موج سواری هم اکنون یک ورزش جهانی است. وقتی در المپیک ۱۹۸۴ لس آنجلس، این ورزش در کنار ورزشهای نمایشی قرار گرفت، به جهانی شدن موج سواری کمک شایانی کرد. به طور کلی موج سواری جزو رشته های آبی جهان هست و قدمت زیادی نیز دارد.
پیشینه تاریخی موج سواری
در برخی کتابها و تاریخ ورزش جهان، اشاره شده که موج سواری، ورزش بومی مردمان هاوایی بوده است. در قرن چهارم میلادی، ۱۶۰۰ سال پیش، وقتی اقوام بومی جزایر اطراف آمریکا مجبور شدند به جزایر مرکزی هاوایی هجرت کنند، این ورزش را هم با خودشان به آنجا آوردند.
ریشه موج سواری در هاوایی است. در قرن هجدهم، یکی از سنتهای اهالی هاوایی موج سواری به صورت دراز کشیده یا ایستاده روی یک قطعه چوب،
بود. زمانی که «کاپیتان کوک» به هاوایی رسید، این ورزش جزیی، جدایی ناپذیر از فرهنگ این جزیره به شمار میرفت.
به هرحال موج سواری تا قرن نوزدهم هم به همان صورت سنتی خود وجود داشت و اشخاصی که برای تماشای موجها و موجسواران به هاوایی می رفتند، از این ورزش برای مردم دنیا تعریف میکردند.
مثلا «مارک تواین» وقتی به جزایر هاوایی سفر کرد، برای اولین بار این ورزش را امتحان کرد.
تفریحی سالم
همانطور که پیشبینی می شود، امروزه موج سواری یکی از تفریحات محبوب در سواحل هاوایی است. ولی باید اشاره کرد که فرم جدید این ورزش، از ۱۹۱۵ به بعد در کالیفرنیا و استرالیا شکل گرفت. می شود گفت، همان طور که کالیفرنیا محلِ اختراع ورزشهایی چون اسکیت بورد و والیبال ساحلی و خیلی از ورزشهای دیگر هست، محل تولد موج سواری نیز می باشد. این ورزش برای اولین بار در ژانویهی سال ۱۹۱۵، توسط یکی از قهرمانان شنای المپیک به استرالیا معرفی شد. امروزه استرالیا قهرمانان موج سواری مشهوری به جهان معرفی کرده است.
تلفیق موزیک و موج سواری
باید به موسیقی و موج سواری نیز اشاره کرد. در اوایل دهه ۵۰ و ۶۰ که جوانان حرکت های سنت شکن و مدرن خودشان را در اروپا و آمریکا شروع کردند موزیک راک، هارد راک و هوی متال با موج سواری عجین شد و این ورزش را به گونه ایی در بین جوانان ۳۰ تا ۴۰ سال پیش این مناطق گسترش داد.
موج سواری در ایران
علاقمندان موج سواری در ایران بسیارند. این ورزشکاران بیشتر در سواحل دریای خزر به این ورزش می پردازند. ورزشکارانی هم در این رشته به صورت حرفه ایی و جدی مشغول فعالیت هستند. می شود گفت از ۴۵ سال پیش و آغاز کار مجموعه ورزشی آزادی و پیش از برگزاری بازیهای آسیایی تهران، ورزشهای آبی مانند اسکی روی آب در ایران رونق فراوانی یافت و در جایگاه ویژه ای پیدا کرد. موج سواری و علاقمندان به این ورزش نیز در دو سه سال اخیر رشد دو چندانی داشته است.
مسابقات جام جهانی موج سواری
مسابقات موج سواری جام جهانی هاوایی که به صورت سالانه در سه مرحله برگزار می شود، هفته پایانی ماه نوامبر با قهرمانی موج سواری از فلوریدا پیگیری شد. رقابتهای Vans Triple Crown که از موقعیت و اعتبار زیادی در میان رقابتهای موج سواری جهان برخوردار است به تنهایی یکی از مراحل آغازین ورلدکاپ آف سرفینگ محسوب می شود. ضمن آنکه ورزشکارانی که از نقاط مختلف جهان در این رقابتها شرکت می کنند، با کسب امتیاز لازم جواز حضور در مسابقات بعدی موج سواری را در فصل پیش رو به دست می آورند.
مراحل مسابقات موج سواری هاوایی
ونس تریپل کروان در سه ساحل مختلف و با نامهای متفاوت برگزار می شود. Reef Hawaiian Pro در Haleiwa Ali'i Beach Park اولین میدان رقابتهای فصل موج سواری می باشد که امسال، طی روزهای سيزدهم تا ۲۲ ماه نوامبر در دو گروه زنان ومردان پیگیری شد. دومین مرحله از مسابقه های جهانی تریپل کروان، رقابتهای O'Neill World Cup of Surfing در Sunset Beach هست که مربوط به رقابتهای گروه مردان می شود.
در برخی نقاط سواحل سان ست، امواج دریا، گاهی به ارتفاع بیشتر از ۱۴ متر نیز می رسد و به همین دلیل برای مرحله دوم مسابقات موج سواری زنان که به نام Roxy Pro برگزار می شود، قسمتهایی از ساحل Sunset استفاده می گردد که موج ها بیشتر از ۸ متر نباشند.
اما پس از آخرین مرحله این مسابقات، که از ۸ تا ۲۰ دسامبر در سواحل شمالی هاوایی Banzai Pipeline و در گروه مردان با نام Masters Billabon Pipeline
و در رقابتهای موج سواری زنان بیلابوگ پرو مایی برگزار می گردد، نفرات برتر این سه مرحله به مسابقات جهانی استرالیا راه می یابند.
در مراحل یک چهارم پایانی و نیمه نهایی اونیل ورلد کاپ برادران گوداسکاس خوش درخشیدند و با کسب امتیازات لازم، رتبه پنجم جدول موج سواران جام جهانی را به دست آوردند.
اما پیروز این مرحله، قهرمان انجمن موج سواران حرفه ای در سال ۲۰۰۱ سی جی هاپ گود آمریکایی بود. این موج سوار ۲۹ ساله در دو حرکت خود با کسب بیشترین امتیاز ممکن به مقام نخست رسید. وی به مدت ۳۵ دقیقه با موج هایی به ارتفاع ۱۲ متر جنگید و دست آخر عنوان نخست و کاپ قهرمانی را از آن خود کرد.
پس از او تام وایتاکر استرالیایی دوم شد و موج سوار اهل هاوایی مارکوس هایکمن بر پله سوم سکو ایستاد.
این عنوان قهرمانی از آن جهت برای هاپگود با ارزش بود که وی پس از ۱۱ سال برای نخستین بار با روش گوفی فوتر یا با گذاشتن پای راست در جلوی تخته موج سواری به این مقام دست یافت.
هم اکنون در جدول موج سواران جام جهانی- هاپ گود پس از دوستی پاین از هاوایی در مکان دوم قرار دارد.
گزارش ورزشی: نگاهی به موج سواری
موج سواری انواع مختلفی دارد، موج سواری با بادبان، ویند سرفینگ، موج سواری با کایت، موج سواری با چتر و تلفیقی جدید از موج سواری و اسکی روی آب که رشته ای بدیع و تازه است.