لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۶ مرداد ۱۴۰۳ ایران ۰۳:۵۷

گزارش تحليلی: رهبران کره جنوبی به دقت سياستهای اوباما و بحران جهانی را دنبال می کنند


سوای از هيجان و ابراز احساسات بسياری از مردم جهان از انتخاب باراک اوباما به رياست جمهوری آمريکا، برگزيده شدن اولين سياه پوست به رياست جمهوری ايالات متحده و تعهدات ضمنی و آشکار او در مورد «کم کردن از تعهدات بين المللی واشنگتن» نگرانی هائی را نيز در ميان برخی از رهبران کشورهای دنيا باعث شده است.

در اين ميان کره جنوبی با توجه به همسايگی آن کشور با کره شمالی و سابقه خصم آلود ميان آندو، دلنگرانی بيشتری از خود نشان داده است، به ويژه آنکه از پايان جنگ در شبه جزيره کره در اوائل دهه ۱۹۵۰، حضور تقريباً ۳۵ هزار سرباز آمريکائی در خاک آن کشور مهمترين عامل «بازدارنده» تحرکات تجاوزگرانه پيونگ يانگ تلقی شده است.

به همين دليل، کره جنوبی از اولين کشورهائی ست که مشتاقانه به دنبال درک خط مشی استراتژيک رئيس جمهوری آينده آمريکا در سياست خارجی آن کشور در آسيا بوده است.

به گفته لی ميونگ هاون سخنگوی وزارت امور خارجه کره جنوبی در مکالمه تلفنی روز جمعه لی ميونگ باک رئيس جمهوری آن کشور با باراک اوباما، رئيس جمهوری منتخب آمريکا بر اهميت مراودات شخصی ميان دو رهبر و حفظ و گسترش روابطِ دو متحد بعنوان «سنگ زير بنای صلح و امنيت در آسيا» تأکيد کرده است.

کره شمالی در سال ۲۰۰۳ از قرارداد منع گسترش سلاح های اتمی خارج شد، و از آن زمان کنفرانس ۶ جانبه (با شرکت آمريکا، روسيه، چين، ژاپن، کره شمالی و کره جنوبي) به منظور «خلع سلاح اتمی» پيونگ يانگ هر از چند يکبار تشکيل شده است.

گفتگوها در قالب کنفرانس ۶ جانبه به منظور قانع کردن کره شمالی به قطع برنامه اتمی در برابر دريافت امتيازات سياسی و اقتصادی باعث شد تا کره شمالی در نوامبر سال گذشته نسبت به از کار اندازی و به اصطلاح «پياده کردن» تأسيسات اصلی راکتور اتمی آن کشور در يانگ بايون در يکصد و سه کيلومتری شمال پيونگ يانک اقدام کند.

به دنبال افت و خيز هائی در جريان مذاکرات که عمدتا ناشی از عدم تمکين کره شمالی نسبت به ارائه کليه مدارک مربوط به فعاليت های اتمی آن کشور می شد، و به ويژه بعد از اعلام غير منتظره کره شمالی در اوائل اوت دائر بر از سر گيری فعاليت ها در سايت های اتمی آن کشور، سرانجام واشنگتن در۱۱ اکتبر اعلام کرد نام کره شمالی را از ليست وزارت امور خارجه برای کشورهای حامی تروريسم حذف کرده است.

پيونگ يانگ نيز در مقابل مجوز بازگشت ناظران آژانس بين المللی انرژی اتمی را به آن کشور صادر کرد، بازرسانی که برابر توافقات از اختيار کامل برای نمونه برداری از کليه سايت های اتمی اعلام شدهِ کره شمالی برخوردار خواهند بود.

برخی از محافل ژاپنی به منظور فشار بيشتر بر کره شمالی و سرعت بخشيدن به خلع سلاح اتمی آن کشور خواستار قطع مذاکرات ۶ جانبه و آغاز گفتگوهای مستقيم ميان واشنگتن و پيونگ يانگ شده اند.

با اين حال، لی ميونگ باک رئيس جمهوری کره جنوبی که در فوريه سال جاری به قدرت رسيد و از ابتدا روش سخت تری در برابر همسايه شمالی و برنامه اتمی جنجال بر انگيز آن کشور در پيش گرفته است، از ادامه ارتباطات با کره شمالی در قالب گردهمآئی ۶ جانبه حمايت کرد، و ژنرال کولين پاول وزير امور خارجه سابق آمريکا نيز روز جمعه در سئول به خبرنگاران گفت، باراک اوباما رئيس جمهوری منتخب آمريکا ترجيح می دهد از چارچوب کنفرانس ۶ جانبه برای حل و فصل تهديد اتمی پيونگ يانگ استفاده شود.

قرار است روز ۱۵ نوامبر کنفرانسی با حضور ۲۰ تن از رهبران کشورهای جهان به منظور چاره جويی برای بحران در بازار های مالی دنيا در واشنگتن تشکيل شود، کنفرانسی که به گفته سخنگوی وزارت امور خارجه کره جنوبی باعث خواهد شد تا به احتمال زياد جلسات گردهمآئی ۶ جانبه در ماه نوامبر به تعويق افتد.

اظهار نظر رسمی اين مقام سياسی کره جنوبی حاکی از آن است حداقل در اين مقطع حل و فصل تنش شديد در بازارهای بورس جهان بر دلنگرانی های امنيتی آن کشور از بابت برنامه اتمی کره شمالی پيشی گرفته است.

تلاطم بيسابقه در ۸ دهه اخير در بازار های مالی بين المللی با سقوط بانک آمريکائی «سرمايه گذاری و وثائق» بر استرنز در اوائل سپتامبر و فروش آن به قيمتی بسيار نازل به جي. پي. مورگان چيس، يکی از معظمترين بانک های آمريکائی آغاز شد.

شدت گيری روند ورشگستگی چندين موسسه بزرگ مالی در آمريکا دولت ايالات متحده را وادار کرد در ۲۳ سپتامبر بسته ای از کمک های مالی به ارزش ۷۰۰ ميليارد دلار را به کنگره اين کشور پيشنهاد کند.

اقتصاد بين الملل در هم تنيده که جزئی از پديده همه جا گير و روز افزون «جهانی شدن» است باعث شد تا مانند ظروف مرتبطه تلاطم در بازار های مالی آمريکا بلافاصله به همتايان اروپائی و آسيائی آن نيز سرايت کند و به همراه رکود اقتصادی تقاضا به ويژه در کشورهای پيشرفته غربی را بشدت کاهش دهد.

اين پديده های زنجير گونه به موازنه پرداخت های تجاری اقتصاد های آسيائی متکی بر صادرات لطمات زيادی زده است، اقتصاد هائی مانند کره جنوبی، هنگ کنگ، سنگاپور و تايوان که به «اقتصاد های در حال ظهور»
که اصطلاحا به «ببر های آسيا» موسومند.

تقريبا تمام کشورهای جهان به ويژه «ببرهای صدمه ديده آسيا» با تقريباً ۲ تريليون دلار توليد ناخالص ملی اميد دارند چاره يابی های کنفرانس سران ۲۰ کشور در جمعه ۱۵ نوامبر در واشنگتن به تثبيت وضعيت تنش آلود بازارهای مالی در سراسر دنيا بيانجامد.



XS
SM
MD
LG