لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۷ مهر ۱۴۰۳ ایران ۰۰:۳۲

گزارش: فساد در دستگاههای سیاسی آمریکا


دادستان فدرال آمریکا، راد بلاگایه ویچ فرماندار ایالت ایلینوی را به فساد متهم کرده و می گوید این فرماندار تلاش کرده است پست سناتوری ایالت را که با کنار رفتن باراک اوباما رییس جمهوری برگزیده خالی شده است به مزایده بگذارد.

آقای اوباما می گوید هیچ یک از اعضای تیم او با فرماندار ایلینوی تماس غیر قانونی نداشته اند. فرماندار با رد همه اتهام ها می گوید برای حفظ مقام خود مبارزه خواهد کرد. تحلیل گران مسائل آمریکا می گویند آقای بلاگایه ویچ تنها مقامی نیست که دستهایش به فساد آلوده است.

دامنه فسادی که فرماندار ایلینوی درآن دست داشته آن چنان گسترده است که دادستان کارکشته ای مثل پاتریک فیتزجرالد را هم شگفت زده کرده است:

"جسد آبراهام لینکلن هم با شنیدن خبر در گور می لرزد"

بلاگایه ویچ و جان هریس رییس ستاد وی بیمارستانها و یک شرکت رسانه ای ایالت را تهدید کرده بودن چنانچه به فرمانداردر مبارزات انتخاباتی مساعدت نکنند بودجه آنهارا قطع خواهند کرد.

در صداهایی که از مکالمه تلفنی فرماندار ایلینوی ضبط شده آقای بلاگایه ویچ تلاش دارد جای خالی شده براک اباما در سنای آمریکا را به مزایده بگذارد. دادستان یکی از مکالمه های تلفنی فرماندار را می خواند که آقای بلاگایه ویچ به کرسی خالی سنا اشاره دارد:

"من حالا این را دارم، طلاست، فکر نکن آن را مفت از دست می دهم."

دادستان فدرال می گوید مدرکی در دست نیست که نشان دهد باراک اوباما از به مزایده گذاشتن کرسی او در سنا آگاه بوده است. رییس جمهوری برگزیده در این باره می گوید:

"من با فرماندار یا دفتر او هیچ تماسی نداشته ام بنا براین از آنچه که آنجا گذشته است اطلاعی نداشتم"

فساد در دستگاههای سیاسی آمریکا به فرماندار ایلینوی محدود نمی شود

تد استیون سناتور جمهوریخواه آلاسکا در این اواخر به خاطر هدایایی که از شرکتهای نفتی دریافت داشته بود مقصر شناخته شد. وی در انتخابات اخیر کرسی سنا را ۴۰ سال در اختیار داشت از دست داد.

ویلیام جفرسون عضو کنگره ازایالت لوئیزیانا به اتهام دریافت رشوه در انتظار محاکمه است ضمن اینکه شغل خود را هم از دست داده است. ماموران بازرسی فدرال در سال ۲۰۰۶ به خانه او رفتند و ۹۰ هزار دلار پولی را که گفته می شود از راه رشوه دریافت داشته و در فریزر مخفی کرده بود ضبط کردند. او هم مقام خود در کنگره را ازدست داد.

الن لیشتمن تاریخ نگاری که در باره رییس جمهورها می نویسد ریشه فساد را در پول می داند:

" بیشترش مربوط به پول است هرچند برخی اوقات مسائل دیگر هم هست. برای مثال غرور و قدرت. این دولتمردان خود را فوق قانون تصور می کنند و ورای اخلاق عامه."

این استاد دانشگاه آمریکایی ریشه فساد در کشور را تا گذشته ها پیش می برد و می گوید درست پس از پایان جنگ داخلی در دولت یولیسس گرانت فساد آنقدر گسترش یافت که از آن دوران با عنوان " دوران ضیافت بزرگ " یاد می کنند دولتمردان فاسد از درآمدهای کشوری که تازه از زیر بار جنگ داخلی بیرون میامد کیسه های خودرا پر می کردند.

در دهه ۱۹۲۰ در دولت وارن هاردینگ آلبرت فال وزیر کشور به اتهام دریافت رشوه های کلان از شرکتهای نفتی و واگذاری زمینها ی فدرال به آنها به زندان افتاد. رسوایی واترگیت در دهه ۱۹۷۰ به سقوط دولت ریچارد نیکسون انجامید.

با همه اینها آمریکاییان بر این باورند که کشور از نظر بنیادی اخلاقی است و خبر فساد دولتمردان موجب خشم گسترده جامعه می شود.

باراک اوباما در روند مبارزه انتخاباتی وعده داده است با فساد مبارزه کند و از نفوذ لابیست ها در پایتخت بکاهد. ماجرای بلاگایه ویچ این مبارزه رییس جمهوری آینده را مبرم تر شاخته است.

XS
SM
MD
LG