لینکهای قابل دسترسی

یکشنبه ۱۸ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۶:۴۹

گزارش سیاسی: القاعده در جستجوی بهره برداری از بحران جهانی اقتصاد آمریکا 


مایکل لیپین، خبرنگار صدای آمریکا، واشنگتن

تحلیل گران بر این باورند که احتمالا القاعده در تلاش است تا روی بحران جهانی اقتصاد سرمایه گذاری کند.

ترافیک تارنماهای اینترنتی وابسته به القاعده حاکی از آن است که طرفداران این گروه تروریستی بحران مالی را به عنوان مجازات دشمنان القاعده تعبیر می کنند.

به نظر می رسد بحران اقتصادی عامل تجدید قوای جنگ جویان اسلامی و طرفداران آنها بوده است.

گروه هایی که ترافیک اینترنتی تارنماهای تروریستی وابسته به گروه القاعده را کنترل می کنند، از ارسال پیام هایی خبر می دهند که از چالش های اقتصادی جهان غرب ابراز خشنودی می کنند و از جنگ جویان خواسته اند که از وضعیت کنونی بهره برداری کنند.

یک تارنمای « گروه اطلاعاتی سایت » مستقر در ایالات متحده، اعلام کرده یکی از کاربران این تارنما های وابسته به القاعده، در یک پیام، وضعیت کنونی را یک فرصت طلایی برای حمله به آمریکا خوانده که تنها در صورت خواست خداوند به حیات خود ادامه خواهد داد.

آدام گرادهان، سخنگوی القاعده ماه گذشته با انتشار نوار ویدیویی اعلام کرد شبکه تروریستی امیدوار است تا با بهره گیری از بحران اقتصادی دشمنان اسلام را به شکست نهایی سوق دهند.

بروس هافمن، کارشناس مسائل تروریستی و استاد دانشگاه جرج تاون در واشنگتن می گوید هدف بلند مدت القاعده به جای پیروزی در یک جنگ متعارف، نابودی شیوه زندگی مردم جهان غرب بوده است.

طی حداقل شش سال گذشته، تبلیغات القاعده به طور مدام بر ورشکستگی آمریکا متمرکز بوده، بنابراین آن ها از پیامدهای بحران اقتصادی سوءاستفاده می کنند تا بر تاثیر راهکارهای خود مهر تایید بگذارند. گرچه چنین ادعایی ممکن است با واقعیت همخوانی نداشته باشد اما متاسفانه مبلغین هیچگاه برای صحت تبلیغات خود نیاز به ارایه مدرک ندارند.

ماتیو لویت، کارشناس موسسه واشنگتن در مسائل خاور نزدیک ضمن موافقت با این دیدگاه که القاعده از بحران اقتصادی به عنوان ابزار تبلیغاتی بهره می گیرد، می گوید گرچه این تبلیغات از اعتبار برخوردار نیستند اما پیام آن ها این است که پیامدهای این بحران به دست آمریکا و جهان غرب پدید آمده و وضعیت کنونی مجازاتی ست که خداوند برای جهان غرب نازل کرده است.

هر دو تحلیل گر بر این باورند که القاعده به دلیل اینکه هنوز از کمک های نقدی و اهدایی هواداران ثروتمند خود برخوردار بوده، از نظر مالی تحت تاثیر بحران جهانی اقتصاد قرار نگرفته است.

آن ها بر این باورند که القاعده از ارتباط نزدیک با جنبش طالبان در افغانستان که سالانه ده ها میلیون دلار از تولید غیر قانونی تریاک سرمایه کسب کرده نیز منفعت برده است.

هافمن استاد دانشگاه جرج تاون می گوید :« القاعده بدون اتکا به گردش پول در بانک، در انتقال سرمایه خود از طرق دیگر ماهر شده است.طی هفت سال گذشته القاعده ثابت کرده که در شرایط مختلف، با تطابق و ابتکار می تواند به بقای خود ادامه دهد. البته این به آن دلیل نیست که وسایل ارتباطی و انتقال سرمایه القاعده زمان بر و دشوار نبوده بلکه صرفا به این معناست که القاعده ترجیح می دهد با سرمایه گذاری بلند مدت و صبورانه از گردش پول و ارتباط با طرفدارانش اطمینان حاصل کند.»

هافمن می گوید: « کشورهایی که با القاعده در ستیزند نباید اجازه دهند تا بحران اقتصادی باعث کاهش بودجه مبارزه با تروریسم شود. این امری ست که القاعده چشم امید خود را به آن دوخته است تا در دوره رکود جهانی اقتصاد مبارزه بین المللی علیه تروریسم توجه کمتری به خود جلب کند و بدین ترتیب بتواند برای تداوم فعالیت های تروریستی خود فضایی برای تنفس و تجدید حیات بیابد.»

لویت خاطرنشان می کند جهان غرب باید برای مبارزه با آنچه که تحلیل گران ماشین تبلیغاتی بسیار پیچیده القاعده می نامند اقدامات جدی تری انجام دهد. ما باید برای برخورد ایده ها و جنگ دیدگاه ها قدم های بیشتری برداریم و لازم است تا شبکه ها و تارنماهای افراطی و تروریستی را مسدود نموده و راهی برای ارسال پیام خود بیابیم زیرا علیرغم همه فعالیت هایی که برای مبارزه با تروریسم انجام می دهیم در نهایت در مرحله عملیات تبلیغاتی بسیار ضعیف ظاهر می شویم.»

لویت معتقد است کشور های غربی در دوران بحران اقتصادی به دلیل مسئولیت اصلی خود که محافظت از شهروندان است میزان مبارزه با تروریسم را کاهش نخواهند داد.


XS
SM
MD
LG