کاهش شدید بهای نفت مشکلات اقتصادی در کشورهای آسیایی غیر نفت خیز را کاهش داده است، با این حال هنوز انتظار می رود شرایط سخت پیش روی این کشورها به قوت خود باقی بماند.
بهای نفت اکنون بیش از ۶۰ درصد نسبت به ماه جولای کاهش یافته است و اگرچه هر بشکه نفت خام هنوز بیش از ٥۰ دلار است، ولی در واقع مصرف کنندگان و دولت های آسیایی از کاهش قیمت نفت کاملا بهره مند شده اند.
کیت پاوند داوسن، خبرنگار صدای آمریکا در بانکوک در گزارش حاضر نگاهی دارد به تاثیرات نفت ارزان قیمت بر منطقه.
مالوئو پرنا، کارمند یک آژانس مسافربری در هنگ کنگ می گوید مشتریان او با توجه به کاهش بهای سوخت تمایل بیشتری نسبت به خرید بلیط هواپیما پیدا کرده اند. وی می گوید شرکت های هواپیمایی در ماه سپتامبر یا اکتبر بود که قیمت بلیط ها را کاهش دادند.
خطوط هوایی اکنون اضافه بهائی را که در ماه های اخیر به دلیل افزایش بهای سوخت اعمال کرده بودند، حذف کرده اند.
کاهش بهای نفت در بازارهای جهانی به معنای آسان تر شدن زندگی برای رانندگان، خرده کاسب ها و دولت ها آسیایی است. با این حال اقتصاددانان و کارشناسان حمل و نقل می گویند کاهش قیمت نفت احتمالا مانع از آن نخواهد شد که رکود اقتصادی بخش عمده ای از منطقه را در بر گیرد، و درآمد خطوط هوایی کاهش یابد.
ضعف اقتصاد جهانی و کاهش تقاضا برای نفت، به ویژه در آمریکا، سبب شده است قیمت نفت از ۱۴٧دلار در ماه جولای به زیر ٦۰ دلار برسد.
تیم کوندون، استراتژیست که برای بانک سرمایه گذاری آی. ان. جی در سنگاپور کار می کند می گوید قیمت های پایین نفت به دولت های آسیایی کمک می کند به مقابله با رکود اقتصادی بپردازند. اول از همه، قیمت های پایین به کاهش نرخ تورم کمک می کند که معنای آن این است که دولت ها از انعطاف بیشتری برای کاهش نرخ بهره ها برخوردار می شوند و می توانند گام هایی برای برانگیختن مولفه های اقتصادی بردارند.
دوم اینکه، در کشورهایی مثل اندونزی که دولت کمک هزینه سوخت برای مصرف کنندگان در نظر گرفته است، اکنون دولت می تواند با استفاده از پایین آمدن بهای سوخت بخشی از این بار را از دوش خود بردارد. و دست آخر، مصرف کنندگان می توانند با توجه به پایین آمدن بهای سوخت پول بیشتری صرف سایر هزینه های خود کنند.
اما تیم کوندون می گوید قیمت های پایین سوخت احتمالا نمی تواند اقتصاد آسیا را احیا کند. وی می گوید اگر قیمت ها چند ماه دیگر هم پائین بماند کشورهای آسیایی خواهند توانست بخشی از زیانی که در نتیجه رکود اقتصاد جهانی تحمل کرده اند، جبران نمایند.
خطوط هوایی، به ویژه در آسیا، در دو سال اخیر به دلیل بالا بودن قیمت سوخت به سختی متحمل خسارت شده اند. انجمن بین المللی حمل و نقل هوایی می گوید انتظار می رود خطوط هوایی در سال جاری پنج میلیارد دلار و در سال آینده چهار میلیارد دلار زیان دهی داشته باشند.
اما آلبرت چونگ، سخنگوی این انجمن در آسیا می گوید مشکل فقط قیمت نفت نیست :«در حالی که کاهش قیمت نفت خبر خوبی است اما برای جبران پیامدهایی که کاهش تقاضای سفر هوایی در پی داشته کافی نیست. بنابراین فکر می کنم با توجه به نرخ های فعلی، زیان های صنعت هوایی در سال جاری حتی می تواند بیشتر از آنی باشد که در سپتامبر پیش بینی کرده بودیم.»
در ماه سپتامبر از میزان مسافران هوایی به میزان سه درصد در سراسر جهان کاسته شد، که این رقم در آسیا تقریبا هفت درصد بود. به گفته آلبرت چونگ این بیشترین میزان کاهش از پنج سال پیش به این سو است.
بسیاری از خطوط هوایی در سال های اخیر به منظور غلبه کردن بر آثار افزایش قیمت سوخت، از تعداد پروازهای خود و میزان خدماتشان کاسته اند. به گفته چونگ کاهش قیمت نفت نمی تواند خطوط هوایی را متقاعد به از سرگیری خدمات و پروازهای حذف شده کند. به عقیده او این شرکت ها ابتدا منتظر خواهند ماند تا مشتریانشان بیشتر شود.