پرزيدنت بوش و باراک اوباما در يک ديدار رسمی ساعت دو بعدازظهر روز دوشنبه با يکديگر گفت و گو کردند. آنها به همراه همسرانشان وارد کاخ سفيد شدند و در دفتر کار رئيس جمهور جلسه خصوصی داشتند.
بعد از جلسه دانا پرينو سخنگوی کاخ سفيد گفت که آقای بوش ملاقات را «خوب، سازنده، آرام، و دوستانه» توصيف کرد و خاطر نشان نمود که جلسه هم بر روی مسائل داخلی و هم موضوعات بين المللی، متمرکز بوده است.
بارک اوباما اوباما از پرزيدنت بوش خواست که از يک وام اضطراری برای صنايع اتومبيل سازی آمريکا که در حال ورشکستگی هستند، حمايت کند. آقای اوباما همچنين از آقای بوش خواست که برای طرح کمک مالی ديگری به اقتصاد کشور طی جلسه آخر سال کنگره، فشار آورد.
لورا بوش بانوی اول آمريکا نيز در اين مدت قسمت های مختلف کاخ سفيد را به ميشل اوباما بانوی اول آينده آمريکا، نشان داد.
انتظارات داخلی و خارجی از رئيس جمهور منتخب
از سيامک دهقانپور
روز دوشنبه ١٠ نوامبر کاخ سفيد صحنه ی ديدار تاريخی رئيس جمهور کنونی، پرزيدنت بوش، با رئيس جمهور آتی، باراک اوباما، بود. بانوی اول آمريکا، لورا بوش، با ميشل اوباما، نيز ديداری خصوصی داشت. هدف از اين ديدار نشان دادن کاخ سفيد به خانواده ی اوباما و گفتگو بر سر روند انتقال قدرت از دولت بوش به دولت اوباما بود. در حالی که هر دو رهبر بر همکاری کامل در راستای انتقال آرام قدرت تاکيد گذاشته اند؛ جان پودستا، سرپرست کميته ی انتقال قدرت دولت اوباما، می گويد رئيس جمهور منتخب احتمال دارد بسرعت در راستای معکوس کردن اوامر اجرايی پرزيدنت بوش درباره ی طيفی از مسائل از جمله تحقيقات بر سلول های بنيادی، حفاری های نفتی، و ديگر مسائل گام بردارد. در عين حال، رام امانوئل، رئيس دفتر آتی کاخ سفيد، می گويد اقتصاد الويت نخست دولت جديد خواهد بود.
روز دوشنبه چهل و سومين و چهل و چهارمين رئيس جمهور آمريکا برای نخستين بار در کاخ سفيد با يکديگر ملاقات کردند. باراک اوباما، رئيس جمهوری منتخب، پيشتر در کاخ سفيد بوده است، اما اين نخستين بار بود که به دفتر کار رئيس جمهور موسوم به اوال آفيس قدم می گذارد. انتظار می رفت بحران اقتصادی و جنگ عراق در کانون گفتگوی خصوصی دو رهبر قرار داشته باشد.
نخستين ديدار باراک اوباما، رئيس جمهور منتخب، با پرزيدنت بوش پس از پيروزی در انتخابات چهارم نوامبر اقدامی سنتی است اما، بطور غيرمعمولی زودتر از ديدارهای پيشين رهبران در دوران انتقال صورت می گيرد. انتقال قدرت در زمان جنگ پس از چهار دهه و بحران شديد اقتصادی از دلايل عمده ی اين تعجيل است.
باراک اوباما در نخستين کنفرانس خبری خود در روز جمعه گفت با روحيه ی همکاری دو حزبی و اين حس به کاخ سفيد می رود که رئيس جمهور و رهبران کنگره شدت وخامت اوضاع را درک می کنند و قصد دارند برای اين مهم کاری انجام دهند.
جاشائو بولتن، رئيس دفتر کاخ سفيد، پيش ار ملاقات گفت دو رهبر در دفتر کار رئيس جمهور تنها خواهند بود و هيچ کس نمی داند چه مسائلی ميان آن دو مطرح خواهد شد.
اين نخستين بار نيست که اوباما به کاخ سفيد می رود آخرين بار ماه سپتامبر باتفاق رهبران کنگره و رقيب جمهوريخواهش در انتخابات، سناتور جان مک کين، با پرزيدنت بوش در زمان بروز بحران مالی ملاقات کرد اما، اوباما هرگز پا به دفتر کار رئيس جمهور نگذاشته است.
پرزيدنت بوش که در تاريخ معاصر آمريکا از پايين ترين ميزان محبوبيت در افکار عمومی برخوردار است همکاری بسياری برای انتقال آرام قدرت نشان داده است.
اوباما رسما هفتاد و يک روز ديگر وارد کاخ سفيد خواهد شد اما، پيشاپيش زمزمه ی سياست های متفاوت او شنيده می شود.
جان پودستا، مدير کميته ی انتقال قدرت دولت اوباما، می گويد اوباما منتظر کنگره نخواهد شد و از اختيارات خود برای تغيير اوامر اجرايی پرزيدنت بوش در سياست داخلی و خارجی استفاده خواهد کرد.
باطل کردن دستورات پرزيدنت بوش درباره ی محدود کردن تحقيقات بر سلول های بنيادی، حفاری ها برای يافتن منابع نفت و گاز در درون خاک آمريکا، حفظ محيط زيست، سقط جنين، و تعطيلی زندان گوانتانامو از جمله مواردی است که تصور می شود اوباما در آن باره دست به اقدامی عاجل بزند.
روز دوشنبه، گزارش هايی از تهيه ی يک طرح پيشنهادی توسط مشاوران براک اوباما منتشر شده است که از قصد انتقال دهها تن از مظنونين به فعاليت های تروريستی بازداشتگاه گوانتانامو به دادگاههای عادی برای محاکمه حکايت دارد.
باراک اوباما در طول کمپين انتخاباتی اش وعده داده بود که برای ترميم آسيب هايی که به اعتبار آمريکا وارد شده در دوران رياست جمهوری اش بازداشتگاه گوانتانامو را تعطيل خواهد کرد و آن را فصلی غمناک از تاريخ آمريکا توصيف کرده است. اما، اين اقدام می تواند به ايجاد يک سيستم جنجال برانگيز قضايی و حقوقی در آمريکا منجر شود.
البته آقای اوباما تا کنون جزئياتی درباره ی چگونگی تعطيلی زندان گوانتانامو ارائه نکرده است.
مايک پنس، قانونگزار جمهوريخواه، می گويد جمهوريخواهان با تکيه بر حمايت مردم در برابر حرکت اوباما و دموکرات ها در کنگره بسوی تامين خواستهای جناح چپ می ايستند.
اوباما حتی بيش از دو ماه مانده به روز سوگند از سوی رهبران جهان تحت فشار قرار دارد.
هوجين تائو، رئيس جمهوری چين، در گفتگويی تلفنی با اوباما از او خواسته است قرارداد شش و نيم ميليارد دلاری فروش اسلحه به تايوان متوقف شود و او مخالفت خود را با استقلال تايوان اعلام کند. اوباما در طول کمپين انتخاباتی از اين قرارداد حمايت کرده بود. بنا به گزارش ها رهبر چين به رئيس جمهور منتخب آمريکا وعده ی همکاری نزديک بر سر نگرانی های مشترک را داده است.
از جمله اين نگرانی ها برنامه ی هسته ای ايران است که باراک اوباما در نخستين کنفرانس خبری اش از غيرقابل پذيرش بودن دستيابی ايران به جنگ افزار اتمی سخن گفت. بدنبال اعتراض علی لاريجانی، رئيس مجلس شورای اسلامی، به اظهارات باراک اوباما؛ امروز حسن قشقاوی، سخنگوی وزارت خارجه ی جمهوری اسلامی ايران، اعلام کرد تهران انتظار ندارد در دوران رياست جمهوری باراک اوباما تغييری عمده در سياست آمريکا در برابر ايران رخ دهد.
کرملين همچنين خبر می دهد که ديمتری مدودف، رئيس جمهوری روسيه، و براک اوباما، رئيس جمهوری منتخب، توافق کرده اند در اولين فرصت برای گفتگو بر سر مسائل فيمابين ديداری داشته باشند.
از جمله اختلافات دو کشور بر سر استقرار طرح سپر دفاع موشکی آمريکا در جمهوری چک و لهستان است که بلافاصله پس از پيروزی براک اوباما با واکنش متقابل مسکو روبرو شده است.
به گفته ی يکی از مشاوران آقای اوباما ايشان در همين روزها گفتگويی تلفنی با لخ کازينسکی، رئيس جمهور لهستان، داشته است که طی آن تعهدی نسبت به استقرار قطعی سپر دفاع موشکی نداده است.
باراک اوباما که در دوره ی انتقال قدرت قرار دارد اين روزها برای پاسخ به پيام های تبريک پيروزی اش در انتخابات در تماس های مداوم با رهبران جهان است.
بخش عمده ای از انتقال قدرت انتخاب اعضای کابينه است اما، انتظار نمی رود باراک اوباما اين هفته کسی را معرفی کند.
ولری جارت، مشاور اوباما، می گويد اوباما تلاش خواهد کرد کابينه اش نماينده ی طيفی از افراد با ديدگاههای متفاوت، تفاوت های نژادی و جفرافيايی باشد.
رام امانوئل، رئيس دفتر آتی کاخ سفيد، نخستين عضو کابينه، معتقد است با توجه به نگرانی های شديد مردم بخشی از هسته ی مرکزی استراتژی اقتصادی اوباما توجه به طبقه ی متوسط خواهد بود.
کارشناسان تا کنون اوباما را در مقايسه با دوره ی انتقال دشوار و کُند دولت بيل کلينتون در وضعيت بهتری ارزيابی می کنند. به باور آنان اوباما نشان داده قصد حرکت سريع و بی وقفه را دارد و معرفی رام امانوئل، برای رياست دفتر کاخ سفيد، در چند روز نخست، اقدامی بسيار مناسب و مشابه اقدام رونالد ريگان در دهه ی هشتاد در دوره ی انتقال قدرت بود.