لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۱۵ مهر ۱۴۰۳ ایران ۱۷:۱۲

پوتين همکاری با اوباما را درمورد ايران ممکن ميداند


* پوتين همکاری روسيه با آمريکای اوباما را در مسائل مهم از جمله ايران ممکن ميداند

واشنگتن پست زير عنوان"تحسين توام با احتياط پوتين از اوباما" می نويسد ولاديمير پوتين نخست وزير روسيه باراک اوباما رئيس جمهوری آينده آمريکا را به عنوان فردی صادق و صريح ستود اما گفت مسکو ميخواهد ببيند وی در عمل چکار خواهد کرد.

واشنگتن پست با اين يادآوری که مناسبات ميان واشنگتن و مسکو بر سر دفاع موشکی، گسترش ناتو، استقلال کوزوو و جنگ روسيه درگرجستان سرد شده است اظهارات پوتين در مصاحبه با سردبيران وسائل ارتباط جمعی آلمان را در جريان ديدار از دوسلدورف نقل ميکند که گفته است روسيه و آمريکا می توانند در جلوگيری از مسابقه تسليحاتی، و نيز در مورد خاورميانه، ايران و بحران های اقتصادی بين المللی همکاری کنند.

* سه کارشناس، بين المللی کردن غنی سازی اورانيوم در ايران را پيشنهاد کرده اند


هرالد تريبيون زير عنوان"ايران، ايران، ايران" مقاله ای مشترک از ويليام لوئرز رئيس انجمن آمريکائی سازمان ملل متحد، توماس پيکرينگ معاون پيشين وزارت امورخارجه آمريکا در امور سياسی، و جيم والش پژوهشگر انستيتوی تکنولوژی ماساچوست را چاپ کرده است که ميگويند در سه مورد از مهم ترين دشواريهائی امنيتی که دولت اوباما با آنها روبروست، شامل اشاعه تسليحات اتمی، جنگ در عراق و وخامت اوضاع در افغانستان، يک عامل مشترک وجود دارد: ايران.

اين سه ميگويند هر سه چالش را می توان با چاره جوئی ديپلماتيک برطرف ساخت به اين شرط که بکار گرفته شود، و می افزايند موفقيت در هيچيک از سه مورد بدون درگير ساختن جدی ايران ممکن نيست.

آنان هماهنگ ساختن و در هم آميختن سياست های مرتبط با هر سه چالش امنيتی را با يک استراتژی ديپلماتيک منطقه ای توصيه ميکنند که ايران را هم جزو آن باشد.

اين سه که گشودن باب مذاکرات بدون پيش شرط را با ايران توصيه ميکنند در مورد منازعه اتمی پيشنهاد کرده اند آمريکا و متحدان اروپائی اش طرحی را ارائه دهند که برنامه جاری ايران را در مورد غنی سازی اورانيوم برنامه ای بشناسد با مالکيت، عملکرد و مديريتی چند مليتی، همراه با نظارت و مميزی بين المللی.

به اعتقاد آنان توافق در مورد گزينه غنی سازی بين المللی می تواند به اطمينان هائی بيشتر در باره فعاليت های اتمی ايران منجر شود که بنوبه خود راه گشای باب گفتگوهائی جدی با ايران در باره ديگر مسائل حائز اهميت برای آمريکا خواهد شد.

* ترکيه به رغم درخواست ايران و سوريه مناسبات با اسرائيل را قطع نميکند

ديلی نيوز، چاپ انگليسی روزنامه حريت ترکيه زير عنوان"ترکيه با ارائه پيشنهادی قاطع در مورد غزه ميگويد مناسبات با اسرائيل را قطع نميکند"اظهارات علی باباجان وزير امور خارجه ترکيه را نقل ميکند که گفته است ما به بازنگاهداشتن کانال های ارتباطی اهميت ميدهيم چون اگر قرار است مشکلات حل و فصل شوند اين کار از طريق تماس و گفتگو عملی ميشود.

ديلی نيوز ميگويد باباجان جزئيات پيشنهاد ترکيه در مورد غزه را فاش نکرد اما حريت ميگويد تشکيل يک نيروی ناظر بين المللی زير نظر ترکيه برای اطمينان از تداوم آتش بس، در صورتيکه توافقی در مورد آتش بس حاصل شود، بخشی از آن است.

ديلی نيوز با اين يادآوری که ايران و سوريه از همه کشورها خواسته بودند مناسبات با اسرائيل را قطع کنند می نويسد قطر و موريتانی روز جمعه تصميم گرفتند مناسبات با اسرائيل را راکد کنند.

* جنبه های بحث انگيز در مناسبات ايران و حماس و رويکرد احمدی نژاد به اين مناسبات

اکونوميست زير عنوان"ايران و حماس" می نويسد ارتباط های حماس با ايران ممکن است مه آلود تر از آن باشد که در نگاه اول بنظر ميرسد. نخست اينکه رهبران در تبعيد حماس در دمشق پايتخت سوريه مستقرند، نه در تهران. دوم اينکه بخش عمده ای از بحث های راجع به مناسبات حماس با ايران ناشی از مقايسه های جنگ کنونی اسرائيل در نوار غزه، و جنگ گذشته اش در لبنان، در سال ۲۰۰۶ است، که اسرائيل با حزب الله، يک جنبش ديگر ستيزه گر اسلامی روبرو شد. حزب الله يک گروه شيعه است و بی شک با ايران مناسباتی نزديک دارد که اکثريت جمعيت اش شيعه اند، و سيستم منحصر به فرد حکومتی اش بر اسلام شيعه متکی است. ايران، همراه با سوريه، در ايجاد حزب الله در دهه هشتاد، و برقراری مناسباتی نزديک و استراتژيک که امروز هم جريان دارد، نقشی عمده داشت.

اکونوميست می نويسد حماس پديده ای متفاوت است. اين گروه ازاخوان المسلمين بوجود آمد که يک گروه اسلامی سنی است و بستگی طبيعی کمتری با ايران دارد. گرچه ايران ممکن است در حماس بعضی از هدفهای مشترک انقلابی را ببيند، و مسلما مخالفتی شديد با اسرائيل، اما شراکت اش ممکن است بيشتر مصلحتی باشد تا اتحادی استراتژيک. تشخيص حمايت مادی ايران از حماس مستلزم مهارت است. ايران به حماس پول داده است اما پول بيشتر احتمالا از کشورهای عرب سنی نظير عربستان سعودی و قطر ميرسد. و گرچه ايران ممکن است به حماس تعدادی موشک کاتيوشا داده باشد اما بنظر ميرسد بخش عمده زرادخانه حماس کماکان از راکت های قسام ساخت محل تامين ميشود. بنظر ميرسد ايران برای حزب الله در سال ۲۰۰۶ سخاوتی به مراتب بيشتر داشته است.

اکونوميست می نويسد برای آقای احمدی نژاد در مورد حماس موازنه ای وجود دارد. به جوش آوردن خشم مردم بر سر غزه اذهان را از گرفتاريهای جاری اقتصادی در آستانه انتخابات رياست جمهوری در ماه ژوئن (خرداد) منحرف ميکند. با اينحال وی ممکن است ترجيح بدهد دست کم فعلا از تحريک روياروئی مستقيم با اسرائيل، و بنوبه خود با آمريکا، در شرايطی که باراک اوباما وارد کاخ سفيد ميشود، اجتناب ورزد. وارد شدن يک رئيس جمهوری جديد آمريکا که ممکن است ثابت کند از سلف خود آشتی جوئی بيشتری دارد معرف لحظه ای حساس در ديپلماسی ايران، از جمله در منازعه اتمی اش، خواهد بود. ايران ممکن است به مقدرات حماس علاقمند باشد اما نگران مسائل ديگری هم هست.

XS
SM
MD
LG