کاندولیزا رایس وزیر امور خارجه آمريکا اخیرا در اجلاس وزیران ناتو در بروکسل شرکت کرد. او، که برای آخرین بار بعنوان وزیر امور خارجه در آن حضور داشت، گفت در پی جنگ سرد بسیاری در شگفت بودند که آیا ناتو معنا و مقصودی در آینده خواهد داشت. اما با توجه به کار عمده ای که اتحادیه در سالهای اخیر در آن در گیر بوده، و آنچه امروز معرّف آن است، باید گفته شود که پاسخ ، یک آری پر طنین بوده است.
خانم رایس گفت ناتوغنی شده، رشد کرده، اصلاح شده و خود را احیا کرده است. دوازده عضو از بیست و هشت عضو فعلی آن ملتهای در بند سابق هستند، از جمله کشورهای بالتیک که قبلا در داخل اتحاد شوروی سابق قرار داشتند. این جدیدترین اعضا به اتحادیه کمک کرده اند هدف خود را در تامین دمکراسی و ثبات دنبال کند.
این ماموریت اینک ناتو را ورای مرزهای آن می برد. خانم رایس گفت این اتحادیه ای است که قابلیت ها و ماموریت خود را تقویت کرده و تغییر داده است، و اینک به دمکراسی هایی مانند افغانستان کمک می کند، کشوری که باید بیاد بیاوریم تقریبا سی سال پیش در یک جنگ داخلی درگیر بود و یکی از فقیرترین کشورهای جهان است. وزیر امور خارجه آمريکا گفت ماموریت ناتو در آنجا دشوار اما لازم است، و ماموریتی است که اتحادیه به آن کاملا پای بند است. ناتو همچنین افسران ارتش عراق را آموزش می دهد و به کوشش های امدادی در دارفور کمک می کند.
خانم رایس گفت همچنین باید تاکید شود که درهای ناتو همچنان باز است. گرجستان و اوکراین آرزو دارند به عضویت اتحادیه در آیند، اما نخست باید اصلاحات سیاسی و نظامی زیادی انجام دهند. برای رسیدن به این هدف، ناتو موافقت کرد کمیسیون ناتو – گرجستان و کمیسیون ناتو – اوکراین، بر کوشش های خود برای کمک به دوکشور در رعایت معیارهای عضویت بیافزایند.
اعضای ناتو همچنین در این باره که مناسبات اتحادیه با روسیه پس از حمله به گرجستان چگونه باید پیش برود بحث کردند. یاپ د هوپ شفر، دبیر کل ناتو گفت: اتحادیه با آنچه او آنرا یک درگیری دوباره مشروط و تدریجی با روسیه نامید موافقت کرد. با این حال، تاکید کرد، معنای چنین کاری این نیست که ناتو موضع خود را که روسیه در حمله به گرجستان از نیروی نامناسب استفاده کرد، یا تهدید روسیه به استقرار موَشک هایی در نزدیکی مرزهای ناتو، تغییر داده است.
کاندولیزا رایس گفت اتحادیه ناتو یکی از چشمگیرترین و مهمترین اتحادیه ها در تاریخ بشریت است. یک اتحادیه داوطلبانه از دمکراسی هایی است که به یکسان به امنیت و آزادی پای بند هستند. چنین ارزش هایی است که مسلم خواهد ساخت اتحادیه به ایفای نقش حیاتی خود در آینده ادامه خواهد داد.