فایزه المصری، خبرنگار صدای آمریکا، واشنگتن
مدارس آمریکا برای جبران کمبود آموزگارهای علوم و ریاضی، معلمان خارجی استخدام می کنند.
تعداد بسیاری از مدارس مناطق مختلف سراسر ایالات متحده، با کمبود معلم روبرو هستند. بنابراین مقامات برخی از مناطق آموزشی درجستجوی آموزگاران دارای گواهی تدریس از کشورهای خارجی هستند.
معلمان خارجی که با ساختارهای آموزشی ایالات متحده آشنا شده اند، تجربیات بین المللی خود را به کلاس ها و دانش آموزان می آورند.
نسیما بیگم، دو سال پیش از حیدرآباد هند به آمریکا مهاجرت کرد تا در دبیرستان آتلانتا در جورجیا تدریس کند. بیگم می گوید درک تفاوت بین ساختارهای آموزشی ایالات متحده و هند تجربه جالبی بوده است.
او می گوید: «واحدهای درسی یکی هستند، اما شیوه تدریس آنها متفاوت است.
آموزش آمریکا بر پیشرفت همه جانبه متمرکز است و فقط بر دستاوردهای تحصیلی تمرکز نمی کند. دانش آموزان آمریکا به پیشرفت در ورزش، موسیقی و چیزهای دیگر علاقه دارند. ساختار آموزشی هند سخت گیرانه و فشرده تر است، در هند رقابت بیشتری برای پیشرفت تحصیلی وجود دارد.»
وی یادآوری می کند دانش آموزان آمریکایی نه فقط برای دستیابی به موفقیت آکادمیک بلکه از طرف هم کلاسی های خود زیر فشار و استرس زیاد هستند.
کلاس علوم نسیما بیگم به دلیل همین تفاوت ها تا حدودی با مقدمه ای بر مطالعات بین المللی نیزهمراه است. بیگم می گوید دانش آموزان کلاس دائم از من می پرسند تجربه مشابه در هند چگونه بوده و انگار من دنیا را با خود به کلاس می برم.
نسیما بیگم یکی از ۸۵ معلم هندی است که در مدارس دولتی شش منطقه جورجیا علوم و ریاضی تدریس می کنند. همه آنها توسط شرکت آموزشی تالاگه در آتلانتا در جورجیا استخدام شده اند.
نسرین هاک، رییس این شرکت می گوید معلمان پیش ازعقد قرارداد استخدام سه یا چهار ساله برای تدریس در مدارس آمریکا باید واجد یک سری شرایط باشند.
هاک می گوید نود درصد معلمان در هر رشته تحصیلی مدرک فوق لیسانس آموزش دارند. بسیار خبره و با تجربه هستند. برای تدریس در این رشته های خاص آموزشی گواهی دارند و به طور قطع برای مورد تایید قرار گرفتن در آمریکا نیز باید حداقل یک مدرک لیسانس در رشته خاص تدریسی خود و یک مدرک آموزشی داشته باشند. در ضمن باید پیش از پیوستن به برنامه مدارس آمریکا در چند امتحان قبول شوند.
وی یادآوری می کند: « ما شروط مهارت های ارتباطی، نوشتاری و گفتاری به زبان انگلیسی را به عنوان بخشی از مراحل استخدامی معلمان تعیین کرده ایم چرا که چنین مهارت هایی برای موفقیت آنها در ساختار آموزشی مدارس آمریکا بسیار حائز اهمیت است. پس از انتخاب دست چینی از آموزگاران و مصاحبه با آنها، پیش از ورود به آمریکا جلسه های طولانی و مفصل آشنایی اولیه با ساختار آموزشی در هند برگزار می شود. پس از آن باید پیش از شروع کار مدارس در آمریکا در سمینارها و کارگاه های آموزشی شرکت کنند.»
شرکت هاک حتی در هفته های اول پس از شروع سال تحصیلی با معلمان همکاری نزدیک خواهد داشت.
وی می گوید شرکت ما کارمندان تمام وقت متشکل از مقامات بازنشسته مدارس استخدام کرده که در مدارس عمومی، تدریس و امور اجرایی تجربه سال ها فعالیت دارند، آنها در کلاس ها شرکت می کنند، بر تدریس معلمان نظارت می کنند و در شرایط که مشکل پیش می آید، راهکارهای عملی می یابند.
لیگایا آونیدا، کارشناس آموزشی آمریکا با بیش از سی سال تجربه است. وی چهار سال پیش پس از بازنشستگی مدیریت شرکت استخدام معلمان بین المللی را به عهده گرفت.
وی می گوید: « مدیریت کلاس یکی از دشوارترین چالش های معلمان به ویژه آموزگاران خارجی است. چنین مشکلاتی غیر قابل اجتناب هستند چرا که معلم ها با همه دانش آموزان آشنا نیستند. این معلمان در مدارسی تدریس کرده اند که دانش آموزان از یک فرهنگ یک دست، با انتظارات یکسان و با پیشینه های خانوادگی مشابهی بوده اند. اما در آمریکا، در کلاس هایی تدریس می کنند که بافت جمعیتی دانش آموزان متنوع تر و متفاوت تر است. اما در نهایت پس از آشنایی با ساختار مدرسه ، دانش آموزان و درک چگونگی کار و تدریس به نوجوانان و کودکان و با بهره گیری از حمایت کادر مدرسه و اشتیاق و نیز توانایی و از خودگذشتگی معلمان چالش ها به سرعت پشت سر گذاشته می شوند.»
آونیدا دهها آموزگار فیلیپینی را برای تدریس در مدارس سراسر ایالات متحده استخدام کرده است.
وی می گوید: « در بعضی موارد برقراری ارتباط با دانش آموزان با مشکل مواجه می شود . گاهی که آموزگاران حرف های دانش آموزان را متوجه نمی شوند مورد تمسخر آنها قرار می گیرند. اظهارنظرهای دانش آموزان نیز گاه برای معلم ها مشکل ساز می شود. علت عمده آن این است که انگلیسی استاندارد آمریکا جا افتاده است ، بنابراین درک اصطلاحاتی که دانش آموزان در کلاس استفاده می کنند نیز از جمله وظایف معلم خواهد بود.»
سایگون یوبانگز، عضو انجمن ملی آموزش می گوید: « بیشتر آموزگاران خارجی موفق می شوند این چالش ها را پشت سر بگذارند. مدرسان خارجی راهکار کوتاه مدت جبران کمبود معلمان آمریکایی در ساختار آموزشی مدارس ایالات متحده هستند. ما با مشکل پیدا کردن آموزگار برای تدریس واحد های تحصیلی خاص روبرو هستیم، اما عمده ترین مشکلی که با آن مواجهیم کمبود معلم برای تدریس است. شرایط کاری آموزگاران، دستمزدها و نگرانی های دیگر سبب می شود شهروندان آمریکا به انتخاب تدریس به عنوان حرفه اصلی خود تمایل چندانی نشان ندهند. چنین معضلی در مدارس شهرهای بزرگ و حومه آن بیشتر نمایان است. بنابراین بسیاری از مدارس مناطق مختلف ناچارند برای کمبود آموزگار، مدرسان بسیار خبره و با لیاقت کشورهای خارجی را استخدام کنند. »
یوبانگزمی گوید:« گرچه احتمال دارد با وضعیت رکود اقتصادی، شرایط هم تغییر کند. شهروندان آمریکا برای کاریابی در مشاغل پردرآمد در صنایع دیگر با مشکلات جدی روبرو خواهند شد و بسیاری از آنها به ناچار حرفه تدریس را برمی گزینند. بنابراین در شرایط دشوار اقتصادی و بهبود بازار کار برای شهروندان کشور، بار دیگر با افزایش روند استخدام آموزگاران خارجی در مدارس روبرو شویم.»
لیگیا آونیدا ضمن تایید این ایده می گوید: « درآینده، معلمان کمتری در مدارس ایالات متحده استخدام خواهند شد. مدارس برای تشویق مردم آمریکا به تدریس ابتکارهای جدیدی اتخاذ کرده اند. من شاهد بوده ام برخی مدارس مناطق آموزشی برای جبران کمبود آموزگار، مشوق هایی ارایه می کنند. حتی بسیاری در صدند تا جوانان را به تحصیل در رشته های آموزشی راغب کنند. حتی راهکارهایی اندیشیده شده تا افراد بازنشسته را که تمایل دارند معلمی را به عنوان شغل دوم خود انتخاب کنند، به تدریس در مدارس جلب کنند. بنابراین همه این ابتکارها برای جبران کمبود معلم مفید خواهند بود.»
آونیدا می گوید در عین حال در برهه کنونی استخدام آموزگاران خارجی تنها راه حل مواجهه با مشکل مدرس است.
دانش آموزان مدارس آمریکا برندگان این بحران هستند، که نه تنها از دانش آموزگاران خبره خارجی بهره می برند بلکه بدون ترک کلاس های درس خود تا حدودی با فرهنگ های جهان آشنا می شوند.