کمیته خدمات نیروهای مسلح آمریکا در سنا گزارش خود در باره بدرفتاری با متهمان در بازداشتگاه گوانتانامو را، منتشر کرد. این گزارش که، به تایید سناتورها از هر دو حزب دموکرات و جمهوریخواه رسیده مقامهای بلند پایه دولت بوش و از جمله دانلد رامسفلد وزیر دفاع پیشین را در صدور مجوز چنان بدرفتاریهایی مقصر دانسته است.
وزارت دفاع آمریکا اعلام کرد در صورتی که در گزارش سنا مربوط به اعمال شکنجه بازداشت شدگان گوانتانامو اطلاعات تازه ای باشد پنتاگون دست به اقدام مقتضی خواهد زد.
در گزارشی که در سنا توسط اعضای هر دو حزب تهیه شده آمده است مقامهای بلند پایه از جمله دانلد رامسفلد وزیر دفاع وقت سیاستهایی را در پیش گرفته بودند که به یک رشته بدرفتاریها با بازداشت شدگان در گوانتانامو انجامید.
در گزارش کمیته خدمات نیروهای مسلح سنا که کارل لوین ریاست آن را برعهده دارد از شیوه های خشن در بازجویی سخن رفته و گفته شده است دانلد رامسفلد از جمله مقامهایی بوده که مجوز چنان شیوه هایی را صادر کرده بود. بازجویان با غرق مصنوعی متهمان بازداشتگاه گوانتانامو این پیام را به نیروهای مسلح آمریکا در سراسر جهان فرستاده اند که چنان شیوه هایی مجاز است.
سخنگوی دانلد رامسفلد اتهامهای کمیته سنا را بی پایه خوانده است.
کارل لوین می گوید این گفته قابل قبول نیست که مقامهای بلند پایه، زیردستان را به بدرفتاری در بازداشتگاههای گوانتانامو یا ابوغریب متهم کنند وی تحقیق کمیته سنا را تلاشی به منظور حقیقت یابی قلمداد کرده با این امید که به گفته او اعتراف به اشتباه های آمریکا حسن نیت از دست رفته را به این کشور باز گرداند.
جان مک کین از حزب جمهوریخواه که در کمیته سنا عضویت دارد در بیانیه مشترکی که به امضای او و سناتور لوین رسید گفته است قابل قبول نیست که آمریکا شیوه های نادرست مورد استفاده دشمنانش در بازجویی را به کار بگیرد.
پنتاگون می گوید در بازنگریهای پیشین، موردی از سابقه مجوز بدرفتاری با بازداشت شدگان یا مدارای چنان بدرفتاری دیده نشده است.
برایان ویتمن سخنگوی وزارت دفاع در این باره می گوید«ما به دقت جز به جز گزارش سنا را بررسی می کنیم. اگر اطلاعات تازه ای درآن باشد که نیاز به بررسی و بازنگری داشته باشد ما به طور قطع مورد رسیدگی قرار خواهیم داد».
بدرفتاری با بازداشت شدگان هم به اعتبار آمریکا در جهان لطمه وارد کرده و هم پیگرد بازداشت شدگان را دشوار تر ساخته است. مقام ها می گویند اعترافهایی که در چنان بازجویی هایی گرفته شده مورد قبول در دادگاه نیست. به همین دلیل دولت بوش در بازداشتگاه گوانتانامو به جای دادگاه، کمیسیون های نظامی دایر کرد.
ان ماری برنان از عفو بین الملل ضمن غیر منصفانه خواندن کمیسیونها خواهان محاکمه متهمان در دادگاههای عادی شد:
«اگر قرار است محاکمه ها انجام شود ایرادی نیست اما مدارک به دست آمده در بازجویی از راه شکنجه یا بدرفتاری و برخورد غیر انسانی باید کنار نهاده شود».
حال نوبت دولت باراک اوباما رییس جمهوری برگزیده است که به گزارش سنا چگونه پاسخ بدهد و با بازداشت شدگان، بازداشتگاه و محاکمه چگونه برخورد کند.
احتمال نزدیک آنست که هر ۲۵۰ متهم گوانتانامو آزاد شوند.