لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۹ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۲۳:۵۱

گزارش سیاسی: چشم انداز موافقت نامه همکاری هسته ای بین ایالات متحده و امارات متحده عربی


دیوید گلاست، خبرنگار صدای آمریکا، وزارت امور خارجه ایالات متحده

وزارت امور خارجه اخیرا اعلام کرده است در حال تکمیل یک موافقت نامه همکاری هسته ای با امارات متحده عربی می باشد.

این موافقت نامه که اولین معاهده از این نوع با یک کشور خاورمیانه است، نگرانی هایی در کنگره پیرامون گسترش سلاح های هسته ای در منطقه پدید آورده است.

مقامات وزارت امور خارجه اعلام کرده اند متن موافقت نامه هسته ای دو دولت در مراحل نهایی تکمیل قرار دارد و احتمال دارد این معاهده پیش از پایان دوره ریاست جمهوری جرج بوش در ژانویه به امضای طرفین برسد.

موافقت نامه موسوم به ۳-۲-۱ شبیه معاهده هسته ای سال ۲۰۰۵ ایالات متحده با هند است که پس از چالش های بسیار در مجلس قانون گزاران هر دو کشور در ماه اکتبر به تصویب رسید.

بر اساس این موافقت نامه مشترک ، ایالات متحده مجاز خواهد بود تا سوخت، تجهیزات و فن آوری هسته ای به امارات متحده عربی بفروشد.

در عوض امارات متحده عربی که متحد نزدیک آمریکاست ، موظف خواهد شد تا به تعهدات کشورهای خلیج [فارس] پیرامون منع گسترش سلاح های کشتار جمعی عمل کند و موافقت نامه های امنیتی آژانس بین المللی انرژی اتمی را امضاء کند.

دو دولت یادداشت تفاهم همکاری هسته ای را در ماه آوریل در بحرین امضا کردند. اما چشم انداز معاهده نهایی نگرانی های بسیاری را از سوی کنگره ایالات متحده بر انگیخته است.

نمایندگان کنگره نگران این امرند که در پی امضای این موافقت نامه ، کشورهای دیگر منطقه نیز برنامه های هسته ای خود را آغاز کنند. و یا ممکن است امارات متحده عربی فن آوری و دانش هسته ای خود را به ایران ارایه کند.

شان مک کورمک، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا با دفاع از چشم انداز عقد این موافقت نامه در یک کنفرانس خبری می گوید: « دیدگاه ما دقیقا خلاف این نگرانی هاست و بر این باوریم این موافقت نامه درنهایت مشوق کشورهای منطقه خواهد بود تا به پیمان منع گسترش سلاح های هسته ای پیوسته و به مسابقه تسلیحات اتمی در منطقه پایان دهند.»

مک کورمک گفت: « اگر کشور های منطقه خاورمیانه و یا سایر نقاط جهان را به اتخاذ اقدامات مسئولانه تشویق کنیم، منفعت های انرژی هسته ای صلح آمیز را در می یابند و در عین حال در بهره گیری از فن آوری های هسته ای بیشتر احتیاط می کنند و با امضای رسمی این موافقت نامه ها، کشورها مفاد معاهدات را به هنگام استفاده از این فن آوری ها رعایت خواهند کرد و این پیشرفت مثبتی خواهد بود».

امارات متحده ذخایر غنی نفت دارد اما مقامات این کشور ادعا می کنند منابع گاز طبیعی محدودند و انرژی هسته ای غیر نظامی گزینه راهگشایی خواهد بود.

مک کورمک میگوید تمایل امارات متحده عربی برای قرار دادن تجهیزات هسته ای در چهارچوب نظارت و بازرسی های بین المللی با موضع ایران که از در خواست ایالات متحده و اروپا مبنی بر توقف غنی سازی اورانیوم سر باز زده است، مغایرت دارد.

روزنامه وال استریت ژورنال اخیرا در گزارشی پیرامون این موافقت نامه می نویسد مقامات ایالات متحده به این دلیل نگرانند که امارت متحده عربی یکی از بزرگترین شرکای تجاری ایران است و در گذشته به عنوان مرکز انتقال فن آوری نظامی ایران به دیگر کشورها مورد استفاده قرار گرفته است.

ایلنا لهتنن ، نماینده جمهوری خواه کنگره طرح پیشنهادی را به مجلس نمایندگان ارایه کرده است که بر اساس آن تا زمانی که رییس جمهوری آمریکا از امارات متحده عربی تعهد نگیرد که تبادل اقلام حساس با ایران را متوقف کند و امارات تحریم های سازمان ملل علیه ایران را به طور کامل اعمال کند، انتقال فن آوری و تجهیزات هسته ای به امارات ممنوع خواهد بود.

مک کورمک که خواستار مشورت با کنگره پیرامون این موافقت نامه شده است، می گوید پیش از عقد این معاهده نهایی که احتمالا تا ماه ژانویه و پیش از پایان دوره ریاست جمهوری جرج بوش به وقوع خواهد پیوست، قدم های دیگری نیز باید برداشته شود.

باراک اوباما هنوز در مورد این معاهده هیچ موضعی اتخاذ نکرده است و حتی اگر این موافقت نامه پیش از به قدرت رسیدن او امضا شود باید در نهایت موافقت نهایی کنگره را جلب کند.

XS
SM
MD
LG