لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۶ مرداد ۱۴۰۳ ایران ۰۷:۴۳

گزارش تحلیلی: هند اولین سفینه فضایی خود را به سوی مدار کره ماه پرتاب کرد


بامداد روز چهارشنبه سفینه فضایی بدون سرنشین هند موسوم به چندرایان -۱ به منظور تحقیق و نقشه برداری از کره ماه به فضا پرتاب شد. این ماموریت با همکاری علمی سازمان های فضایی ایالات متحده و اتحادیه اروپا انجام می شود. به دنبال ژاپن و چین، هند دیگر کشور آسیایی است که به فناوری پرتاب سفینه های دوربرد فضایی دست یافته است.

مرکز فضایی «سری هاریکوتا» در جنوب هند، پرتاب سفینه بدون سرنشین چندرایان -۱ به سوی مدار کره ماه را موفقیت آمیز خواند. ماموریت سفینه چندرایان که به زبان سانسکریت به معنای «ماه پیما» است نه تنها نقشه برداری از سطح ماه بلکه بررسی سطوح زیرین از جمله کسب اطلاعات در مورد مواد معدنی این کره است.

برغم این که فضانوردان آمریکایی در سطح ماه قدم زده و از آن نمونه برداری کرده اند ولی هنوزاطلاع چندانی در مورد این کره در دست نیست . دانشمندان هندی امیدوارند این ماموریت دو ساله اطلاعات بیشتری را در مورد ماه بدست دهد.

سفینه ۱۴۰۰ کیلوگرمی چندرایان -۱ ، ۱۱ دستگاه تحقیقاتی را حمل می کند که پنج دستگاه آن ساخت هند و چهار دستگاه دیگر متعلق به آژانس فضایی اروپا و بلغارستان است. دو دستگاه دیگر از جمله راداری که می تواند یخ را در قطب های ماه تشخیص دهد ساخت ایالات متحده است.

تاکنون ماموریت های فضایی هند فقط شامل پرتاب ماهواره های هواشناسی و مخابراتی بوده است و اگر این ماموریت با موفقیت انجام شود هند به مسابقه فضایی قرن بیست و یکم خواهد پیوست و نام آن کشور به جمع پیشقدمان ماموریت های شناسایی و تحقیقاتی به کره ماه، چون ایالات متحده، روسیه، آژانس فضایی اروپا و اخیرا ژاپن و چین افزوده خواهد شد.

ژاپن در اکتبر ۲۰۰٧ سفینه ای را به مدار ماه فرستاد و یک ماه پس از آن سفینه چین نیز وارد مدار ماه شد. این سفینه ها تصویرهای بسیار دقیق و واضحی از سطح ماه را به زمین ارسال کردند ولی انتظار می رود سفینه چندرایان اطلاعات وسیع تر و گسترده تری را در مورد کره ماه در اختیار بگذارد.

ماموریت این سفینه بررسی ویژگی های معدنی و شیمیایی، نقشه برداری سه بعدی از سطح کره ماه ، و تحقیق در مورد وجود احتمالی ذرات یخ در سطح یا زیر سطح آن به خصوص در نواحی قطبی این کره است.

آخرین نقشه برداری گسترده از سطح ماه ۴۰ سال قبل توسط سفینه آپولو انجام شد و سازمان ناسا در نظر دارد به دنبال این بررسی ها، در آینده یک ایستگاه برای اقامت فضانوردان در قطب جنوب ماه بنا کند.

در پی انتشار خبر پرواز سفینه فضایی هند به مدار کره ماه، مان موهان سینگ، نخست وزیر هند که در دیداری از ژاپن در توکیو به سر می برد با قدردانی از دانشمندان هند پرتاب این سفینه را پیشرفت بزرگی برای مردم آن کشور خواند.

شهروندان هند نیز از پرتاب این سفینه استقبال کردند و آن را دستاوردی ملی و مایه افتخار و سرور خواندند.







XS
SM
MD
LG