لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۳ ایران ۱۵:۱۵

گزارش اجتماعی: کاهش بهای نفت و سفره خالی ایرانیان


دستش را که فرو برد ، بوی زهم توی سرم پیچید. جوانکی شانزده، هفده ساله بود و با لباس هایی ممزوج با چرک و عفونت درون مخزن جمع آوری زباله را می جست. شاید نان خشکی، تکه مقوایی، پلاستیک پاره ای بیابد.

این روزها بر سر هر یک از مخازن جمع آوری مکانیزه زباله، که به همت مسئولان شهرداری تهران در هر کوی و برزن قرار گرفته ، انبوهی از کودکان ، جوانان و پیران در حال رزمند. شاید روزی بیابند! پدیده ای که گستردگی ابعادش تا سه ، چهار سال پیش هرگز قابل تصور نبود.

بچه که بودم به تصاویر تلویزیون سیاه و سفید کوچکمان خیره می شدم ، وقتی مردمان گرفتار آمده در جنگ دوم جهانی را نمایش می داد که عاجزانه درون زباله دانی ها را می کاویدند ، شاید تکه نانی ، میوه گندیده ای بیابند تا از گرسنگی نمیرند.

اکنون که جنگی در کار نیست روزانه بارها و بارها شاهد زیر و رو کردن زباله ها توسط خیل عظیمی هستیم تا با فروش آنان به زباله خرهای اطراف تهران ، لقمه نانی به کف آورند.

حالا هرچه می گذرد آثار دهشتناک تحریم های شورای امنیت سازمان ملل متحد بر پیکر نحیف اقتصاد ایران عریان تر از پیش خودنمایی می کند. چهار قطعنامه الزام آور شورای امنیت از مقامات ایران خواسته است تا از غنی سازی اورانیوم دست بردارند و یا با تحریم های گسترده مواجه شوند. همان ها که محمود احمدی نژاد کاغذ پاره توصیفشان کرده!

بر اساس آمار رسمی نرخ تورم در ایران به حدود ۳۰ درصد رسیده و بر اساس اظهارات اخیر محمد جهرمی، وزير کار و امور اجتماعی ، بيش از ۲٥۰هزار نفر در شش ماه نخست سال جاری بيکار شده اند و نرخ بيکاری باز هم افزايش خواهد يافت. وی پیشتر از بیکاری دو میلیون و ششصد هزار نفر در کشور خبر داده بود.

این درحالیست که در پی کاهش بهای نفت در روزهای اخیر، کارشناسان مسائل اقتصادی آینده وخیم تری برای اقتصاد ایران متصور هستند. بهای نفت از حدود ۱٤٧دلار در بشکه در تیرماه سال جاری اکنون به نصف رسیده است، به طوری که نفت اوپک مابین شصت تا هفتاد دلار در بشکه به فروش می رسد. صاحبنظران اقتصادی دولت محمود احمدی نژاد را به فرصت سوزی و استفاده نا صحیح از درآمد هنگفت نفت طی سه سال اخیر متهم می کنند چرا که با تزریق نقدینگی به بازار و واردات بی‌رویه آن سرمایه عظیم را هرز داده است.

درآمد نفتی ایران که چهارمین صادرکننده بزرگ نفت دنیاست، در سال گذشته شمسی هفتاد میلیارد دلار اعلام شد. هرچند ارقام بانک مرکزی نشان می دهد که واردات ایران در سال ۱۳٨۶به پنجاه وشش میلیارد و شصد میلیون دلار رسید که نسبت به سال قبل از آن حدود سیزده درصد رشد نشان می دهد. این روند در سال جاری نیز ادامه یافته است. گمرک ایران اخیرا گزارش داد که واردات کالا در شش ماه اول سال جاری به مرز سی میلیارد دلار رسیده که نسبت به مدت مشابه سال قبل حدود نه میلیارد دلار افزایش نشان می دهد.

اما با تداوم روند کاهشی قیمت نفت تا پایان سال جاری، آن طور که محمود بهمنی،رئیس تازه بانک مرکزی ایران، گفته : درآمد ارزی کشور حداقل 54 میلیارد دلار کاهش خواهد یافت. یکی از مهمترین پیامدهای کاهش بهای نفت در ایران کسری بودجه خواهد بود. پیش از این صندوق بین المللی پول طی گزارشی اعلام کرده بود چنانچه قیمت نفت خام ایران به کمتر از 75 دلار کاهش یابد، این کشور دچار کسری بودجه خواهد شد. سایت داخلی شهاب نیوز در این باره هشدار می دهد : با توجه به افزایش وابستگی به نفت طی سه سال گذشته و رشد فزاینده نیاز به درآمدهای نفتی در کشور، وضعیت کنونی قیمت نفت که بین شصت تا هفتاد دلار در هر بشکه در نوسان است ، یک زنگ خطر کاملاً‌ پرطنین محسوب می‌شود.

زباله جمع کن ها در پناه گونی های بزرگ مملو از زباله ، سفره ای روی آسفالت پیاده رو پهن کرده اند. هرچه به بساط نان و پنیرشان نگاه کردم اثری از بشکه ای، دبه ای، استکانی یا حتی قطره ای نفت هم نیافتم. همان که سه سال قبل آقای احمدی نژاد قولش را داده بود تا بر سفره ایرانیان بیاورد!





XS
SM
MD
LG