لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۰۳:۰۷

گزارش تحلیلی: بنیاد «آزادی برای همه» و رواج میانه روی بین مسلمانان جهان  


مایک اوسالیوان ، خبرنگار صدای آمریکا، لوس آنجلس

بنیاد « آزادی برای همه »، بین مسلمانان اندونزی و دیگر کشورهای مسلمان جهان تسامح و مدارا را ترویج می کند.

عبدالرحمان وحید، رییس جمهوری پیشین اندونزی و احمد دانی، ستاره موسیقی پاپ و چهره سرشناس آسیای جنوب شرقی، بنیاد « آزادی برای همه » را با هدف ترویج تسامح مذهبی تاسیس کرده اند.

این سازمان قصد دارد با جلب همکاری گروهی از مسلمانان میانه رو با افراط گرایی مبارزه کند.

٨۵ درصد جمعیت اندونزی مسلمان اند و این کشور طی سال های اخیر شاهد خشونت های دهشتناک افراط گرایی مذهبی بوده است. بمب گذاری سال ۲۰۰۲ در بالی به کشته شدن ۲۰۰ تن منجر شد.

احمد دانی، ستاره محبوب اندونزی و خواننده اصلی گروه دوا، در دو آلبوم جدید خود پیام جنبش رواج مدارا و میانه روی را به هم وطنانش ارمغان می دهد.

ترانه های آلبوم «مبارزان عشق» استعاره ای از «جنگجویان جهاد»، نام یک گروه افراطی ست که مسئولیت کشته شدن هزاران مسیحی در جزایر مالوکو و سولاوسی را به عهده داشته است.

دانی، از اعضای هیات مدیره بنیاد « آزادی برای همه » است. این بنیاد به همت عبدالرحمان وحید، رییس جمهوری پیشین اندونزی و هلند تایلور، تاجر آمریکایی تبار مقیم اندونزی تاسیس شده است.

هلند تایلور، یکی از بنیانگزاران این بنیاد، به فرهنگ جاوا، پرجمعیت ترین جزیره اندونزی علاقه بسیاری دارد، با جهان اسلام آشناست و دوران دانشجویی خود را در افغانستان، پاکستان و دیگر بخش های خاورمیانه گذرانده است.

تایلور در دهه ۹٠ از حرفه خود در صنعت مخابرات بازنشسته شد و پس از آن بیشتر اوقات خود را در اندونزی گذرانده و به مطالعه در مورد فرهنگ جاوا پرداخته و دیدگاه های سرشار از تسامح و مدارای این منطقه را ستایش می کند.
تایلور می گوید: « مسلمانان جاوا، ۴۰۰ سال پیش ایده اسلام سیاسی را نفی کردند و زمانی که موفق شدند افراط گرایی را شکست دهند، برای مردم جاوا، آزادی مذهب به ارمغان آوردند. شهروندان جاوا آزادند تا هندو، بودایی، مسلمان، روح باور و یا پیرو هر مذهب مورد علاقه خود باشند. اجبار در پیروی از یک مذهب خاص و یا دیدگاه های عقیدتی پیروان یک مذهب تنها کاری بود که مردم جاوا قادر نبودند به هم وطنان خود تحمیل کنند.»

وی می گوید سرازیر شدن ثروت حاصل از درآمد فروش نفت کشورهای نفت خیزی همچون عربستان سعودی به اندونزی، عامل افزایش افراط گرایی مذهبی به ویژه در شهرهای بزرگ شده است.

تایلور تاکید می کند: « علیرغم این تصور که اسلام افراطی یک پدیده روستایی ست، امروز با مهاجرت جمعیت های مسلمانی که راههای ارتباطی خود را با شهرهای کوچک تر قطع کرده اند، به یک پدیده شهری بدل شده است.
در اروپا و آمریکا، نسل های دوم و سوم مهاجران به جای انتخاب مراکش و الجزایر، در اروپا اقامت گزیده اند و مسجدهای محلی مسلمانان و امامان مساجد آنها با دلارهای عربستان سعودی تغذیه می شوند.»

سال گذشته، بنیاد « آزادی برای همه » به منظور مردود شمردن اقدام دولت ایران در برگزاری همایش نفی نسل کشی یهودیان، در بالی کنفرانس برگزار کرد.

عبدالرحمان وحید، اولین رییس جمهوری اندونزی ست که با رای دموکراتیک مردم این کشور از سال ۱۹۹۹ تا ۲۰۰۱ برای این سمت برگزیده شده بود.

وحید، رییس جمهوری پیشین اندونزی از شاهدان واقعه هولوکاست، بازماندگان آن و قربانیان تروریسم برای شرکت در کنفرانس بالی دعوت کرد.

وی نیز همچون بسیاری از مردم جاوا، پیرو صوفی گری، شاخه ای از راهبرد عرفانی اسلام است. وحید رییس سازمان « نوهدلاتول علما» است که ادعا می کند ۴۰ میلیون عضو دارد. دیدگاه های این سازمان با تعابیر خشونت آمیز و افراطی مخالف است.

راوی کریشنامورتی، معاون اول بنیاد «آزادی برای همه» است.

کریشنا مورتی، که در سیلیکون ولی به تجارت اشتغال دارد و پیرو مذهب هندو است می گوید: « فعالیت این بنیاد بر ترویج میانه روی بین پیروان اسلام و سایر مذاهب دنیا متمرکز شده است. برخی بر این باورند اسلام مشکل اصلی ست و مسلمانان باید آن را برطرف کنند. به طور مسلم، جنبه های دینی این معضل باید با آموزه های یک کارشناس مذهبی تعلیم دیده و یا روحانیون جهان اسلام مورد بررسی قرار گیرد. اما از سویی دیگر، جنبه مالی، عملیاتی و لجستیکی نیز وجود دارد که حل و فصل این معضلات، به بررسی ویژه و توجه و حسن نیت پیروان همه مذاهب و ملت همه کشورها نیازمند است.»

هلند و کریشنا مورتی می گویند گروه های افراطی از منابع مالی لبریزند و برای گسترش نفوذ خود از توانایی های سازمانی پیشرفته ای برخوردارند.

این بنیاد امیدوارست بتواند پیام مدارا و میانه روی را به مسلمانان جهان ارسال کند و نمایندگان این بنیاد با سیاستگزاران ایالات متحده و اروپا و نهادهایی که تسامح را ترویج می کنند، همکاری نمایند.

موسسه یهودی سایمون وایزنتال در لوس آنجلس، هزینه برگزاری کنفرانس هولوکاست در بالی را فراهم کرد.

بنیاد « آزادی برای همه » در ضمن پروژه تولید یک فیلم ویدیویی را در دست تهیه دارد که حامل پیام دینی رهبران مسلمان و میانه رو کشورهای مختلف جهان است.

قرار است برنامه های آموزشی این بنیاد در مدارس مذهبی توزیع شده و برای پخش در اختیار عموم مردم قرار گیرند.


XS
SM
MD
LG