علیرغم ارسال پیام تبریکی از سوی محمود احمدی نژاد رییس جمهوری اسلامی ایران به باراک اوباما برای پیروزی او در انتخابات و احراز مقام ریاست جمهوری ایالات متحده، تحلیل گران سیاسی معتقدند که نتایج انتخابات اخیر آمریکا می تواند برای رهبران محافظه کار تهران زنگ خطرتازه ای باشد.
هشدار اخیر رهبران ارتش ایران به آمریکا مبنی بر این که با در نظرگرفتن عملیات اخیر هلیکوپترهای آمریکایی در یک فاصله کوتاه از مرز ایران و عراق ،هرگونه تجاوز به مرزهای هوایی ایران با شدت عمل روبرو خواهد شد نشان از نگرانی های جمهوری اسلامی از وقوع وقایعی مشابه با تاخت و تازهای اخیر نیروهای آمریکایی در سوریه دارد. اما تحلیلگران سیاسی معتقدند که رهبران محافظه کار تهران مایلند تا روابط موجود سرد و غیرصمیمی بین دو کشور را علیرغم راهگشایی های احتمالی اوباما برای دیپلماسی آینده حفظ کنند.
در سرمقاله اخیر روزنامه لس آنجلس تایمز، از قول سعید لیلاز، تحلیل گر سیاسی ساکن ایران و یکی از منتقدین سیاست های احمدی نژاد نوشته شده که «رهبران رادیکال و محافظه کار ایران از پیروزی اوباما خوشحال نیستند و به نظر آن ها این تغییرات می تواند به ضرر آن ها تمام شود.» بنا بر مقاله تحلیلی لس آنجلس تایمز، به قلم برزو درگاهی خبرنگار این روزنامه در بیروت، «با وجود جاه طلبی های کنونی جمهوری اسلامی برای ایجاد یک ابرقدرت منطقه ای و کوشش های آن برای دست یابی به تکنولوژی هسته ای، ایران هم اکنون به صورت خاری در چشم سیاست خارجی آمریکا و به یکی از مهمترین مسائلی که باراک اوباما به عنوان رییس جمهور باید با آن روبرو شود، درآمده است.» خوشامد گویی محتاطانه رهبران تهران به اوباما بیشتر جنبه رد سیاست های کابینه جورج دبلیو بوش را دارد تا استقبال از یک رییس جمهور خواهان تغییرات. خبرگزاری رسمی ایران، ایرنا، از قول غلاعلی حداد عادل، مشاور ارشد علی خامنه ای نوشته است: «مردم آمریکا باید سیاست های خود را عوض کنند تا بتوانند از نابسامانی هایی که حکومت بوش برای آن ها ایجاد کرده نجات پیدا کنند و رییس جمهور بعدی ایالات متحده هم باید روش های بوش را کنار بگذارد.»با این حال و بنا بر گفته تحلیلگران سیاسی، هرچند اوباما در جریان مبارزات انتخاباتی خود صریحا گفته بود که حاضر است برای از میان برداشتن اختلافات میان دو کشور، بدون هیچ گونه پیش شرطی با ایران وارد مذاکره مستقیم شود و جو بایدن، معاون منتخب او نیز تهدید کرده بود که چنانچه بوش تصمیم به بمباران ایران بگیرد برای برکناری او اقدام خواهد کرد ، اما تهران احساس می کند که اوباما و تیم همکاران او تهدید های جدی و تازه ای برای ایران به همراه خواهند آورد.
درهمین زمینه، باراک اوباما در مرداد ماه سال جاری درگفت و گو با شبکه تلویزیونی «ای بی سی» در آمریکا، ایران را «تهدیدی بزرگ» خواند که باید با دیپلماسی مستقیم و تشدید تحریم های اقتصادی وادار به تغییر روش و رفتار شود. بنا برگفته تحلیلگران سیاسی، «تضادهایی که در سیاست های جورج دبلیو بوش وجود داشت ممکن است باعث بیگانه سازی برخی از کشورهایی که با ایران به معامله اشتغال دارند شده باشد اما شخصیت متحد کننده ای چون باراک اوباما، به احتمال زیاد خواهد توانست این کشورها از جمله هندوستان، مالزی، ترکیه ، چین و روسیه را متقاعد کند که روش های تازه ای را در مقابل تهران پیش بگیرند. روش هایی که با سیاست های آمریکاهم خوانی و مطابقت بیشتری داشته باشد.در ایران، رهبران سیاسی، دمکرات ها را مسئول آغاز تحریم های اقتصادی علیه این کشور می دانند که نخستین بار در دوران ریاست جمهوری پرزیدنت بیل کلینتون انجام شد.
بسیاری از مردم ایران مشتاق اند که بدانند اوباما در رابطه با مسائل ایران چه خط مشی ای را درپیش خواهد گرفت اما کارشناسان و تحلیلگران داخل ایران معتقدند «در ماه های آخر رقابت های انتخاباتی، طرز فکر و بیان اوباما در رابطه با ایران شباهت های بیشتری به سناتورجان مک کین پیدا کرد و او نیز بارها از لفظ بی اعتباری نسبت به ایران استفاده کرد.» برخی دیگر از دست اندرکاران پیش بینی می کنند که در بافت حکومتی ایران تغییرات عمده ای به وجود خواهد آمد :« رهبران رادیکال و محافظه کار ایران دیگر نخواهند توانست با حربه تهدید جنگ از سوی آمریکا به قدرت خود استحکام بیشتری ببخشند. با حضور اوباما درصحنه سیاست، آن ها تضعیف خواهند شد و دیگر نخواهند توانست بگویند که از سوی آمریکا تحت فشار هستند. هم چنین حضور اوباما درکاخ سفید می تواند نشانگر پایان قدرت نمایی های محمود احمدی نژاد باشد و درنتیجه دولت واقع گراتری برسرکار بیاید که در مورد برنامه های هسته ای ایران حاضر به مصالحه باشد.»