لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۱۰ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۰۳:۰۰

اوباما: آمریکا قصد دارد انتخاب را برعهده ایران بگذارد


ایران می گوید رییس جمهوری منتخب آمریکا، باراک اوباما، باید زمانی که قدرت را، رسما ماه آینده در دست می گیرد از رویکرد تشویق و تنبیه در برابر برنامه هسته ای ایران دست بکشد. سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران امروز گفت تهران علیرغم تلاش های براک اوباما هرگز برنامه ی غنی سازی اورانیوم را، به تعلیق در نمی آورد.

رییس جمهوری منتخب روز یکشنبه در مصاحبه ای تلویزیونی از آمادگی خود برای اعطای مشوق های اقتصادی در راستای توقف برنامه تسلیحات هسته ای جمهوری اسلامی خبر داد اما، در عین حال هشدار داد در صورت سرباز زدن ایران تحریم ها شدیدتر خواهد شد.

رییس جمهوری منتخب باراک اوباما هنوز به نامه محمود احمدی نژاد، رییس جمهوری ایران، پاسخی نداده است اما، صراحتا اعلام کرد آمریکا خواهان گفتگوی مستقیم با ایران است تا تهران را با انتخابی روشن روبرو کند و سرانجام تصمیم را برعهده ی آنان بگذارد که آیا راه پرمشقت را انتخاب خواهند کرد یا راه هموار را.

رییس جمهوری منتخب آمریکا باراک اوباما چهل و سه روز دیگر رسما قدرت را، در دست می گیرد اما، برای نخستین بار پس از کمپین انتخاباتی در یک گفتگوی تلویزیونی با ان بی سی وعده خود برای اتخاذ رویکرد دیپلماسی مستقیم و سرسختانه با ایران را تکرار کرد. اوباما گفت هدف از گفتگوی مستقیم با ایران این است که برای آنها کاملا روشن شود تولید جنگ افزار هسته ای غیرقابل پذیرش است و حمایت های مالی شان از سازمان های تروریستی چون حماس و حزب الله لبنان و تهدیدهاشان علیه اسراییل در تضاد با تمام باورهای ما و اصول مورد پذیرش جامعه جهانی قرار دارد.

رییس جمهوری منتخب گفت در دیپلماسی بدون واسطه با ایران می کوشد مجموعه ای از مشوق و مجازات را در راستای تغییر محاسبات ایران ارائه کند.

حسن قشقاوی، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران، امروز در واکنش به سخنان اوباما گفت انتظار از سیاست تغییر این است که اوباما راهبرد تقابلی فعلی را به راهبرد تعاملی تبدیل کند. قشقاوی ابراز امیدواری کرد رویکردهایی چون چماق و هویج کنار گذاشته شده و راهکاری جدید در پیش گرفته شود.

باراک اوباما بدون اشاره به جزییات مشوق ها گفت مشوق های اقتصادی می تواند برای ایران که با نرخ هولناک تورم و مشکل بیکاری گسترده دست به گریبان است مفید باشد و تاکید کرد ایران می تواند از شراکت در سیستم اقتصاد جهانی و یک اقتصاد باز سود ببرد.

رییس جمهوری منتخب در عین حال گفت در روند دیپلماسی مستقیم مجازات فراموش نمی شود و مهمترین الویت خود را ایجاد ائتلافی شامل چین، هند، روسیه، و دیگر کشورهای طرف همکاری با ایران، در راستای تشدید تحریم ها و تغییر رفتار ایران عنوان کرد.

اوباما خود از تنظیم کنندگان لایحه ی تحریم سرمایه گذاری در ایران است و در طول کمپین انتخاباتی از احتمال محدود کردن فروش بنزین به ایران سخن گفته بود.

منوچهر متکی، وزیر خارجه ایران، روز یکشنبه گفت سیاست آمریکا در برابر ایران در طول سی سال گذشته خصمانه بوده است و به رییس جمهوری منتخب آمریکا پیشنهاد کرد سیاست های بین المللی و منطقه ای کاخ سفید را تغییر دهد.

کمیسیون ممانعت از گسترش جنگ افزار کشتار جمعی در گزارش خود به کنگره که بیش از پنجاه بار از ایران در آن نام برده شده است به ريیس جمهوری جدید آمریکا توصیه می کند با اتخاذ سیاستی جهانی مانع گسترش بیش از پیش مراکز غنی سازی اورانیوم در جهان شود. گزارش که هفته گذشته منتشر شد ضمن هشدار به خطراتی که پیمان منع گسترش جنگ افزار هسته ای را تهدید می کند می گوید اگر ایران به یک آزمایش اتمی دست بزند یا ادعای دستیابی به جنگ افزار اتمی را مطرح کند سومین بار از سال هزار و نهصد و نود و یک خواهد بود که کشوری در پوشش برنامه ی صلح آمیز هسته ای از ان پی تی سوء استفاده می کند. گزارش می گوید اگر چنین امری بدون مجازات های سنگین رخ دهد ایران به الگویی نامناسب برای بسیاری از کشورها از جمله بدل خواهد شد. گزارش به نقل از کارشناسان به دولت اوباما هشدار می دهد ایران می تواند از شش ماه تا دو سال دیگر به اورانیوم غنی شده کافی برای تولید یک بمب اتم دست یابد.

باراک اوباما می گوید از گفتگوی مستقیم با ایران در پی این است که تصمیم برای پیمودن راه دشوار و راه هموار را به عهده ایران بگذارد.

پیشتر در گزارش ها آمده بود که رییس جمهوری منتخب باراک اوباما در استراتژی خود در برابر افغانستان گفتگو با ایران را در نظر دارد. اوباما در مصاحبه ی تلویزیونی با ان بی سی گفت نمی توان به افغانستان بطور منفرد نگاه کرد و باید به آن به عنوان بخشی از مشکل منطقه ای نگریست که شامل پاکستان، هند، کشمیر و ایران است. براک اوباما از منتقدان سیاست دولت بوش در افغانستان بوده است.

باراک اوباما همچنین دیروز با معرفی ژنرال اریک شینسکی، رئیس پیشین ستاد نیروی زمینی ارتش آمریکا در سالهای ۱۹۹۹ تا ۲۰۰۳، به عنوان وزیر آتی امور سربازان پیشین ارتش آمریکا، تفاوت میان سیاست های خود با دولت بوش را برجسته تر کرد. شینسکی پیش از آغاز جنگ عراق مخالف سرسخت شمار سربازان اعزامی بود و در جلسه ای در کنگره به قانونگذاران گفته بود آمریکا برای ایجاد امنیت و ثبات در عراق به چند صد هزار نیروی بیشتر نیاز دارد. اوباما از حامیان دیرین ژنرال شینسکی بود. اریک شینسکی ژوئن دو هزار و سه ظاهرا تحت فشارهای دانالد رامسفلد، وزیر وقت دفاع آمریکا، و معاون وقت او، پال ولفوویتز، خود را بازنشسته کرد. اوباما در طول رقابت های انتخاباتی وعده داده بود رسیدگی بیشتری را متوجه سربازان بازگشته از جنگ کند. شینسکی خود از مجروحین جنگ ویتنام است.

رییس جمهوری منتخب این تصمیم را در گفتگویی تلویزیونی با ان بی سی و در یک کنفرانس خبری به مناسبت شصت و هفتمین سالگرد حمله ی هواپیماهای ژاپن به پرل هاربر، پایگاه نظامی آمریکا، در جزیره هاوایی اعلام کرد. آن حمله موجب درگیر شدن آمریکا در جنگ جهانی دوم شد. شینسکی چون اوباما متولد هاوایی است. اریک شینسکی نخستین ژنرال چهار ستاره آسیایی تبار تاریخ آمریکاست که رهبری خدمات نیروهای نظامی را برعهده می گیرد. شینسکی ژاپنی تبارست و پیش از در دست گرفتن وزارت امور سربازان پیشین آمریکا باید مورد تایید سنا قرار گیرد.

رییس جمهوری منتخب دیروز همچنین دولت بوش را در ارتباط با سیاست های اقتصادی مورد انتقاد قرار داد.

اوباما از تعهد خود برای وضع مقررات جدید بر بازار مالی خبر داد و گفت اوضاع اقتصادی پیش از اینکه رو به بهبود بگذارد وخیم تر خواهد شد. او از کندی عمل دولت بوش در مقابله با بحران مسکن انتقاد کرد.

باراک اوباما همچنین تاکید کرد سقوط خودروسازی ها به هیچ وجه مورد پذیرش نیست اما، در عین حال از اقدامات نظارتی کنگره در ارتباط با تعیین یک هیات ناظر بر چگونگی استفاده خودروسازی ها از یک کمک احتمالی کنگره حمایت کرد و گفت اگر مدیران خودروسازی ها فوریت مساله را درک نکنند، به تصمیم های دشوار دست نزنند، و خود را با شرایط جدید تطبیق ندهند، باید کنار بروند.

سنا علیرغم فصل تعطیلات امروز تشکیل جلسه می دهد تا شاید بتواند مباحثه و رای بر سر یک وام کوتاه مدت پانزده میلیارد دلاری به خودروسازی ها را تا پایان هفته به تصویب برساند.

هنوز روشن نیست مخالفان عمدتا جمهوریخواه تا چه حد موفق خواهند شد راه تصویب این لایحه را سد کنند.

XS
SM
MD
LG