جف سویکورد، خبرنگار صدای آمریکا، واشنگتن
در طی بازیهای المپیک تابستان گذشته، ورزشکاران و تماشاگران نظاره گر آن بودند که چگونه چین می تواند بر مسائل زیست محیطی غلبه کرده و یکی از آلوده ترین شهرهای جهان را به مکانی امن برای برگزاری رقابت ها تبدیل کند.
نتیجه اقدامات انجام شده در پکن، به دست آوردن هوای پاکیزه با بالاترین کیفیت در ۱۰سال گذشته می باشد.
پرسش این است که حال پس از پایان رقابت ها، چین به عنوان رکورددار کسب مدال طلا، می تواند حافظ این یادگار به جامانده از المپیک باشد؟
پیش از بازیهای المپیک، آلودگی هوای پکن بر همگان آشکار بود.
ولی با شروع بازیهای المپیک، گردشگران زیر آسمان صاف و آبی پکن برای عکس گرفتن از ورزشگاه ملی به صف ایستادند.
برگزار کنندگان المپیک برای دستیابی به چنین تصویری اقدام به بستن صنایع سنگین کرده و از استفاده یک میلیون خودرو در سطح شهر جلوگیری کردند.
خالد ملک از مدیران برنامه توسعه سازمان ملل میگوید: « المپیک باعث بوجود آمدن تغییرات بسیاری در پایتخت شده است. مقامات شهرداری پکن بطور شفاف اظهار داشته اند که به این تغییرات به عنوان یک شروع تازه نگاه می کنند.»
پس از خروج ورزشکاران، مقامات پکن دست به اجرای طرح محدودیت تردد اتوموبیل ها در سطح شهر زدند. بنا به این طرح، صاحبان خودرو، به عدم استفاده از اتوموبیل شخصی در یک روز هفته برای مدت شش ماه به طور آزمایشی، موظف می باشند.
ناوگان اتوبوس های عمومی، مجهز به موتورهای گازسوز، در سرتاسر شهر در حرکت می باشند و برای تشویق مردم به استفاده از وسائل نقلیه عمومی، قیمت بلیط این اتوبوس ها تا ۶۰ درصد کاهش یافته است.
همچنین چهار خط جدید مترو در شهر گشوده شده است.
در طی بازی های المپیک، ساکنان پکن از هوای پاکیزه ای که در ۱۰ سال گذشته بی سابقه بوده، لذت بردند و امیدوارند که یک شهر پاک و سبز از المپیک به یادگار بماند.
آنا وانگ، می گوید :«در طی بازیهای المپیک به نظر می رسید که هر روز آسمانی آبی داریم ولی اکنون پس از گذشتن چند ماه از بازیها، آلودگی هوا دوباره بازگشته. من امیدوارم که دولت بتواند برای بازگرداندن هوای پاکیزه، به اقدامی جدی دست بزند. »
چین سریع تر از هر کشوری به سوی صنعتی شدن گام برمی دارد و هم اکنون به عنوان یکی از بزرگترین کشورهای آلوده کننده محیط زیست شناخته می شود.
گروه های حافظ محیط زیست امیدوارند که سیاست های اعمال شده برای حفظ محیط زیست در پکن به عنوان یک الگو برای سایر شهرهای کشور قرار بگیرد.
لو چه پینگ، مدیر کارزار صلح سبز در چین در این باره چنین می گوید : « صلح سبز امید دارد که این اقدامات و فناوری ها فقط به پکن محدود نگردد. بلکه باید بتوانیم در سالهای آتی با توسعه و ترویج این اقدامات، آنها را در سایر شهرهای چین نیز بکار بگیریم. »
کارشناسان بهداشت نیز چنین هدفی را در نظر دارند.
بنا به گفته سازمان بهداشت جهانی، آلودگی هوا به تنهایی عامل مرگ زودرس بیش از ۶۰۰ هزار تن در چین می باشد.