آنجا پاسریچا، خبرنگار صدای آمریکا
هندوستان و پاکستان پس از شش دهه، ارتباط تجارتی خود از راه کشمیر را بار دیگر برقرار کردند. این اقدام امیدهای تازه ای در ایجاد اعتماد بین دو کشور و از بین بردن تنش های موجود در منطقه بر سر مالکیت کشمیر به وجود آورده است.
با حرکت کامیون های پر از بار میوه و کالاهای دیگر از کشمیر به آن سوی مرزهای دو کشور ، شور و شعف در فضا موج می زد که نشان دهنده رضایت ساکنان دو ناحیه از آغاز دوباره تجارت بین این دو منطقه پس از گذشت سال هاست.
در هر دو سو، کامیون های بارکش در حالی که پرچم هایی با شعار «زنده باد برقراری تجارت در دو سوی مرزها» را برفراز کالاهای خود برافراشته بودند با جمعیت پرشوری از استقبال کنندگان روبرو شدند.در کشمیر پاکستان، با حرکت اولین کامیون ها به آن سوی مرز، کبوترهای سفید صلح به پرواز درآمدند.
آغاز ارتباط تجاری در منطقه مورد اختلاف دو کشور هند و پاکستان یعنی کشمیر، با مرزهای جداکننده و به شدت تحت حفاظت، دومین قدم بزرگی است که از تاریخ برقراری پروسه صلح بین این دو کشور تا کنون برداشته شده است. نخستین اقدام ،ایجاد یک اتوبوس مسافربری مرزی بوده است که در سال ۲۰۰۵ آغاز به کار کرد.
ارتباط تجاری کنونی چهارماه پس از برگزاری تظاهرات شدید ضد هند در ناحیه کشمیر هندوستان برقرار می شود. این تظاهرات توسط گروه های جدایی طلب رهبری می شد. یکی از موارد مورد درخواست این گروه تظاهر کننده، برقراری ارتباط تجارتی با کشمیر پاکستان بود.
یکی از رهبران اتحادیه جدایی طلبان، عبدل غنی بهات، می گوید اجازه تجارت بین دو منطقه کشمیر یک قدم مثبت است. اما باید امیدوار بود که این اقدام نهایتا به راه حل های سیاسی برای نزاع میان هند و پاکستان بر سر کشمیر بیانجامد:« قدم اول همان قدم اول است، اما باید ببینیم قدم های آخر به کجا می انجامد و آیا اختلافات اساسی بر سر کشمیر برای همیشه حل خواهد شد یا نه؟»با این همه، داد و ستد تجارتی بین دو منطقه کشمیر محدود به یکبار درهفته، چهار کامیون از هر طرف، و حمل و نقل کالاهای مشخص و از قبل تعیین شده است. این کامیون ها همچنین فقط اجازه دارند که بین شهرهای سریناگار از ناحیه کشمیر هند و مظفرآباد از ناحیه کشمیر پاکستان رفت و آمد کنند. خط تجاری دیگری در ماه های آینده شهرهای پونچ در کشمیر هند و راوالکوت در کشمیر پاکستان را به هم ارتباط خواهد داد.
سردار آتیک احمد خان، نخست وزیر کشمیر پاکستان می گوید تعداد کامیون های حمل و نقل کالا با گذشت زمان افزایش خواهد یافت و ارتباط های تجاری گسترده تر خواهد شد. او ابراز امیدواری کرد که ایجاد این ارتباط های تازه و دیالوگ بین دو طرف نهایتا به حل مشکل کشمیر کمک کند.
پیشرفت تدریجی پروسه صلح بین هندوستان و پاکستان تنش های موجود در منطقه رابه مقدار قابل توجهی تقلیل داده است. اما این دو کشور هنوز نتوانسته اند مشکلات خود را در رابطه با مالکیت کشمیر حل کنند.
در دهه ۱۹۹۰ میلادی، یک طغیان خشونت بار از سوی جدایی طلب های کشمیر هند که تنها ناحیه با اکثریت مسلمان در منطقه هندوستانی نشین محسوب می شود اتفاق افتاد. هندوستان، گروه های اسلامی پاکستانی را در ایجاد این نا آرامی ها مقصر می شناسد و به همین جهت نیز تا به امروز از باز گذاشتن مرزها طفره رفته است.