لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۱۰ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۰۵:۲۴

گزارش اجتماعی از ایران: سانسور، سیمای جمهوری اسلامی و پرسش بی پاسخ کودکان ایرانی


کودک که با تعجب به تصویر تلویزیون زل زده بود، ناگهان با صدای بلند گفت: بابا! چرا آهنگش رو نشان نداد؟!

دربرابر سکوت سنگین پدر، کودک چند بار سوال خود را تکرار کرد. اما سرانجام راهش را گرفت و رفت.

گرچه جرح و تعدیل برنامه های بزرگسالان در سیمای جمهوری اسلامی از فرط تکرار به موضوع عادی بدل شده است اما سانسور گسترده ای که بر برنامه های خارجی ویژه خردسالان اعمال می شود، مساله ای است که ذهن کودکان ایرانی را می آزارد.

دامنه سانسور برنامه های تلویزیونی مختص خردسالان آنچنان گسترش یافته که حتی کوچکترین حرکت های نشاط آفرین شخصیت های فانتزی حذف می شوند. مجموعه انیمیشن (( دنی و ددی )) که پخش آن را شبکه تهران برعهده دارد یکی از این نمونه هاست. در این سریال که هر قسمت آن چند دقیقه ای به طول می انجامد و محصول شبکه ماهواره ای (( بی بی تی وی )) است ، کودک خردسال داستان هر بار برای پدرش تصاویر مبهمی روی کاغذ نقش می کند و از او می خواهد حدس بزند که چه کشیده؟ پدر چه درست حدس بزند و چه نا درست، در پایان هر قسمت برای آنکه دل فرزند را به دست بیاورد شروع به شلنگ تخته انداختن و شادمانی می کند. اما سانسور کنندگان سیمای جمهوری اسلامی از نمایش شادمانی پدر پرهیز می کنند!

مجموعه عروسکی (( عمو رولی )) محصول تلویزیون بی بی سی هم یکی دیگر از این نمونه هاست. در این سریال که هر روز صبح از شبکه اول سیما به روی آنتن می رود ، دو گورکن به نام های ((عمو رولی)) و(( مولی کوچولو)) و دو موش به نام های (( خالخال )) و (( راه راه )) وجود دارد. در نسخه اصلی، این حیوانات عروسکی با موسیقی شاد به ترانه خوانی و ورجه ورجه می پردازند. سانسور کنندگان تمایلی به نشان دادن شادمانی آن ها برای کودکان ایرانی ندارند.

وضع در مجموعه (( تله تابیز)) که در تلویزیون ایران (( توپولوها )) خوانده می شود نیز به همین منوال است. گردانندگان شبکه پنج سیمای جمهوری اسلامی از نمایش پایکوبی شخصیتی های عروسکی در این سریال ساخت شبکه بی بی سی، امتناع می کنند.

گردانندگان سیمای جمهوری اسلامی بعضا پا را از این نیز فراتر نهاده و حتی حیوان خوک را از میان شخصیت های یک مجموعه انیمیشن خارجی حذف می کنند. به این ترتیب که هر وقت نوبت به نمایش خوک می رسد، تصاویر آنقدر کشیده می شوند تا این حیوان به چشم کودکان ایرانی نیاید. براساس آموزه های دین اسلام خوک حیوانی حرام گوشت است اما تاکنون اشکالی درباره نمایش تصاویر متحرک آن برای کودکان به گوش نرسیده.

نکته قابل تامل در این میان ان است که امروزه به دلیل بهره گیری بسیاری از شهروندان ایرانی از شبکه های ماهواره ای ، مخاطبان سیمای جمهوری اسلامی به ویژه کودکان از آنچه بر سر برنامه های نمایش داده شده در تلویزیون ایران می آید با خبر هستند چرا که اکثر این مجموعه ها، تقریبا به صورت همزمان با ایران، در رسانه های خارجی نمایش داده می شوند.

جرح و تعدیل هایی که نسل آینده کشور را در برابر پرسش بی پاسخی قرار داده است: چرا تلویزیون خودمان شادی را نشان نمی دهد؟!

XS
SM
MD
LG