لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲۹ اسفند ۱۴۰۲ ایران ۰۶:۰۵

گزارش اقتصادی: وام های اینترنتی مصون از توفان رکود اقتصادی


مایک اوسالیوان، خبرنگار صدای آمریکا، لوس آنجلس

بحران جهانی اقتصادی به حرفه بانک داری صدمات سنگینی وارد کرده است. با این وجود، بخش کوچکی از این صنعت با تمام این مشکلات به خوبی به کار خود ادامه می دهد. این بخش وام پایاپای و یا وام اینترنتی نامیده می شود.

تارنماهای اینترنتی مانند پراسپر و کلوپ ارایه وام، با بهره گیری از تکنولوژی در حال بازگرداندن صنعت بانکداری به دوران قدیم هستند.

وام پایاپای به این صورت کار می کند که یک نفر پول برای سرمایه گذاری دارد و دیگری به وام احتیاج دارد. این دو توسط تارنماهایی مانند پراسپر، لونیو و یا کلوب ارایه وام در اینترنت با هم ارتباط برقرار می کنند.

جی دا برازیل، یک تولید کننده بازی های ویدیویی مقیم کالیفرنیا می خواهد پس از نقل مکان به لوس آنجلس بدهی های خود را بپردازد.

او برای این کار به تارنمای اینترنتی lendingclub.com مراجعه کرده بود.

جی دا می گوید: « یک نفر به من پول قرض داد. یک آدم معمولی مثل خودم. من از سرعت این فرآیند حیرت زده شدم. »

کلوپ ارایه وام ، در طی ۱۸ ماه ، ۲۰ میلیون دلار وام ارایه کرده است. دست اندرکاران آن، فقط به افرادی که از اعتبار بالایی برخوردارند وام می دهند و همین باعث پایین آمدن نرخ بهره می شود.

مردمی که در پی گرفتن وام هستند، معمولا" ۱۰ تا ۱۲ درصد بهره می پردازند.

بسته به درآمد افراد، نرخ بهره با میزان بدهی و درجه اعتبار آن ها تغییر می کند.

تارنمای اینترنتی prosper.com ، که در سال ۲۰۰۶ فعالیت خود را آغاز کرده ادعا می کند تا به حال تسهیلات ۱۷۸ میلیون دلار وام را فراهم کرده است.

عملکرد آن ها به صورت مزایده می باشد. به طوری که هر وام به بالاترین نرخ بهره پیشنهاد شده در تارنمای اینترنتی تعلق می گیرد.

تارنمای VirginMoneyUS.com ، اعلام کرده که رقم تبادل وام های دراین تارنما بر ۳۰۰ میلیون دلار بالغ بوده است.

بخشی از گروه همکاران ریچارد برانسون ویرجین ، مسئول تنظیم اسناد و مدارک اولیه برای تسهیل وام بین دوستان و بستگان می باشد.

رنوا لاپلانش، بنیان گذار و مدیرعامل کلوپ ارایه وام، یک وکیل سرمایه گذار اینترنتی ست که در مورد بحران اقتصادی کنونی می گوید: « رکود اقتصادی کنونی واقعا" مایه تاسف است، اما این امر در رشد فعالیت کلوپ ارایه وام تاثیر به سزایی داشته است. »

مردم، برای تعمیر ماشین خود ، پرداخت شهریه دانشگاه و یا شروع یک کسب و کار اقدام به دریافت وام می کنند.

لاپلانش می گوید:« کسانی که خواهان وام هستند از هر قشر و طبقه ای هستند. ولی اکثرا" تحصیل کردگان جوانی اند که در شهرهای بزرگ سکونت دارند و در حال سر و سامان دادن به زندگی خویش هستند. این افراد می توانند برای دریافت وام تا سقف ۲۵ هزار دلار اقدام کنند. »

وام دهندگان و دریافت کنندگان آن هر دو ناشناس هستند. ولی وام دهندگان تا حدودی اطلاعات درباره کسانی که به آن ها وام می دهند کسب می کنند.

لاپلانش می گوید: « این تارنماهای تسهیل کننده وام با دور زدن بانک ها، به سوی روندهای تجارت سنتی قدیم گام برمی دارند. من فکر می کنم بانک ها، از برخی از نقطه نظرها برای تمرکز سرمایه مفید بوده اند ولی امروز با وجود اینترنت و ابزارهای لازم آن که در دست ماست، خدمات بانکی کارآیی کمتری پیدا می کنند.»

جی دا برزیل، که به تازگی وام دریافت کرده ۲۵ سال دارد. او مانند سایر همسالان خود برای معاملات و ارتباطات اجتماعی از اینترنت و تارنماهایی مثل کریگز لیست استفاده می کند.

او می گوید:« به نظر من کار کردن با شرکت های بزرگ خیلی سرد، نچسب و بی رحمانه است. بنابراین اگر من به مبلمان احتیاج داشته باشم، در کریگز لیست به دنبال آن می گردم. همین طور اگر بخواهم پول قرض کنم، از کلوپ ارایه وام استفاده می کنم.»

دو تا از تارنماهای پیشرو در خدمات وام اینترنتی هم اکنون در حال گسترش خدمات خود می باشند.

کلوپ ارایه وام به وام دهندگان این امکان را می دهد که وام های ارایه شده را به طور کلی و یا جزئی در میان سایر سرمایه گذاران خرید و فروش کنند.

پراسپر، برای ارایه چنین خدماتی به قانون گذاران ایالات متحده متوسل شده و بیشتر فعالیت های خود را بر اجرای این تغییرات به حالت تعویق در آورده است.

جیم بری نی، بنیانگزار و ویراستار گزارش خدمات بانکی اینترنتی به وام پایاپای به منزله یک موقعیت استثنایی نگاه می کند، چرا که حداقل برای بعضی وام دهندگان و متقاضیان کارآیی داشته است.

ولی بنا به گفته او وام های پایاپای از پیامدهای رکورد اقتصادی ایمن نیستند.

او می گوید: « همان چیزی که برای بانک ها روی داد، برای وام پایاپای نیز در حال وقوع است. وام دهندگان محافظه کارتر می شوند و به طبع تقاضا برای وام گرفتن بیشتر می شود و در نهایت نرخ بهره بیشتر می شود.»

زوپا، که یک تارنمای تسهیل کننده وام اینترنتی مستقر در انگستان است، ماه گذشته در رویارویی با مشکلات اعتباری بسیار ناچار به تعطیلی شعبه خود در آمریکا شد.

بیشتر تارنماهای وام پایاپای، نرم افزاری دارند که دامنه فعالیت خود را در کشورهایی همچون آمریکا، انگستان، ژاپن و یا هر کشور دیگری تعیین می کنند.

برخی دیگر از تارنماهایی اینترنتی، مانند Micro-lender Kiva با یک دیدگاه بین المللی برای در ارتباط قرار دادن سرمایه گزاران کشورهای پیشرفته با متقاضیان در کشورهای در حال توسعه فعالیت می کنند.

این تارنما، با تسهیل وام به میزان تنها ۲۵ دلار به ساکنان کشورهای بسیار فقیر کمک می کند که کسب و کار خود را راه اندازی کنند.


XS
SM
MD
LG