندگان و یا نقاشی هنرمندان علاقه ای نداشتم. آن چه که برای من اهمیت داشت، ماهیت وجودی این افراد و چشم انداز و دیدگاه آن ها نسبت به زندگی بود.»
شخصیت های فیلم زاکرمن تجربیات و خرد خود را در یک کتاب، که بیش از ۱۰۰ عکس رنگی از این چهره ها را در خود جای داده، و یک دیسک فشرده ۶۰ دقیقه ای با مخاطب در میان گذاشته اند.
زاکرمن می گوید:« کتاب به شیوه ای طراحی شده که گویی هر یک از این بزرگان تجربه منحصر به فردی داشته اند و هر موضوعی سر فصل ویژه خود را دارد. در فیلم نیز چهار مجموعه کار، عشق، محیط زیست و حل بحران مطرح شده است.»
بعضی از این بزرگان اساسا در مورد موضوعی که در آن خبره و شناخته شده هستند، صحبت کرده اند.
در مقام نمونه، راوی شانکار، نوازنده سی تار در بخشی از فیلم می گوید:« من هیچ وقت سعی نکردم خردورزی کنم. برای این که احساس می کنم خرد چندانی ندارم اما خیلی دوست دارم که عشق، هیجان و اوج شوق خود را از طریق موسیقی ام به دیگران منتقل کنم.»
گراهام نش، موسیقیدان گروه کرازبی، استیلز و نش که در حوزه وسیع تر از فلسفه زندگی و حیات صحبت کرده می گوید:« زندگی بی عیب و نقص نیست، هیچ گاه کامل نبوده است. فقط باید از هر لحظه آن بهترین بهره را برد و آن چه را که جهان در برابر دیدگانمان می گشاید، با آغوش باز بپذیریم.»
بیلی جین کینگ، قهرمان پیشین تنیس نه تنها از تجربیات خود در مورد رقابت سخن گفته بلکه در مورد راهکار های محافظت از محیط زیست نیز گفتگو کرده است:« آب را هدر ندهید، از کیف های خریدی استفاده کنید که قابل شستشو باشند. مدت زمان دوش گرفتن خود را کاهش دهید. بیشتر پیاده روی کنید و از دوچرخه بیشتر استفاده کنید. در مقام یک انسان، هر روز کار کوچکی انجام دهید و در بلند مدت تاثیر کارهای خیر بسیار ثمربخش خواهد بود.»
چاک لکوز، هنرمند نقاش نه تنها در مورد نقاشی بلکه در مورد ازدواج خود سخن می گوید:« من چهل سال است که ازدواج کرده ام، نه یکبار بلکه چهار یا پنج بار با افراد مختلف. هر یک از آنان تجربه های متفاوتی ارایه می دهند و فرد را به تکامل و سازش وا می دارند.»
رزامند پیلچر، نویسنده بریتانیایی در مورد رمز سلامت روح و جسم در سالخوردگی می گوید:« آدم ها به دلیل پیرشدن از برخی کارها دست نمی کشند، بلکه به این دلیل که از برخی کارها دست می کشند پیر می شوند.»
زاکرمن می گوید همه این افراد به دلیل تداوم فعالیت های جسمی و فکری در بلند مدت خدمات بی شماری به جامعه ارایه کرده اند.
این بزرگان تجربیات و دانش خود را از طریق پروژه «خرد» اندرو زاکرمن با دیگران در میان گذاشته اند.