لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲۰ مهر ۱۴۰۳ ایران ۰۰:۵۴

گزارش: گفتگوی یک ساعته بوش و اوباما


مقامات کاخ سفید می گویند پرزیدنت بوش و باراک اوباما رئیس جمهوری منتخب ایالات متحده، درباره چالش های عمده ای که رهبر آتی آمریکا با آن روبرو خواهد شد گفتگو کردند و این مذاکرات را خوب و سازنده توصیف می کنند.

آقای بوش و آقای اوباما دیروز برای نخستین بار پس از پیروزی هفته گذشته باراک اوباما در انتخابات ریاست جمهوری با یکدیگر در کاخ سفید دیدار و گفتگو کردند. کارکنان کمپین باراک اوباما با انتشار بیانیه ای از تعهد پرزیدنت بوش به انتقال آرام قدرت استقبال کردند.

پرزیدنت منتخب باراک اوباما روز سه شنبه به احترام روز جنگ آزمودگان در آمریکا تاج گلی بر مزار جان باختگان در جنگ در شیکاگو گذاشت.

آقای اوباما را خانم تمی داک ورت، مدیر اداره رسیدگی به امور جنگ آزمودگان ایالت ایلینوی، همراهی ميکرد که خود معلول جنگی است و از او به عنوان کاندیداهای بالقوه برای پر کردن کرسی خالی آقای اوباما در سنا نامبرده می شود.


باراک اوباما پس از دیدار با پرزیدنت بوش به شیکاگو بازگشت تا امور انتقال قدرت را پیگیری کند.

ساعت دو بعدازظهر امروز سناتور جوزف بایدن، معاون منتخب ریاست جمهوری، باتفاق جان پودستا، سرپرست کمیته انتقال قدرت، آخرین تحولات را با خبرنگاران در میان می گذارند.


این هفته انتظار نمی رود مقامی برای کابینه معرفی شود اما، احتمالا سخنگوی آتی کاخ سفید و گروه شورای امنیت ملی براک اوباما معرفی خواهند شد.


از گفتگوی خصوصی یک ساعته رهبر کنونی و رهبر آتی ایالات متحده آمریکا نکته ای خاصی به بیرون درز نکرد. دنا پرینو، سخنگوی کاخ سفید، که دیروز گفتگویی با رابرت گیبز، جانشین احتمالی اش، داشت به این بسنده کرد که پرزیدنت بوش و پرزیدنت منتخب اوباما طیفی از مسائل داخلی و خارجی را مورد گفتگو قرار دادند.

سخنگوی براک اوباما هم از توافق دو رهبر برای همکاری بر سر چالش های اقتصادی و امنیتی متعدد خبر داد.


اما، نیویورک تایمز می نویسد اوباما که بیستم ژانویه قدرت را در دست می گیرد از پرزیدنت بوش خواسته است در فاصله دو ماه باقیمانده با درخواست رهبران دموکرات کنگره برای ارائه یک اعتبار مالی فوری به صنایع بحران زده ی خودروسازی موافقت کند و راه را بر سر یک محرک اقتصادی دیگر هموار کند. بنا به گزارش ها پرزیدنت بوش موافقت کنگره را با توافقنامه تجارت آزاد با کلمبیا راهی برای رسیدن به یک توافق عنوان کرده است. اما، سخنگوی کاخ سفید امروز این نکته را رد کرد و گفت پرزیدنت بوش درباره اهمیت تجارت آزاد با آقای اوباما صحبت کرد اما، هرگز ارتباطی میان آن با کمک های اعتباری به خودروسازی ها و کمک های مالی به مردم برقرار نکرده است.

درل وست، کارشناس موسسه بروکینگز، معتقد است علیرغم تلاش ها برای انتقال آرام قدرت تنشی در زیر لایه ارتباطی دو رهبر وجود دارد چرا که اوباما میلیون ها دلار خرج حملات انتخاباتی علیه سیاست های خارجی و داخلی پرزیدنت بوش کرد.

جرج استفناپولوس، خبرنگار ارشد شبکه خبری ای بی سی و از مشاوران پیشین پرزیدنت کلینتون، بعید می داند دموکرات ها که اکثریت شان در کنگره رو به افزایش است بر سر هر گونه محرک اقتصادی عمده ای با پرزیدنت بوش مذاکره کنند.


اما، درل وست می گوید اوباما می داند دست آخر وضعیت اقتصادی معیار قضاوت برای او خواهد بود و او قصد ندارد دو ماه را از دست دهد تا بلکه در صورت موفقیت وقت برای پیشبرد دیگر برنامه هایش داشته باشد.

پس از بازدید دو ساعته اوباما از کاخ سفید و یک ساعت گفتگو با پرزیدنت بوش دو رهبر با خبرنگاران سخنی نگفتند اما، رابرت گیبز، سخنگوی احتمالی دولت باراک اوباما، می گوید بحران اقتصادی، عراق و افغانستان بیشترین وقت را به خود اختصاص داده است.
امروز واشنگتن پست به نقل از مشاوران امنیت ملی پرزیدنت منتخب اوباما می نویسد دولت آتی تهیه یک استراتژی منطقه ای را برای پیروزی در جنگ افغانستان در دست بررسی دارد که گفتگو با تهران بخشی از آن است.

اوباما در طول کمپین انتخاباتی در راستای رد سیاست های دولت بوش امکان گفتگو با ایران را مطرح کرده بود. واشنگتن پست می نویسد همسایه ی غربی افغانستان در طول چند سال گذشته نقش پیچیده ای را در همکاری برای تحقق اهداف آمریکا و در مواردی یاری رساندن به افراطیون بازی کرده است. این روزنامه به نقل از یک مشاور ارشد نظامی دولت آتی می گوید در نگاه ما به آینده وجود یک طرف صحبت ایرانی مفید خواهد بود. او تاکید می کند ایرانیان به اندازه ی ما خواهان استیلای سنی های افراطی بر افغانستان نیستند.

در عین حال، فایننشال تایمز در مقاله ای به نقل از یکی از نزدیکان براک اوباما می نویسد پیروزی تغییرات در واشنگتن پیامی صریح و روشن برای رهبران ایران در بر دارد که تغییرات در راه افراطیون اسلامی را تحت فشار قرار خواهد داد.
پرزیدنت منتخب اوباما تقریبا به پیام تبریک تمام رهبران جهان پاسخ داده اما، هنوز پاسخی به نامه ی محمود احمدی نژاد، رئیس جمهوری ایران، نداده است.

فایننشال تایمز به نقل از صادق خرازی، از دیپلمات های ارشد پیشین ایران، می نویسد گر چه پیروزی براک اوباما نقطه ی پایانی بر گزینه ی نظامی علیه ایران بود اما، می تواند به هر چه پیچیده تر شدن مشکلات بین المللی ایران و تشدید فشارها و تحریم های جهانی منجر شود.
روزنامه اعتماد ملی به نقل از علی اکبر جوانفکر، مشاور مطبوعاتی آقای احمدی نژاد، می نویسد رئیس جمهوری ایران انتظار دارد نامه اش پاسخی درخور در کوتاه ترین زمان ممکن داشته باشد.

پرزیدنت منتخب در نخستین کنفرانس خبری اش از ضرورت افزایش همکاری های بین المللی برای ممانعت از دستیابی ایران به جنگ افزار هسته ای سخن گفت.

XS
SM
MD
LG