ناگهان شلیک خنده حاضران فضا را پر کرد. در آن شب پاییزی تهران آنچه خنده تماشاگران سیمای جمهوری اسلامی را موجب شده بود، مواجهه با لباس جدید پوشانده شده بر پیکر یکی از بازیگران زن مجموعه " پرستاران" بود. لباسی نه از جنس حریر و ساتن و . . . که ساخته و پرداخته ترفندهای رایانه ای!
ترفندهای رایانه ای که گردانندگان تلویزیون دولتی ایران را در سانسور هرچه قوی تر فیلم ها و سریال های خارجی نمایش داده شده در این رسانه ، یاری می رساند. سانسور کنندگان برنامه های تلویزیون ایران اخیرا در استفاده از این ترفندها به چنان تبحری دست یافته اند که تا کنون سابقه نداشته است.
اگر تا پیش از این هنگام تماشای سریال ها و فیلم های خارجی در سیمای جمهوری اسلامی با خانم هایی مواجه بودیم که با تلاش های فراوان از نمایش پیراهن های یقه بازشان پرهیز می شد، اکنون با ترفندهای رایانه ای برای آنان لباس های جدید طراحی می شود!
نمونه بارز این مسئله در سریال all saints ، نمایش داده شده در ایران با نام "پرستاران " ، قابل مشاهده است. در این مجموعه استرالیایی که چندسالی است سه شنبه ها ساعت ۲۲از شبکه اول سیما به روی آنتن می رود ، در آغاز با شیوه های ابتدایی سانسور روبرو بودیم. جایی که خانم ها با لباس های یقه باز ظاهر می شدند ، تصاویر آنقدر کشیده می شد تا مخاطبان به کادر اصلی دسترسی نداشته باشند. در این صورت تنها سر و صورت بازیگران زن قابل مشاهده بود.
پس از مدتی شیوه های تازه تری به کار بسته شد. یقه باز شخصیت های " پرستاران" سیاه می شد تا بسته به نظر برسند. اما حالا چند وقتی است که گردانندگان تلویزیون دولتی ایران ، لباس های تازه ای بر تن خانم های این مجموعه خارجی می کنند.
بیش از همه، شخصیت " دکتر شارلوت بیامونت " که اصولا لباس هایی یقه باز به بر می کند ، به مدد ترفندهای رایانه ای دارای بلوزهایی یقه بسته شده است. بلوزی سفید رنگ با سه ستاره نقش بسته بر آن و یا تیشرتی یقه کیپ با رنگ های متنوع .
دستکاری در لباس های بازیگران زن مجموعه های خارجی درحالی اعمال می شود که گردانندگان سیمای جمهوری اسلامی از سال ها قبل به تغییر دیالوگ های شخصیت های سریال ها و فیلم های خارجی و حتی وارونه جلوه دادن محتوای این برنامه ها پرداخته اند. اصولا در تمامی برنامه های خارجی نمایش داده شده در تلویزیون ایران ، همه زنان و مردان مرتبط با هم یا خواهر و برادر معرفی می شوند و یا زن و شوهر.
با تمام این ها ، برخی از کارگزاران جمهوری اسلامی از میزان سانسور اعمال شده در تلویزیون دولتی ایران راضی نبوده و خواستار نظارت بیشتر در خرید و پخش فیلم ها و سریال های خارجی هستند. محمد تقی رهبر ، نماینده مجلس شورای اسلامی ، مدتی قبل در این باره گفته بود:"زنان در اکثر سریال های خارجی پوشش نامناسب دارند. بنابراین باید بر روند خرید آثار خارجی نظارتی درست حاکم باشد. اگر چه تلویزیون سانسور لازم را انجام می دهد و مونتاژ می کند، ولی متاسفانه تاثیر منفی بر نسل جوان می گذارد. بنابراین بهتر است که ما خرید آثار خارجی را از کشورهای اسلامی داشته باشیم."
این اظهارات در شرایطی بیان می شوند که سیمای جمهوری اسلامی علاوه بر جرح و تعدیل سریال ها و فیلم های خارجی ، به سانسور برنامه های تولید داخل به ویژه فیلم های سینمایی ایرانی نیز، هنگام پخش از این رسانه می پردازد.
برای نمونه فیلم سینمایی ایرانی "کلاهی برای باران" هنگام پخش تلویزیونی در عید فطر امسال با سانسوری کم سابقه به روی آنتن فرستاده شد. این فیلم، داستان زندگی دزدی به نام "ابی" است که در جریان سرقت از یک خانه، با دختر خانواده آشنا می شود و البته در نهایت نیز به او نمی رسد.
سایت داخلی عصر ایران درباره سانسور تلویزیونی این فیلم می نویسد: " سانسورچی های صدا و سیما که معمولا فیلم ها و سریال های خارجی را به دلیل صحنه های غیراخلاقی و عمدتا به خاطر نحوه پوشش و لباس زنان خارجی سانسور می کنند، این بار- و البته برای چندمین بار- به سانسور یک فیلم ایرانی پرداختند. در فیلم کلاهی برای باران، ابی و باران (نام دختر) به یک فروشگاه لباس می روند و باران چندین لباس را برای خرید امتحان می کند و در نهایت یکی از آنها مورد پسند واقع می شود و این همان صحنه ای است که در فیلم وجود داشته، در سینما پخش شده و سی دی آن نیز هم اکنون در بازار موجود است ولی صدا و سیمایی ها صلاح ندانسته اند این صحنه که در یک فیلم مجوزدار وجود دارد، از تلویزیون پخش شود ، تا مبادا مردم منحرف شوند! هر چند که واقعا معلوم نیست این صحنه که در آن هیچ مورد غیراخلاقی وجود نداشت (و قبلا در سینما هم پخش شده بود) چرا حذف شده است."
البته نکته جالب توجه در مورد سانسور فیلم ها و سریال های خارجی در سیمای جمهوری اسلامی ( همچون نمونه های داخلی) در آن است که با تمام چیره دستی گردانندگان تلویزیون دولتی ایران در دستکاری این محصولات، بسیاری از مخاطبان این رسانه به شبکه های ماهواره ای و یا نسخه DVD همان برنامه ها نیز دسترسی دارند و به این ترتیب از آنچه بر سر مجموعه هایی نظیر " پرستاران " می آید با خبر هستند.
پاسی از شب رفته اما کنجکاوی ، خواب را از دیدگان حاظران در اتاق ربوده است. تلویزیون بازهم درحال نمایش " پرستاران" است. اما اینبار نه از سوی سیمای جمهوری اسلامی که توسط شبکه ماهواره ای کویت. بدون ترفندهای رایانه ای.