لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۶ مرداد ۱۴۰۳ ایران ۰۷:۴۳

گزارش سیاسی: چالش های پیش روی باراک اوباما، رییس جمهوری برگزیده آمریکا 


گرگ فلاکوس، خبرنگار صدای آمریکا، هیوستن

کارشناسان سیاسی بر این باورند چالش های عمده ای پیش روی باراک اوباما قرار دارد.

جشن های پیروزی انتخاب باراک اوباما به مقام رییس جمهوری برگزیده ایالات متحده پایان یافته اند و هم اکنون وی و گروه همکارانش برای فراهم کردن مقدمات به دست گرفتن قدرت و گذار به دولت جدید در ماه ژانویه با مشکلات متعددی روبرو هستند.

کارشناسان سیاسی و تحلیل گران سیاست خارجی معتقدند رییس جمهوری جدید از آغاز دوره ریاست جمهوری خود با چالش های دشواری مواجه خواهد شد.

حل و فصل معضلات عمده ای که از دوران ریاست جمهوری جرج بوش در ساختار دولت به جای مانده، از جمله مشکلات اصلی و مبرم اوباما رییس جمهوری برگزیده به هنگام به دست گرفتن قدرت در کاخ سفید خواهد بود.

بحران اقتصادی، جنگ عراق و افغانستان ، چشم انداز دست یابی ایران به سلاح های هسته ای و دهها معضل دیگر که نیازمند اتخاذ اقدامات فوری ست، از جمله مشکلات پیش روی وی خواهد بود.

ارل بلک استاد علوم سیاسی دانشگاه رایس و یکی از نویسندگان کتاب " آمریکای متشتت " می گوید: « رییس جمهوری جدید معمولا" باید با مشکلات به جای مانده از رییس جمهوری دولت گذشته دست و پنجه نرم کند. در مقام نمونه اوباما با معضلاتی روبرو خواهد شد که رولاند ریگان رییس جمهوری جمهوری خواه در ژانویه سال ۱۹۸۱ پس از به دست گرفت قدرت مواجه شده بود.»

بلک می گوید: « از آنجا که پیام اوباما بر امید و تغییر تاکید می کرد و بسیاری از از این تغییرات به صورت کلی و جامع مطرح شده بودند، تردیدی نیست که میلیون ها نفر را به حمایت از خود جلب کرده که احتمالا" آنها نیز مطمئن نیستند که خواستار چه نوع اصلاحاتی هستند و این امید به تغییر در چه ساختارهایی رضایت خواهد داد. »

سیاست خارجی بزرگترین و نگران کننده ترین چالش پیش روی رییس جمهوری جدید خواهد بود.

پیتر زایهان، معاون اول شرکت اطلاعاتی و تحلیلی خصوصی مستقر در تگزاس می گوید: « گزینه های پیش روی همه رییس جمهور هایی که دوره ریاست خود را در کاخ سفید آغاز می کنند، محدود هستند. اما اوباما، رییس جمهوری برگزیده با مشکلات ویژه ای روبرو خواهد بود. اولین چالش جنگ در عراق است. اوباما به طرفداران خود وعده داده است تا در اسرع وقت و در کمترین زمان ممکن نیروهای آمریکا را از این کشور خارج کند. گرچه اگر در فکر این است که طی یک یا دو سال آینده در صدد است تا با چرخش نیروها آنها را به ایران اعزام کند، باید در اتخاذ تصمیم های خود جوانب احتیاط را رعایت کند. اوباما باید اطمینان حاصل کند که با ایران پیرامون آینده عراق به موافقت هایی دست یابد. مسئله اصلی این است که با اگر اوباما تصمیم بگیرد فقط نیروهای کشور را از عراق خارج کند در واقع هیچ عاملی برای متوقف کردن نفوذ و کنترل ایران به طور مستقیم و یا غیر مستقیم درعراق در دست نخواهد داشت.»

زایهان می گوید: « تصمیم ایران به گسترش کنترل خود در عراق، منافع تامین کنندگان نفت در منطقه خلیج فارس به خطر خواهد افتاد و واکنش نظامی آمریکا ضروری به نظر می رسد. وضعیت افغانستان و رویارویی با جنگجویان طالبان در مناطق مرزی پاکستان نیز از دیگر چالش های اوباما، رییس جمهوری برگزیده خواهد بود. »

وی می افزاید: « به نظر می رسد راهکار اوباما یرای حل این مسئله این است که چنین معضلاتی درعراق و افغانستان را با درخواست کمک بیشتر از متحدان اروپایی و نیز کشورهای عضو ائتلاف ناتو حل و فصل نماید. به هرحال آن گونه که دولت بوش مطرح می کند این است که اولا" کشورهای اروپایی امکان اعزام نیروی نظامی بیشتر به منطقه را ندارند و ثانیا تمایل چندانی به اعزام نیروهای خود به مناطق جنگی ندارند و سوم این که در بحبوحه بحران جهانی اقتصاد بسیاری از کشورهای ناتو درصدند تا نیروهای خود را از افغانستان خارج کنند.»

زایهان می افزاید: « اگر آمریکا برای مبارزه با طالبان و القاعده نیروهای نظامی خود را از مرز افغانستان به پاکستان اعزام کند، رییس جمهوری آینده ایالات متحده با خطر درگیری با پاکستان مواجه خواهد شد.

وی می گوید:«سومین معضل امنیت بین المللی دولت آینده اوباما، جسورتر شدن روسیه خواهد بود که در قبال تلاش های ایالات متحده برای گسترش نفوذ ناتو در اروپای شرقی با آمریکا به تقابل برخاسته است. این مشکلات فقط تعداد انگشت شماری از چالش های امنیتی پیش روی رییس جمهوری آینده هستند که در واقع به تنهایی هریک مشغله های عمده ای را برای هر رییس جمهوری ایجاد خواهند کرد. این ها مسائل بسیار پر اهمیتی هستند».

زیهان می گوید طی سال های آینده به دلیل مشکلات عمده نظامی و اقتصادی آمریکا، گزینه های پیش روی ایالات متحده محدود خواهند بود.



XS
SM
MD
LG