بازارهای سهام در اروپا بامداد امروز (دوشنبه) با نزولی فاحش کار خود را آغاز و روند سقوطی را که در آسیا و منطقۀ اقیانوس آرام شروع شده بود، ادامه دادند. در همین حال و به رغم تصمیم کشورهای عضو سازمان اوپک مبنی بر کاستن از میزان تولید نفت، بهای نفت خام در بازارهای جهانی همچنان رو به کاهش است.
سقوط شاخص سهام نی کِی در توکیو امروز به میزان بیش از شِش درصد، ارزش اکثر سهام در ژاپن را به پائین ترین قیمت در بیست و شِش سال گذشته رساند. در همین حال از ارزش برابری دلار آمریکا نیز در مقابل یِن ژاپن کاسته شد و هر دلار این کشور با ۹۲ ممیز ۳۳ صدم یِن معاوضه شد و چنین بنظر می رسد که برنامه های اعلام شده از سوی دولت ژاپن در حمایت از بازار سهام در توکیو، تا کنون موثر واقع نشده است.
در پی اعلام نگرانی وزرای دارایی کشورهای گروه هفت و روسای بانکهای مرکزی از نوسان بیش از حد یِن، واحد پولی ژاپن، وزیر دارایی آن کشور می گوید دولت آماده است تا در جهت ثابت نگهداشتن ارزش برابری یِن، اقدام کند.
ادامۀ روند گسترش بحران مالی از یکسو و بالا رفتن ارزش برابری یِن موجب شد تا سرمایه گذاران پولهای خود را از بانکها خارج و سهام خود را در تویوتا و سونی، دو شرکت معتبر ژاپنی بفروشند. شاخص سهام در بازار بورس توکیو در هفتۀ گذشته بیست درصد و در ماه گذشته چهل درصد کاهش داشته است.
معاملات امروز سهام در توکیو نوسانات زیادی داشت و در حالیکه در بامداد سه درصد ترقی نشان می داد در پایان روز با شِش ممیز چهار درصد کاهش به کار خود خاتمه داد.
امّا در کره جنوبی، در پی کاستن از نرخ بهره برای دو مین بار ظرف یک ماه گذشته، شاخص سهام کوپسی در سئول، نزدیک به یک در صد ترقی کرد. با اینهمه تحلیلگران مالی، اقتصاد آن کشور را به دلیل بدهی های کوتاه مدت و کاهش کسری اعتبار در حسابهای جاری آسیب پذیر می دانند.
در هنگ کنگ شاخص سهام هَنگ سِنگ نزدیک به سیزده درصد کاهش نشان داد.
جیسون چان، تحلیگر شرکت فیلیپ سیکوریتیز، می گوید دلیل اصلی اوضاع کنونی بازارهای مالی جهان، وضعیت بازار مسکن در آمریکاست. وی با اطمینان می گوید روند کاهش در بازار خرید و فروش خانه ها در آمریکا ادامه خواهد داشت.
در فیلیپین سقوط ده درصدی شاخص سهام موجب شد که بازار بورس به مدت پانزده دقیقه متوقف شود تا شاید از اضطراب دلالان سهام برای فروش کاسته شود، امّا این تدبیر موثر نیفتاد و در بازار سهام مانیل با دوازده درصد کاهش، بکار خود پایان داد.
در تایوان با پایان گرفتن اقدامات دولت در جهت جلوگیری از سقوط ارزش سهام در بازارهای مالی آن کشور، شاخص سهام ۴ ممیز ۶۵ درصد تنزل داشت. دلالان سهام در تایوان می گویند اقدامات موقت دولت باعث شد تا موسسات خارجی سرمایه گذار، از سرعت خود در خروج از بازار سهام آن کشور بکاهند و این فرصتی بود برای سهام آن کشور تا در مقایسه با دیگر بازارهای بورس آسیایی، کاهش کمتری را متحمل شوند.
در هند، شاخص سهام سِنسکس امروز به پایین ترين میزان خود در سه سال گذشته رسید و موجب بالاگرفتن این نگرانی شد که بدترین بحران اقتصادی جهان هنوز پایان نگرفته است.
تنزل ارزش سهام در زمینه هایی چون انرژی، آهن و بانکها موجب فروش گستردۀ سهام در بازار بورس هند شد. سهام شزکت ویپرو، ارائه کنندۀ خدمات نرم افزاری در اواسط روز بیش از هفده درصد کاهش داشت. از ماه ژانویۀ گذشته تا کنون، سرمایه گذاران خارجی بیش از دوازده میلیارد دلار از سرمایه های خود را از بازار بورس هند خارج کرده و شاخص سهام سِنسکس را در سال جاری به میزان شصت و یک درصد کاهش داده است.