بورس های اروپائی امروز، جمعه، با روندی نزولی باز شده اند، که ناشی از خبرهای بد اقتصادی در بريتانيا، و سيل فروش سهام در بورس های آسيائی است.
شاخص معرف سهام در بورس لندن، موسوم به اف تی اس ئی، در واکنش به خبرتنزلی نيم درصدی در رشد اقتصادی بريتانيا در سه ماهه سوم سال، در معاملات اوليه، نه درصد تنزل کرد. اين تنزل کلان و غير منتظره در رشد اقتصادی بريتانيا، نخستين وضعيت انقباضی در شانزده سال اخير در آن کشور است، و اقتصاد بريتانيا را به آستانه رکود کشانده است.
شاخص های سهام در بورس های پاريس و فرانکفورت نيزدر معاملات اوليه بيش از هفت درصد تنزل نشان دادند.
پيشتر، نيکه ئی، شاخص سهام در بورس توکيو، در معاملات پايانی بيش از نه درصد تنزل کرده بود، که برای نخستين بار طی پنجسال اخير، اين شاخص را به زير سطح هشت هزار واحد برد.
شاخص کاسپی در بورس سئول بيش از ده درصد تنزل داشت، و در معاملات پايان روز زيرسطح هزار واحد رفت، که پائين ترين سطح در سه سال اخير است.
شاخص سهام در بورس هنگ کنگ نيز هشت درصد تنزل نشان داد.
زيان کلان شرکت های عظيم سونی در ژاپن، و سامسونگ در کره جنوبی، عامل اصلی در تنزل شاخص های سهام در بازارهای اروپائی بود.
در بازارهای ارزی نيز امروز ارزش دلار آمريکا در مقابل ين ژاپن به پائين ترين سطح طی سيزده سال گذشته تنزل کرد.
ديروز، رئيس پيشين بانک مرکزی آمريکا در توضيح به يک کميته رسيدگی در کنگره اين کشور بحران جاری مالی را ، يک سونامی اعتباری صدسال يک بار توصيف کرده بود. آلن گرينسپن که در هجده سال رياست بر بانک مرکزی آمريکا با وضع مقررات نظارتی بر شرکت های مالی مخالفت ميکرد، اکنون خواستار نظارت بيشتر براين شرکت ها شده است، و پيش بينی ميکند بيکاری به ميزانی قابل توجه افزايش خواهد يافت.
در همين حال مجری طرح دولتی هفتصد ميليارد دلاری نجات ملی به يک کميته رسيدگی در سنا گفت دولت در شکل بخشيدن به اين برنامه کلان پيشرفتی عمده داشته است نيل کشکاری همچنين گفت نشانه هائی از بهبود در بازارها ديده شده است.