* تماس و گفتگو با دشمنان و تحکيم مناسبات با دوستان در کانون سياست خارجی اوباما
وال استريت جرنال زير عنوان "اوباما تماس و گفتگو با دوستان و دشمنان خارجی را هدف گرفته است" می نويسد رفتن سراغ دوستی با دشمنان ديرين آمريکا، ضمن بازسازی دوستی هائی در اروپا، که در دوران هشت ساله رياست جمهوری جرج دبليو بوش رو به سردی گذاشت، در کانون سياست خارجی باراک اوباما رئيس جمهوری منتخب آمريکاست. آقای اوباما و مشاورانش راههای تماس و گفتگو با ايران و سوريه را بررسی ميکنند که در اميدهای آمريکا برای ايجاد ثبات در افغانستان و عراق، و شکل بخشيدن به صلحی جامع در خاورميانه، کشورهائی تاثير گذار تلقی ميشوند. اردوگاه اوباما همچنين در جستجوی راههای التيام بخشيدن به تشنج های ميان آمريکا و جهان اسلام است.
وال استريت جرنال اظهارات جيمز اشتاينبرگ، يکی از مقامات سابق در دولت کلينتون را، که ممکن است مشاور امنيت ملی آقای اوباما بشود نقل ميکند که گفته است تضمينی وجود ندارد که ديپلماسی موفق شود اما ديپلماسی دست شما را قوی تر ميکند.
وال استريت جرنال با نقل هشداری که جو بايدن معاون رئيس جمهوری منتخب در مورد احتمال به چالش گرفتن رئيس جمهوری جديد توسط قدرت ها و يا تروريست های خارجی داده است می نويسد يکی از نگرانی ها اين است که تهران سراغ روياروئی با ارتش آمريکا در خليج فارس برود، و يا کره شمالی به انجام آزمايشهای موشکی بپردازد.
* واکنش های متفاوت ايران به پيروزی اوباما
لس آنجلس تايمز زير عنوان" ايران واکنش هائی متفاوت به پيروزی اوباما نشان ميدهد" می نويسد مقامات نظامی ايران، بجای عرضه شاخه زيتون(سمبل صلح) به اوباما که گفته است حاضربه صحبت با تهران است، پيامی هشدار دهنده به آمريکا داده اند.
لس آنجلس تايمز بخشی از اطلاعيه ای را نقل ميکند که فرماندهی ارتش ايران صادر کرده است و ميگويد مشاهده شده است هلی کوپترهای نظامی آمريکا در فاصله ای کوتاه از مرز ايران و عراق پرواز ميکنند و هشدار ميدهد که نيروهای مسلح ايران به هرگونه اقدام در نقض حريم هوائی ايران با قدرت پاسخ ميدهند.
لس آنجلس تايمز می نويسد اطلاعيه احتمالا می تواند ناشی از اين نگرانی باشد که کماندوهای آمريکائی ممکن است نظيرعملياتی نفوذی که اخيرا در خاک سوريه انجام دادند، عملياتی در ايران انجام دهند. اما اطلاعيه در عين حال می تواند به استناد بعضی تحليل ها انعکاسی از تمايل جناح های تندرو در تهران به ادامه رویاروئی ميان دو کشور حتی در شرايطی باشد که اوباما بخواهد به ديپلماسی شانس بدهد.
لس آنجلس تايمز اظهارات سعيد ليلاز، تحليلگر و سردبير يک روزنامه تهران را که اغلب از دولت احمدی نژاد انتقاد ميکند نقل کرده است که ميگويد اين تحول و دگرگونی به سود افراطيون نيست.
*ايران در انتظار آزمايش تغييرات در سياست آمريکا
گلف نيوز، روزنامه انگليسی زبان امارات متحده عربی زير عنوان" ايران ميگويد واشنگتن بايد برای تغيير سياست اش تلاش کند" می نويسد يک مشاورمحمود احمدی نژاد رئيس جمهوری ايران در نخستين واکنش رسمی ايران به انتخابات آمريکا گفته است که باراک اوباما رئيس جمهوری منتخب آمريکا اکنون بايد به وعده هايش عمل کند.
گلف نيوز اظهارات احمد جوان فکررا نقل ميکند که به العالم، تلويزيون عربی دولتی ايران گفته است اوباما قول تغييرات داده است و ماهم معتقديم تغييرات ضرورتی اجتناب ناپذير است.
گلف نيوزمی نويسد اوباما نيز نظيربوش، اقدام نظامی را منتفی نمی داند، هرچند که وی از دولت بوش برای عدم تاکيد بر ديپلماسی بيشتر و نرفتن دنبال تماس و گفتگو با ايران انتقاد کرده است.
گلف نيوز همچنين اظهارات حميد رضا حاجی بابائی نماينده سرشناس مجلس را نقل ميکند که از پيروزی اوباما به عنوان فرصتی برای آزمايش در شرايطی استقبال کرده است که ايران نيز در انتظار آن تغييرات است.
* تعبير تماس و گفتگو به نشانه ضعف؟
جروسلام پست، روزنامه انگليسی زبان اسرائيل زير عنوان" ليونی ميگويد تفاوتی واقعی ميان بوش و اوباما در مورد ايران وجود ندارد" اظهارات تسيپی ليونی وزير امورخارجه و رهبر حزب کاديمای اسرائيل را در مصاحبه با راديو اسرائيل نقل ميکند که گفته است در دولت بوش هم کسانی بودند که از تماس و گفتگو با ايران حمايت ميکردند. حرف آخر اوباما در مورد ايران کاملا روشن است. آمريکا ايرانی مسلح به نيروی اتمی را نمی پذيرد.
واشنگتن پست برداشت ديگری از اين مصاحبه را به نقل از خبرگزاری رويترز چاپ کرده است، و زير عنوان"هشدار اسرائيل عليه تماس و گفتگوی اوباما با ايران" می نويسد اسرائيل ميگويد آمادگی باراک اوباما رئيس جمهوری منتخب آمريکا برای مذاکره با ايران می تواند در خاورميانه به نشانه ای از ضعف در تلاش های مرتبط با متقاعد ساختن ايران به محدود کردن برنامه اتمی اش تلقی شود.
واشنگتن پست پاسخ ليونی به يک سئوال راديو اسرائيل راجع به تغيير سياست در مورد ايران در دولت اوباما را نقل ميکند که گفته است ما در منطقه ای زندگی می کنيم که بعضی اوقات تماس و گفتگو، آنهم در شرايطی که تحريم برقرار است، و بخواهند سراغ گفتگو بروند، می تواند به نشانه ضعف تعبير شود.
واشينگتن پست می نويسد وقتی از ليونی پرسيده شد آيا از تماس و گفتگوی آمريکا با ايران حمايت می کند يانه؟ گفت، پاسخ نه است.
* واکنش حساب شده مسکو به پيروزی اوباما
نيويورک تايمز زير عنوان "هشدار روسيه عليه استقرار سيستم دفاع موشکی" می نويسد دميتری مدويدوف رئيس جمهوری روسيه با لحنی جنگجويانه به استقبال اوباما، همتای آتی آمريکائی خود رفت و قول داد اگر آمريکا طرح خود را برای استقرار يک سيستم دفاع موشکی در اروپای شرقی دنبال کند روسيه نيزبه استقرار موشک های کوتاه برد در مرزهای غربی خود بپردازد.
نيويورک تايمز می نويسد آقای مدويدوف که در مجمع ملی قانونگذاری روسيه سخنرانی ميکرد گفت روسيه خصومتی کهنه با آمريکا ندارد و از دولت جديد آمريکا خواستار شروعی جديد با روسيه شد. با اينحال وی در آن سخنرانی که چند ساعت پس از اعلام پيروزی آقای اوباما ايراد ميشد به وی تبريک نگفت و حتی از وی نامی هم نبرد. تنها در اواخر روز بود که کرملين اعلام کرد آقای مدويدوف برای اقای اوباما يک تلگراف تبريک فرستاده است.
نيويورک تايمز پس از بازگوئی اقدامات مشخصی که آقای مدويدوف گفته است مسکو در واکنش به اقدام واشنگتن در استقرار سيستم دفاع موشکی در لهستان و جمهوری چک به اجرا خواهد گذاشت، که علاوه بر مستقر ساختن موشک های متحرک موسوم به اسکندر در اطراف مرزهای غربی روسيه، استفاده از تجهيزات راديوئی برای اخلال در سيستم سپر موشکی را نيز در بر ميگيرد، واکنش جف مورل سخنگوی وزارت دفاع آمريکا را نقل ميکند که اظهارات آقای مدويدوف را نظراتی کاملا حساب شده برای گمراه سازی توصيف کرده است. آقای مورل گفت روسها خوب ميدانند که سيستم دفاع موشکی در اروپا قادر به مقابله با زرادخانه موشک های های بالستيک آنها نيست، بلکه برای مقابله با تهديد روز افزون موشکی ايران است.