لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۶ مرداد ۱۴۰۳ ایران ۰۳:۵۷

نخستین نقشه برداری کامل ژنتیکی از سلول سرطانی


پیش از آنکه محققین دانشگاه واشنگتن در سنت لوئیز آمریکا نتیجه مطالعه اخیرخود را منتشرکنند درمان سرطان به نظر آرزویی دست نیافتنی بود. در این مطالعه دانشمندان برای اولین بارموفق شدند کلیه ژنهای موجود بر روی سلول خون سرطانی یک زن مبتلا به سرطان خون را پس از مرگ وی شمارش و شناسایی کنند. در مرحله بعدی آنان همین نقشه برداری ژنتیکی را بر روی سلول پوست سالم و غیر سرطانی این زن انجام داده و به مقایسه ترتیب قرارگیری ژنها پرداختند. نتیجه این مقایسه کشف ۹ جهش ژنی یا ۹ ژن متفاوت بود که در سلولهای سرطانی این زن تکرار شده یا به عبارتی دیگر موجب بروزسرطان شده بود.

اهمیت این موضوع زمانی روشن می شود که بدانیم برای تعیین الگوی ژنتیکی یک فرد میباید ترتیب و توالی چند صد ميلیون ژن زنجیره وار را مشخص کرده تا بتوانیم فرضأ در مورد بالا ۹ مورد متفاوت یا جهش یافته را در سلول سرطانی پیدا کرده و دلیل تغییرات آسیب شناسی را که منجر به بروز بیماری می شود دریابیم .

پژوهشگران امیدوارند در پی کشف آنچه باعث این تغییرات وخیم و مرگبار سرطانی در سلول میشود، بتوانند به راههای پیشگیری ودرمان سرطان دست پیدا کنند. آنها می گویند، حاصل عملی این پژوهش امکان طراحی درمان اختصاصی برای هر فرد با توجه به ویژگیهای ژنتیکی اولیه وثانویه ای که به دنبال بیماری پیدا می کند است. سودمندی درمان اختصاصی در کاستن از عوارض جانبی وناخواسته است. این عوارض جانبی در حال حاضر موجب مرگ پیش از موعد بسیاری از بیماران تحت درمان های مرسوم ومعمول سرطان است.

پژوهشگران معتقدند، سهم بسیار مهمی از این دستاوردها مرهون پیشرفتهای تکنولوژیکی است که امکان تولید انبوه نوعی از کیت های آزمایشگاهی را فراهم آورده وبا آن امکان شمارش موازی یک صد ميلیون ژن در هر نمونه را ایجاد کرده است.
این روش در مقایسه با شیوه های قدیمی که تنها یک صد ژن را در هر نمونه شمارش می کرده است کاهش هزینه ای از ده ملیون دلار به ازای هر آزمایش در سال ۲۰۰۳، به ده هزار دلار در سال ۲۰۰۸ داشته است و نهایتأ نور امید بسیار روشنی به آینده مبهم بیماران مبتلا به سرطان انداخته است.

XS
SM
MD
LG