* انتظار اروپائی ها ازاوباما برای نفی تغيير رژيم در تهران
نيويورک تايمز زير عنوان"دنيائی ازنظر و توصيه برای اوباما در مورد سياست خارجی" می نويسد روسها از او خواستار دست نگهداشتن در استقرار سپر موشکی در لهستان هستند، اروپائی ها، در ارتباط با ايران، ميخواهند ايده تغيير رژيم را نفی کند، و اسرائيلی ها ميخواهند مطمئن شوند در مورد تسليحات اتمی او جوازی به آيران نخواهد داد. ضمنا فراموش نکنيم که طالبان هم در اين هفته با انتشار اعلاميه ای از او خواست به تمامی سياست هائی که جمهوريخواهان دنبال ميکنند پايان بدهد و تمامی سربازان آمريکائی را ازافغانستان وعراق خارج کند.
نيويورک تايمز می نويسد در همين حال نشانه هائی وجود دارد که بعضی از دولت های خارجی حتی پيش ازشروع دوران رياست جمهوری اوباما زمين بازی را عوض کرده اند. روز چهارشنبه کره شمالی گفت اجازه نميدهد بازرسان بين المللی ازخاک و فضولات اتمی در مجموعه اتمی آن کشور نمونه برداری کنند، ايران گفت با موفقيت موشک دوربردی را آزمايش کرده است که مدعی است می تواند به جنوب شرقی اروپا برسد، و روسيه يک پيشنهاد آمريکا را رد کرد که هدف آن تخفيف نگرانی روسيه از طرح استقرار سيستم دفاع موشکی در لهستان و جمهوری چک بود.
نيويورک تايمز با اين يادآوری که درجريان انتقال قدرت به هررئيس جمهوری جديدی چنين تلاش هائی رايج و معمولی است می نويسد اما اين باربه سبب ماهيت تاريخی انتخاب اوباما و تغيير جهت عمده ای که رهبران جهان انتظار دارند وی در سياست خارجی آمريکا بدهد، سرعت وشدت گرفته است.
* توصيه عدم توسل به تهديد و گشودن باب مذاکره با ايران
جروسلام پست، روزنامه انگليسی زبان اسرائيل، زير عنوان" کارشناسان خطاب به اوباما: ايران را تهديد نکن" می نويسد باراک اوباما رئيس جمهوری منتخب آمريکا همزمان با تدوين استراتژی خود در مورد ايران، از جمعی از ديپلمات ها و کارشناسان آمريکائی اين توصيه را ميگيرد که سراغ تهديدهای اقتصادی و نظامی نرود، چون کمکی نميکند.
جروسلام پست می نويسد کارشناسان در گزارشی که قراراست هفته آينده به کنفرانسی در باره آينده سياست آمريکا در مورد ايران ارائه شود گفته اند تقريبا ناکامی يک حمله نظامی واضح بنظر ميرسد، و شانس موفقيت از طريق زير فشارگذاشتن ايران با تحريم های اقتصادی نيزکم است. نسخه ای از گزارش که خبرگزاری آسوشيتد پرس کسب کرده است ميگويد تهديدها ايران را نمی ترساند و رژيم کنونی در تهران نيز در معرض خطری فوری نيست.
جروسلام پست می نويسد توماس پکرينگ و جيمز دوبينز سفيران سابق آمريکا، گری سيک استاد دانشگاه کلمبيا، و هفده کارشناس ديگر در اين گزارش گفته اند گشودن با مذاکراتی مستقيم، بی قيد و شرط و جامع دريک سطح عالی ديپلماتيک احتمالا بيشتر موفقيت آميز خواهد بود. آنان در عين حال تسهيل در تماس های غير رسمی ميان استادان، کارشناسان، رهبران مذهبی، قانونگذاران و مردم عادی را توصيه کرده اند.
* اسرائيل ايران اتمی راقبول و تحمل نميکند
جروسلام پست در گزارشی ديگر زيرعنوان" آموس گيلاد از وزارت دفاع: ما نمی گذاريم ايران اتمی شود" اظهارات اين ژنرال اسرائيلی رئيس دائره امورامنيتی و ديپلماتيک در وزارت دفاع اسرائيل را نقل ميکند که گفته است اسرائيل ايران اتمی را تحمل نخواهد کرد.
جروسلام پست با اين يادآوری که ژنرال گيلاد نظرش را در مصاحبه ای با همين روزنامه و در زمانی مطرح می ساخت که بعضی از سرشناسان درتشکيلات دفاعی تلويحا در جلساتی خصوصی گفته اند اسرائيل ممکن است مجبور شود واقعيت رسيدن ايران به هدفهای اتمی اش را بپذيرد می نويسد ژنرال گيلاد چنين نظری را رد کرد و با قاطعيت گفت در تشکيلات دفاعی اسرائيل هيچ تمايلی به قبول ايران اتمی وجود ندارد.
* عوامل مثبت و منفی برای ميانجيگری ترکيه درمذاکرات ايران و آمريکا
حريت روزنامه انگليسی زبان ترکيه زير عنوان"ترکيه مايل به ميزبانی مذاکرات ميان آمريکا و ايران است" در توجيه دلائل اين تمايل بر موضع استثنائی آن کشور تاکيد گذاشته است و می نويسد ترکيه يک عضو ناتو است، و ماه گذشته توانست کرسی يک عضو غير دائمی شورای امنيت را کسب کند. ترکيه کشوری مسلمان است که در سالهای اخير مناسبات با کشورهای همسايه اش در خاورميانه را گسترش داده و بخصوص توانسته است اسرائيل و سوريه را درگير در مذاکراتی کند، که سالها متوقف مانده بود.
حريت درعين حال شک و ترديد مقامات غربی را نقل ميکند که معتقدند ترکيه درمقام يک متحد با غرب بعيد است بتواند ميان واشنگتن و تهران نقش يک ميانجی بی طرف را بازی کند. همين مقامات مناسبات ترکيه با ايران را پيچيده توصيف کرده اند وميگويند دو کشوربه رغم مناسباتشان در زمينه های فرهنگی و انرژی، برای اعمال نفوذ سياسی درمنطقه با يکديگر در رقابت اند. همچنين به رغم چهره اسلامی دولت رجب طيب اردوغان، ايران با ترکيه که کشوری سکولار و طرفدار جدائی دين از حکومت است، اختلافات عقيدتی دارد.
* سولانا وامکان تماس های جديد با ايران
واشنگتن پست زير عنوان "سولانا ميگويد تماس هائی جديد با ايران امکان پذير است" اظهارات اين مسئول سياست خارجی اتحاديه اروپا را نقل ميکند که گفته است در تلاش برای حل و فصل اختلاف اتمی با تهران ممکن است ملاقات هائی که در تابستان ميان معاون او و مذاکره کننده اتمی تهران انجام گرفت، پيش از برگزاری کنفرانس سران اتحاديه اروپا و روسيه از سرگرفته شود.
واشنگتن پست می نويسد سولانا که تا کنون مذاکرات بی ثمری را با ايران به نمايندگی از سوی قدرت های عمده جهان رهبری کرده است معتقد است تماس های جديد می تواند به زمينه ای برای مذاکرات آتی ميان وی و سعيد جليلی مذاکره کننده اتمی تهران منجرشود، مشروط براينکه تماس ها به رفع ابهامات کمک کند.
* فرانسه پيشرفت درمذاکرات اتمی با ايران را قبل ازانتقال قدرت در آمريکا بعيد ميداند
هرالد تريبيون زير عنوان" قدرت های جهان راجع به ايران تبادل نظر کردند اما گشايشی ديده نشد" می نويسد مقامات سياسی آلمان بعلاوه پنج عضو دائمی شورای امنيت سازمان ملل متحد شامل آمريکا، بريتانيا، فرانسه، چين و روسيه ماههاست که در باره برنامه اتمی ايران تبادل نظرميکنند، اما نتوانسته اند رفتاروکردار تهران راعوض کنند.
هرالد تريبيون با اشاره به برگزاری جلسه روز پنجشنبه اين مقامات در پاريس می نويسد يک مقام ارشد فرانسوی در آستانه تشکيل جلسه گفته بود فرانسه تا زمانی که انتقال قدرت در آمريکا انجام نگيرد و با رفتن پرزينت بوش از کاخ سفيد دوران رياست جمهوری باراک اوباما شروع نشود، انتظار گشايشی عمده در مذاکرات را ندارد.