لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۱۱ شهریور ۱۴۰۳ ایران ۰۶:۱۴

گزارش تحليلی: خانم ليونی، حزب کاديما، انتخابات و نظر سنجی ها در اسرائيل


بر اساس دو نظر سنجی که در شماره های روز دوشنبه دو روزنامه اسرائيلی يهودوت آهارانوت و معاريو به چاپ رسيده اند، در صورت برگذاری انتخابات عمومی در آن کشور حزب حاکم کديما می تواند رقبای دست راستی خود را شکست دهد.

اين دو نظر سنجی نمايانگر اين است که در صورت انجام انتخابات سراسری، حزب کديما قادر است دو نماينده بيش از حزب ليکود در قوه قانونگذاری آن کشور داشته باشد.

اين در حاليست که نظرسنجی های قبلی از پيروزی بنجامين ناتانياهو رهبر حزب ليکود و نخست وزير سابق اسرائيل حکايت می کرد.

***

تعدد احزاب سياسی در اسرائيل بصورتی ست که هيچ حزب و دسته سياسی نمی تواند به تنهائی تشکيل دولت دهد. به همين دليل زيپی ليونی که محبوبترين سياستمدار اسرائيلی شمرده می شود، بعد از درگير شدن اهوت اولمرت نخست وزير موقت اسرائيل در افتضاح مالی رهبری حزب حاکم کديما را بدست آورد، و آن زمان تلاش های خود را معطوف مذاکره با احزاب و جناح های سياسی متفاوت به منظور تشکيل کابينه ائتلافی کرده بود.

اما روز يکشنبه خانم ليونی در ملاقات با شيمون پرز که بصورت زنده از تلويزيون های اسرائيل پخش شد، رسما به رئيس جمهور آن کشور اطلاع داد به دليل درخواست های متضاد و غير قابل قبول تعدادی از رهبران احزاب سياسی، نمی تواند دولت ائتلافی خود را معرفی کند.

زيپی ليونی بعد از ملاقات با رئيس جمهور اسرائيل در يک مصاحبه مطبوعاتی شرکت کرد و با تأييد عدم توانائی خود در تشکيل يک ائتلاف سياسی گفت، «نمی تواند نخست وزير کابينه ای باشد که در صورت تن دادن به درخواست های عديده مؤتلفين آن، بجای دولتی کارآ تنها بصورت مجموعه ای عاجز و زمين گير در خواهد آمد.»


به گفته آميت سگال گزارشگر پارلمانی کانال ۲ تلويزيون اسرائيل، در شرايط کنونی به احتمال زياد «انتخابات سراسری آن کشور يکصد و يازده روز ديگر در ۱۷ فوريه برگذار خواهد شد، و اگر چه اهوت باراک رهبر حزب کارگر اسرائيل تلاش زيادی برای کسب جايگاه بهتری از گذشته خواهد کرد، زيپی ليونی و بنجامين ناتانياهو، به ترتيب رهبران احزاب کديما و ليکود، رقبای اصلی در اين رأی گيری خواهند بود.»

از سوی ديگر، صائب اريقات يکی از مذاکره کنندگان فلسطينی تشکيل کابينه يا اعلام انتخابات سراسری در اسرائيل را موضوع داخلی آن کشور دانست، و ضمن تاکيد بر اهميت «پايان دادن به اشغال و شهرک سازی و برقراری صلح،» بر حسن همجواری اسرائيل با کشور آينده فلسطين تاکيد کرد.

گلدا ماير از ۱۹۵۶ تا ۱۹۶۰ اولين وزير امور خارجه زن در اسرائيل بود، و از ۱۹۶۹ تا ۱۹۷۴ بعنوان اولين نخست وزير زن در آن کشور خدمت کرد، وخانم ليونی نيز که دومين وزير امور خارجه زن اسرائيل است، در صورت پيروزی در انتخابات فوريه سال ۲۰۰۹، دومين زنی ست که در آن کشور به اين سمت برگزيده می شود.

زيپی ليونی که ۵۰ سال دارد، از مارس سال ۲۰۰۵ بعنوان وزير امور خارجه اسرائيل انجام وظيفه کرده است و از طرفداران پيگيری روند صلح با فلسطينيان است. او اولين سياستمدار اسرائيلی ست که بين حملات «چريکی» فلسطينيان به اهداف نظامی اسرائيل و تهاجمات «تروريستی» ستيزه جويان فلسطينی عليه غير نظاميان آشکارا تفاوت قائل شده است.

از سوی ديگر، ادامه تلاطم سياسی در اسرائيل همسايگان آن کشور را نيز نگران کرده است. برای مثال، حتی افرادی مانند آيمن طاها، سخنگوی حرکت مقاومت اسلامی (حماس) در واکنش به قطع تلاش های خانم ليونی با هدف ائتلاف سازی می گويد، اگر چه حماس هنوز از موضع خود دائر بر نفی مذاکره با اسرائيل عدول نکرده، اما «صرف برگذاری انتخابات در آن کشور پيگيری روند صلح با فلسطينيان را از الويت های سياسی تل آويو خارج می کند و انتظار می رود پيروزی افراط گرايان اسرائيلی آن روند را به محاق فراموشی اندازد.»

مجلس اسرائيل يکصد و بيست نماينده دارد و احزاب سياسی در صورت داشتن احراز «نصف بعلاوه يک» يعنی داشتن ۶۱ نماينده می توانند به تنهائی تشکيل دولت دهند. اما از زمان تشکيل اسرائيل در سال ۱۹۴۸ هيچ حزب و دسته سياسی قادر به انجام اين کار نبوده است.

در کشور ۷ ميليون و ۲۰۰ هزار نفری اسرائيل، بجز ۱۳ حزب بزرگِ صاحب نماينده در مجلس، ۲۸ حزب و تشکيلات سياسی ديگر وجود دارند، و با توجه به اينکه رأی گيری ماه فوريه سومين انتخابات سراسری اسرائيل در ۶ سال گذشته است، تنوع دستجات سياسی و عدم توانائی خانم ليونی در تشکيل ائتلاف يکبار ديگر معضل تعدد احزاب و اثر منفی آن را بر ثبات دولت ها در آن کشور مطرح کرده است.

XS
SM
MD
LG