لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۴:۱۴

گزارش سیاسی: چالش رییس جمهوری آینده آمریکا در رویارویی با برنامه هسته ای ایران


راوی خانا، خبرنگار صدای آمریکا، واشنگتن

بنا به گفته کارشناسان، برخورد نظامی با ایران پیامد های گسترده ای خواهد داشت.

چندین کارشناس آمریکایی می گویند رییس جمهوری آینده ایالات متحده، ناچار به رویارویی با برنامه غنی سازی اورانیوم ایران خواهد بود.

آنها می گویند تلاش های صورت گرفته طی ۵ سال گذشته برای مذاکره با تهران بی تاثیر بوده و ایران اکنون به فن آوری لازم برای ساخت بمب اتمی نزدیک تر شده است.

همزمان با ادامه بی توجهی تهران به خواسته های غرب، محمود احمدی نژاد رییس جمهوری ایران، با تاکید بر کلیه حقوق ایران برای غنی سازی اورانیوم، مقاصد این کشور در دستیابی به توانایی هسته ای را صلح آمیز خوانده است.

این در حالی است که ایالات متحده و سایر کشورها بر این باورند ایران به طور مخفیانه در حال توسعه فن آوری ساخت سلاح های هسته ای است و آزمایش های موشکی مکرر این کشور نیز بر چنین نگرانی هایی می افزاید.

کارشناسان با تاکید بر نقش رییس جمهوری آینده آمریکا در رویارویی با برنامه هسته ای ایران می گویند حمله نظامی به تجهیزات هسته ای ایران پیامدهای گسترده ای خواهد داشت.

با توجه به این امر که تجهیزات هسته ای ایران در اعماق زمین و به طور پراکنده تاسیس شده اند، حمله مقطعی به این تجهیزات را غیرممکن می سازد.

آن ها بر این باورند تحریم های اعمال شده توسط سازمان ملل برای متوقف کردن ایران نقش موثری نداشته و نخواهد داشت.

جان بولتون، سفیر پیشین ایالات متحده در سازمان ملل می گوید: « حمایت روسیه و چین برای اعمال تحریم های بیشتر علیه ایران مورد تردید است. روسیه در ساخت تاسیسات انرژی هسته ای ایران و فراهم کردن سوخت آن به ایران کمک کرده و چین نیز به نفت و گاز طبیعی ایران نیاز دارد.»

بولتن می گوید اگر اسراییل تصمیم بگیرد به تاسیسات هسته ای ایران حمله کند، همانگونه که چنین تصمیمی را در مورد عراق اتخاذ کرد، وی به ارسال تجهیزات نظامی به اسراییل نظر مثبتی خواهد داشت.

جان بولتون، رییس بنیاد آمریکایی انترپزایر، با خطرناک خواندن این طرح می گوید: « ممکن است این طرح به طور کامل موفق نباشد و یا حتی با شکست روبرو شود. بدون شک اسراییل با پیامدهای آن مواجه خواهد شد. با درنظر گرفتن دیدگاه اسراییل و آمریکا، گرچه استفاده از گزینه نظامی به شدت ناخوشایند است اما تصور ایران مجهز به سلاح های اتمی قابل انتقال به مراتب هراس انگیز تر است.»

با این وجود، اهود اولمرت نخست وزیر اسراییل، تصور حمله اسراییل به ایران را غیرواقع بینانه خوانده است.

جیمز فیلیپس، نماینده بنیاد میراث می گوید: « اگر رییس جمهوری جدید آمریکا، گزینه حمله نظامی به ایران را انتخاب کند، ناچار خواهد بود به این پرسش پاسخ دهد که اولا آیا ما برای هدف قرار دادن تاسیسات هسته ای ایران اطلاعات موثق و دقیقی از موقعیت جغرافیایی و پراکندگی آن ها در اختیار داریم. ثانیا هدف ما برای از بین بردن این نقاط چیست و سوم این که حمله نظامی برای چه مدت می تواند تلاش ایران را در به دست آوردن سلاح های اتمی به تعویق بیاندازد.»

دیوید آلبرایت، فیزیکدان موسسه علوم و امنیت بین المللی می گوید: « گزینه نظامی در عمل کاربردی ندارد چرا که ایران چندین هزار سانتریفوژ دارد که می تواند در فضای وسیعی پنهان گردد. ما نمی دانیم چگونه می شود برنامه هسته ای ایران را نابود کرد. بمباران هوایی این مناطق به طور حتم زمان زیادی نیاز دارد و موثر نیست و باید خطر گسترش آتش جنگ در منطقه را نیز در نظر گرفت.»

هنری سوکولسکی، مدیر اجرایی مرکز آموزش سیاست گزاری منع گسترش سلاح های کشتار جمعی می گوید: « من ترجیح می دهم حتی اگر زمان بیشتری طلب کند، با تهران وارد جنگ سرد بشویم. رییس جمهوری جدید باید در حوزه های گسترده تری با ایران گفتگو کند. در واقع گفتگوها باید بر مسائلی که مزیت مقایسه ای دارد و مقامات ایران ادعا می کنند برای رسیدگی به آن ها اهمیت قائل اند، متمرکز شود. تهران ادعا می کند در پی ضمانت های امنیتی است و اقدام در ارایه چنین ضمانت هایی باید در دستور کار رییس جمهوری آینده قرار گیرد».

XS
SM
MD
LG