لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۷ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۴:۴۱

گزارش تحليلی: دولت سوئيس ۶۰ ميليارد دلار در اختيار يو. بی. اس. گذاشت


با وجوديکه روز پنجشنبه بازارهای سهام در ژاپن شاهد سقوطی بودند که در دو دهه گذشته سابقه نداشت، بازار سهام توکيو در روز جمعه در حالی به کار خود پايان داد که شاخص نايکی افزايشی دو و نيم درصدی را در معاملات سهام نشان می داد.

نگرانی از بابت کاهش قيمت نفت باعث سقوط ميزان معاملات در بورس های روسيه شد، اما روز گذشته شاخص های اصلی سهام در بازار های بورس در آمريکا نمايانگر افزايشی چهار درصدی بودند، که عمدتاً به دليل دلگرمی سرمايه گذاران از بابت کاهش قيمت های اين ماده سوختی حاصل شد.

در اروپا، شاخص های کليدی در بازارهای سهام در لندن و پاريس و فرانکفورت در آغاز معاملات نمايانگر تقريبا چهار درصد افزايش در داد و ستد ها بودند، اما آنچه در مور د بزرگترين موسسه مالی در سوئيس اتفاق افتاد، حکايت از ادامه بحران در بازارهای مالی اروپا دارد.

***

سوئيس کشوری کوچک و ثروتمند و محصور در خاک در قلب اروپا ست که نام آن با ساعت و بانکداری عجين شده است.

از هنگام اوج گيری بحران اقتصادی اخير در کم و بيش يکماه قبل، ارشد ترين مقام های مالی سوئيسی چندين بار با اطمينان از آسيب ناپذيری سيستم بانکی آن کشور سخن گفته بودند، اما روز گذشته اعلام شد دولت آن کشور بسته ای از کمک ها به ارزش تقريباً ۴۵ ميليارد يورو برابر با ۶۰ ميليارد دلار را در اختيار يو. بی. اس. گذاشته است.

يو. بی. اس. يکی از معظم ترين تشکيلات مالی چند مليتی با بيش از ۸۰ هزار کارمند است. مرکز اين بانک در زوريخ است و در ۵۰ کشور شعبه دارد.

رابرت هالور که رئيس مؤسسه آلمانی مطالعات اقتصادی بادر ورت پايپرهندلز بانک است، از پديده جهانی شدن بعنوان مهمترين عامل گسترش بحران مالی اخير از آمريکا به ساير بازارهای سهام نام برد. و تام هاگارد تحليگر شرکت بريتانيائی سيتی آناليست ضمن تأکيد بر اثر اخبار و تحولات روزمره بر افت و خيزهای اقتصادی، بازارهای مالی را در حال گذر از «فاز وحشت» دانست.

تلاطم در قيمت های سهام، بازار های مالی استراليا را نيز بشدت تحت تاثير قرار داده است، و کوين راد نخست وزير آن کشور متعهد شد از تمام توان دولت خود برای مقابله با بحران فعلی استفاده کند.

با اينحال، هيثر ريد اوت يکی از پژوهشگران اقتصادی استراليائی می گويد برخی از پروژه های اقتصادی در آن کشور بر اثر بحران مالی بين المللی معوق يا کن لم يکن شده اند، و تا يکی دو ماه ديگر و حداکثر تا کريسمس اطمينانی به از سر گيری کار آن ها وجود ندارد.

روز پنجشنبه شاخص لندن برای نرخ بهره بين بانکی (معروف به لايبور) برای وام بانکی دلاری سه ماهه چهار و نيم درصد بود، اما روز جمعه به چهار و جهل و يکدهم درصد تنزل کرد. اين پنجمين روزی ست که تنزل اين نرخ ادامه دارد و حاکی از تلاش دولت ها برای تشويق بانک ها به وام دهی به يکديگر است.

باوجوديکه وزارت مسکن آمريکا اعلام کرد، تعداد اماکن مسکونی تازه ساز در ماه گذشته به کمترين ميزان آن از سال ۱۹۹۱ تا بحال کاهش پيدا کرده است، بازار بورس نيويورک تا ظهر جمعه تقريباً ۲۰۰ واحد بدست آورده بود که عمدتا به دليل کاهش نرخ لايبور بود.

بازار بورس نيويورک يکی از پر تلاطم ترين هفته های خود را از آغاز بحران مالی اخير پشت سر گذاشته است. بدست آوردن ۹۳۶ واحد در دوشنبه، از دست دادن ۷۳۳ واحد از آن در روز چهارشنبه، و مجددا بدست آوردن ۴۰۱ واحد در روز پنجشنبه نمايانگر افت و خيزی ست که با از دست رفتن تقريبا ۲ تريليون و ۴۰۰ ميليارد دلار از سرمايه صاحبان سهام، بعنوان بدترين هفته کاری شاخص داو جونز شمرده می شود.

داو جونز مهمترين شاخص معاملات سهام در بورس نيويورک است که در قبل نمايانگر روند داد و ستد روزانه سهام ۳۰ کارخانه و نهاد صنعتی عمده در ايالات متحده بود. اين شاخص در حال حاضر منحصر به بخش صنعتی آمريکا نيست و معاملات سهام تعدادی از کارخانجات و شرکت های بزرگ مالی آمريکا را در بر می گيرد.


به گفته ديويد وايس اقتصاد دان ارشدِ استاندارد آند پورز، "متاسفانه اين ارقام نشانده ورود اقتصاد آمريکا به مرحله رکود است"، و دورن ماگاورو رئيس شرکتی به همين نام و از کارگذاران بورس نيويورک، صريحا اظهار کرد "راهی برای پيش بينی زمان تقريبی پايان بحران يا حتی جهت آتی تحولات بازار وجود ندارد."

XS
SM
MD
LG