کنگره آمریکا امروز شاهد بازگشت مدیران سه خودروسازی بزرگ و بحران زده آمریکاست. مدیران عامل فورد، جنرال موتورز، و کرایسلر با امید به مجاب کردن قانونگذاران برای پرداخت وام سی و چهار میلیارد دلاری برای دومین بار طی دو هفته گذشته از میشیگن، قلب خودروسازی آمریکا، راهی واشنگتن شده اند تا به گفته آنها صنایع خودروسازی آمریکا را از ورشکستگی نجات دهند. اما، رهبر دموکرات ها در سنا می گوید طرح کمک مالی به خودروسازی ها از حمایت کافی در کنگره برخوردار نیست و او قصد دارد این مدیران را برای رفع مشکلشان به بانک مرکزی آمریکا ارجاع دهد.
مدیران سه خودروسازی بزرگ آمریکا که سفر دو هفته پیش آنها با هواپیماهای شخصی گرانقیمت و بدون ارائه طرحی جدی به واشنگتن مورد انتقاد شدید قرار گرفت و دست از پا درازتر واشنگتن را ترک کردند امروز متواضعانه با خودروهای جدید مجهز به سیستم های بهینه سازی مصرف سوخت به واشنگتن آمدند. مدیران فورد، کرایسلر و جنرال موتورز که امروز و فردا می کوشند آخرین بخت خود را برای نجات از ورشکستگی بیازمایند صبح امروز در نخستین حضور مجدد در برابر کمیته امور بانکی سنا قرار گرفتند.
مدیران خودروسازی ها گفتند به دلیل اشتباهاتی که مرتکب شده اند به کنگره آمده اند و متاسفند که بحران اقتصادی موجب شده دست کمک به سوی مالیات دهندگان آمریکایی دراز کنند.
علیرغم امتیازاتی که اتحادیه کارگران خودروسازی ها حاضر شده است برای پرهیز از بیکار شدن دهها هزار تن بدهد واکنش ها در کنگره چندان مثبت به نظر نمی رسد. با این وجود رئیس جمهوری منتخب باراک اوباما بر خلاف واکنش منفی اش به حضور پیشین این مدیران در کنگره دیروز پس از معرفی بیل ریچاردسون، وزیر بازرگانی دولت خود، نسبت به تغییراتی که خودروسازان در درخواست جدید کمک خود داده اند واکنش مثبت نشان داد و آن را جدی تر خواند.
طرح جدید مدیران خودروسازی ها شامل تغییرات ساختاری در تولید، عدم استفاده از جت های شخصی، و تعهد به دریافت دستمزد یک دلار در سال است.
تادئوس مک کادر، عضو جمهوریخواه کنگره از میشیگن، قلب خودروسازی آمریکا، که با بحران سقوط خودروسازی ها روبروست معتقد است کنگره باید دست از سوء استفاده از افکار عمومی در این باره که خودروسازی ها دست به تغییرات ساختاری نزده اند، بردارد. به گفته مک کادر این خودروسازی ها بسیاری از کارخانه های خود را تعطیل کرده اند، افرادی از کار بیکار شده اند و بازنشستگان نگران آینده خود هستند.
مک کادر می گوید باید درک کرد که تغییرات ساختاری در تولید اگر کمک مالی دریافت شود ادامه خواهد یافت.
کنگره در عین حال که درگیر رسیدگی به معضلات اقتصادی است توجه به مسائل امنیتی را فراموش نکرده است.
یک کمیسیون دو حزبی دیروز طی گزارشی به کنگره هشدار داد آمریکا باید طی پنج سال آینده در انتظار یک حمله تروریستی باشد که در آن جنگ افزار بیولوژیکی یا هسته ای به کار گرفته شود.
گزارش موسوم به «جهان در خطر» که توسط کمیسیون دو حزبی ممانعت از گسترش جنگ افزار کشتار جمعی و تروریسم به درخواست کنگره تهیه شده است پیش از ارائه به پرزیدنت بوش دیروز در اختیار مقامات ارشد دولت رئیس جمهوری منتخب باراک اوباما قرار گرفت. جوزف بایدن، معاون ریاست جمهوری منتخب، و جنت ناپولیتانو، وزیر آتی امنیت ملی دولت اوباما، طی دیدار با باب گراهم و جیم تلنت، دو سناتور پیشین و سرپرست کمیسیون، در جریان یافته های گزارش قرار گرفتند.
سناتور بایدن که سالها ریاست کمیته روابط خارجی سنای آمریکا را برعهده داشته است گفت گزارش ثابت می کند که ما به اقدامات لازم برای جلوگیری از گسترش جنگ افزار کشتار جمعی در جهان دست نزده ایم.
گزارش که به باور بایدن یک هشدار جدی است به دولت اوباما توصیه می کند آمریکا را برای مقابله با حمله احتمالا بیولوژیکی آماده کرده و قابلیت های تدافعی کشور را تقویت کند.
باب گراهم، رئیس کمیسیون، در کنفرانس خبری ای در کنگره گفت تحولات سالهای اخیر امکان استفاده از جنگ افزار کشتار جمعی را در نقطه ای از جهان تا پیش از پایان سال دو هزار و سیزده بیش از پیش تقویت کرده است. گراهم تاکید کرد احتمال بیشتری وجود دارد که این حمله بیولوژیکی باشد تا اتمی.
به باور باب گراهم با افزایش احتمال دسترسی گروههای شبه نظامی به جنگ افزارهای کشتار جمعی نسبت به گذشته حاشیه امنیت آمریکا رو به تقلیل گذاشته است.
برد شرمن، رئیس دموکرات کمیته منع گسترش جنگ افزار هسته ای و تروریسم مجلس نمایندگان آمریکا، ضمن تقدیر از تلاش های تنظیم کنندگان گزارش هشدار می دهد خطر گسترش جنگ افزار هسته ای باید کماکان در راس الویت های امنیتی قرار داشته باشد. به باور شرمن کره شمالی اتمی یک واقعیت است و ایران به طرز خطرناکی بیش از حد به دستیابی به جنگ افزار هسته ای نزدیک شده است. برد شرمن معتقد است سوخت هسته ای در صدها تاسیسات اتمی در جهان بدون کنترل جدی در دسترس تروریست ها قرار دارد و دانش تولید آن نیز بسرعت در میان کشورها در چرخش است.
جیم تلنت، معاون ریاست کمیسیون ممانعت از گسترش جنگ افزار کشتار جمعی و تروریسم، معتقد است پاکستان در سایه مسابقه تسلیحات کشتار جمعی اش با هند می تواند کانون بخش عمده ای از خطرات مرتبط با جنگ افزار کشتار جمعی بویژه ک حمله اتمی باشد.
کمیسیون دو حزبی رهبری جدید کاخ سفید را به انتصاب یک مقام مسول در شورای امنیت ملی تشویق می کند که مشخصا به هماهنگ کردن جامعه اطلاعاتی و گروه سیاست خارجی در مبارزه با گسترش جنگ افزار اتمی و بیولوژیکی بپردازد.
همزمان یک کمیسیون دیگر شامل گروهی از کارشناسان و مشاوران ارشد براک اوباما از جمله دریاسالار بازنشسته دنیس بلیر که از او به عنوان رئیس آتی اطلاعات ملی نام برده می شود به دولت جدید توصیه می کند شورای امنیت ملی و شورای امنیت داخلی در کاخ سفید را برای بالابردن قابلیت های آمریکا در مقابله با تهدیدهای روزافزون در یکدیگر ادغام کند.
برد شرمن، عضو دموکرات کنگره، می گوید چندین کشور خاورمیانه در ظاهر برای تولید برق در پی توسعه برنامه هسته ای اند اما، احتمالا اقدام آنها واکنشی به تهدید ناشی از ایران است. شرمن هشدار می دهد که جهان در آستانه ی ک رودرویی اتمی قرار دارد و جلوگیری از بروز چنین فاجعه ای باید مهمترین الویت دولت باراک اوباما باشد.
البته گروهی از قانونگذاران هشدارهای گزارش «جهان در خطر» را به پرسش گرفته اند.
جین هارمن، رئیس کمیته فرعی اطلاعات مجلس نمایندگان، می گوید زمان آن رسیده که استفاده از کارت ترس را کنار گذاشت و به جای ترساندن مردم آنها را آگاه کرد.
به گفته مشاوران باراک اوباما دولت جدید بلافاصله پس از روی کار آمدن در بیستم ژانویه به احتمال زیاد توصیه های گزارش را به اجرا خواهد گذاشت.
دیروز باراک اوباما در ادامه تماس با رهبران جهان گفتگویی تلفنی با نوری المالکی، نخست وزیر عراق، شیخ الاحمد الجابر الصباح، امیر کویت، و شیخ حمد بن خلیفه الثانی، امیر قطر، داشت.
بنا به گزارش ها باراک اوباما از مالکی برای تلاش های در راستای تصویب پیمان امنیتی تشکر کرده و به نخست وزیر عراق اطمینان داده است به تعهد خود مبنی بر احترام به تمامیت ارضی عراق و خروج مسولانه نیروهای آمریکا پاپیند باشد.