پیتر فدینسکی، خبرنگار صدای آمریکا، مسکو
همزمان با افت رشد اقتصادی، فعالیت های بازرگانی در بسیاری از مناطق جهان کاهش یافته است.
بدنه اقتصاد روسیه در مقایسه با سایر کشور های جهان مهلک ترین ضربه ناشی از بحران جهانی اقتصاد را متحمل شده است.
روسیه که یک صادر کننده عمده انرژی محسوب می شود نه تنها همچون سایر کشورهای جهان از سقوط بازار سهام و موسسات مالی ضربه خورده بلکه از کاهش قیمت نفت نیز ضررهای سنگینی متحمل شده است.
علیرغم تاثیرات منفی رکود جهانی اقتصاد بر بسیاری از فعالیت های تجاری، یک استثنا نیز وجود دارد.
کارگشایان جزء معدود بنگاه های روسیه هستند که فعالیت های تجاری آن ها رونق داشته است.
صاحبان صنایع کارگشایی می گویند اکثر مشتریان آن ها اقشار طبقه متوسط و حدود ۳۰ تا ۴۵ ساله ها هستند و اغلب طلا و جواهرات گرو می گذارند.
میخائیل یونکوسف، رییس انجمن گروبرداران روسیه می گوید بیشتر این افراد حقوق دائم و کافی ندارند.
هم اکنون با کاهش ۷۰ درصدی بازار سهام، رشد اقتصادی روسیه متوقف شده است. ارزش روبل به کمترین سطح در سه سال گذشته رسیده است.
بانک مرکزی روسیه اخیرا با تزریق ۱۵۰ میلیارد دلار، یعنی حدود ۲۵ درصد ذخایر کشور، در تلاش بوده تا ارزش روبل و نقدینگی بازار را افزایش دهد.
این نقدینگی در دوران طلایی افزایش قیمت نفت پس انداز شده بود.
حدود نیمی از بودجه روسیه از درآمد حاصل از نفت و گاز تامین می شود و درآمد مالیاتی بیشتری از جانب دست اندر کاران صنعت انرژی به ذخایر دولت افزوده می شود.
بنابراین سقوط قیمت نفت خام به زودی روسیه را با کسری بودجه مواجه خواهد کرد؛ که این به طور مستقیم بر کارمندان دولت که همراه با خانواده هایشان بیش از نیمی از توان کاری کشور را تشکیل می دهند، تاثیر خواهد گذاشت.
کنستانتین سیمانو، مشاور مسائل انرژی و مدیر صندوق مستقل امنیت انرژی ملی مسکو می گوید تولید کنندگان و تامین کنندگان نفت سه پایه از بنیان اقتصاد روسیه را که از چندان تنوعی برخوردار نیست تشکیل می دهند.
وی می گوید:« سومین پایه، عامل مصرف سود حاصل از نفت و گاز کشور است و شامل صاحبان رستوران ها ، شرکت های توسعه و عمران و ... می باشند چرا که درآمد حاصل از فروش نفت وارد بازار می شود و برای خرید آپارتمان، اتومبیل و مواد غذایی مورد استفاده قرار می گیرد.»
بنابراین کاهش قیمت نفت و کاهش اریه وام در روسیه به معنای رکود در بازار ساخت و ساز، کاهش میزان فروش اتومبیل و کندی فعالیت رستوران ها خواهد بود.
ولادیمیر پوتین، نخست وزیر روسیه اخیرا نسبت به چالش های اقتصادی پیش رو هشدار داده است اما در عین حال به مردم کشور اطمینان بخشیده که دوران دشوار بحران اقتصادی را با حداقل ضرر پشت سر خواهند گذاشت.
پوتین در این مورد گفته است: « ذخایر عظیم طلا به ما توان پشت سر گذاشتن همه این مشکلات را خواهد داد.»
در عین حال آقای پوتین به افزایش ارقام بیکاری اذعان کرده است.
کارشناسان اقتصادی بر این باورند اگر کاهش قیمت نفت در سطح کنونی باقی بماند و بحران جهانی اقتصاد بیش از شش ماه دیگر ادامه یابد، روسیه با استهلاک ذخایر ملی روبرو خواهد شد.
میخائیل یونکوسکی، رییس صنایع گروبرداری می گوید : « ۹۵ درصد مشتریان اجناس خود را به تدریج پس می گیرند و این بدان معناست که هنوز مردم توانایی بازپرداخت قرض های خود که رقمی حدود ۴۰۰ دلار است را دارند. اکثر مردم روسیه متوجه اند که گرو گذاشتن طلا هایشان در بنگاه های گروبردار کار بیهوده ای است.»