لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۱۹ آبان ۱۴۰۳ ایران ۰۴:۰۵

گزارش علمی: پژوهشگران ژن های معیوبی که موجب بروز سرطان ریه می شود را شناسایی کردند


جسیکا برمن، خبرنگار صدای آمریکا

دانشمندان می گویند توانسته اند بیش از دو دوجین ژن که مکررا موجب پیدایش بیماری سرطان ریه در انسان می شوند را شناسایی کنند. بنا برگفته این پژوهشگران ، یافته های تازه امکان باز شدن راه های جدید برای روش های درمانی فردی برای مقابله با این بیماری را به وجود آورده است.

دانشمندان نسل شناسی در سه موسسه مختلف زیست شناسی در ایالات متحده توانسته اند ۲۶ ژن مختلف را که باعث ایجاد یکی از رایج ترین انواع سرطان ریه در انسان می شود، به نام « آدینوکارسی نوما»، را کشف کنند.

سرطان ریه، یکی از رایج ترین انواع سرطان است که از لحاظ تعداد مبتلایان به این مرض در رده بندی اول در سطح جهان قرار دارد. این نوع سرطان هر ساله بیش از یک میلیون نفر قربانی به جای می گذارد و ۹۰ درصد اغلب مبتلایان به آن را افراد سیگاری، و یا با سابقه سیگاری، و ۱۰ درصد این رقم را افراد غیرسیگاری تشکیل می دهند.

تنها ۱۵ درصد مبتلایان به این نوع سرطان ریه بیش از پنج سال پس از تشخیص این بیماری زنده می مانند.

در مطالعه ای که این هفته در نشریه «ژورنال طبیعت» به چاپ رسید، پژوهشگران مراحل مختلف شناسایی این ژن های معیوب را از طریق تکنولوژِی موسوم به «ترتیب دهی» توصیف کرده اند. این پروسه به آن ها اجازه داده است تا با دسته بندی و جورکردن بیش از ۶۲۵ ژن از داخل غده های سرطانی بیش از ۱۸۸ بیمار مبتلا به این بیماری به نتیجه فعلی برسند.

در مرحله بعدی این محققین توانستند تغییرات این غده ها را با «دی ان ای» بافت های سالم در بدن همان بیمار مقایسه کنند.

در یک کنفرانس تلفنی با خبرنگاران، رییس پروژه این تحقیقات، ماتیو مایرسون از انستیتوی براددر «ام آی تی» بوستون گفت که ژن های سرطان زا که معروف به سلول های دچار تغییرات ناگهانی هستند ، ارثی نیستند و در هیچ نقطه دیگری در بدن به وجود نمی آیند:« این سلول های دچار تغییرات ناگهانی، بسیار مهم هستند چون از طریق همین سلول ها است که ژن های سرطان زا می توانند مورد هدف و معالجه و درمان قرار بگیرند. دلیل آن هم این است که این ژن های سرطان زا شکل دیگری دارند و با ژن های عادی تفاوت دارند. به همین دلیل برخی از داروها می توانند به طور مشخص این سلول های حاوی ژن های سرطانی را نابود کنند.»

این محقیقین در ضمن بررسی های خود تشخیص داده اند که چه نوع فعالیت های ژنی می تواند موجب پیدایش و پیشروی سرطان ریه شود.

ریچارد ویلسون یکی دیگر از پژوهشگران از دانشکده پزشکی دانشگاه واشنگتن در سنت لوییز در ایالت میسوری می گوید این یافته های تازه می تواند با گذشت زمان به درمان بیماری سرطان ریه بیانجامد و ما خواهیم توانست ضمن کشف داروهای شیمی درمانی پیشرفته تر، شرایط بهتری برای بیمار بوجود بیاوریم که در پروسه بهبودی آسیب کمتری ببیند.

یافته این دانشمندان همچنین نشان می دهد که برخی از این ژن های سرطان زای مورد بحث در سرطان ریه، در سرطان های دیگری چون سرطان غدد لنفاوی، سرطان خون و سرطان پروستات نیز دیده شده است.

پژوهشگران می گویند امیدوارند که برخی از داروهایی که برای درمان یک نوع غده سرطانی به کار می رود بتواند در درمان سرطان ریه نیز به کار گرفته شود.

XS
SM
MD
LG