لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۱۴:۲۳

گزارش تحلیلی: بازتاب های  اهدای جایزه صلح نوبل به مارتی آهتیساری


مارگرت بشیر، خبرنگار صدای آمریکا در سازمان ملل



روز جمعه گذشته ، جایزه صلح نوبل به یکی از طرفداران طویل مدت صلح جهانی و رییس جمهور پیشین کشور فنلاند، مارتی آهتیساری، اهدا شد. بن کی مون ، رییس کل سازمان ملل متحد، یکی از کسانی بود که از این خبر استقبال کرد.

بن کی مون، در یک اعلامیه، خوشحالی خود را از این واقعه و از دریافت جایزه ارزنده صلح نوبل توسط آقای آهتیساری ابراز کرد. رییس کل سازمان ملل متحد در این اعلامیه هم چنین اظهار داشت که آهتیساری که در طول سال ها با سازمان ملل همکاری های مستمری داشته است ،هرگز از پشتیبانی و پیشبرد اهداف این سازمان کوتاهی نکرده است. سخنگوی بن کی مون، ماریا اوکابی می گوید:«رییس کل سازمان ملل متحد از خدمات منحصر به فرد آقای آهتیساری در طول زندگی حرفه ای او در راه کمک رسانی به جامعه جهانی قدردانی می کند. ماموریت هایی که از کمک رسانی به یوگسلاوی سابق تا نامیبیا در شاخ آفریقا به نقاط دیگر جهان گسترش می یابد. از جمله کوشش های او وساطت برای به نتیجه رساندن توافق در آچه ،بین شورشیان جنبش آزادی آچه و دولت اندونزی است.»

کمیته جوایز نوبل نوروژ نیز اعلام کرد که اهدای جایزه صلح امسال به آقای آهتیساری به خاطر تلاش های مهم و ارزنده او در چند قاره جهان در طی سی سال گذشته برای میانجی گری برای رفع مشکلات جهانی بوده است. اولی دانبولت مجوز، رییس کمیته اهدای جوایز نوبل می گوید:«تلاش های خستگی ناپذیر آهتیساری و نتایج درخشانی که از این تلاش های بدست آمده نشان دهنده اهمیت نقش میانجی گری در حل مشکلات بین المللی است. این کمیته امیدوار است که دیگران نیز بتوانند در راه رسیدن به صلح از کوشش ها و دست آوردهای آهتیساری الهام بگیرند.»

هشت سال پیش، آقای آهتیساری ۷۱ ساله موسسه ای را به نام « سازمان اداره و مقابله با بحران های جهانی» پایه گذاری کرد که این سازمان در طول سال ها و در پشت صحنه به ایجاد امکانات برای برقراری صلح در عراق، اندونزی و ایرلند شمالی اشتغال داشته است.

رییس جمهور پیشین فنلاند هم چنین عمیقا در پایان بخشیدن به درگیری های کوسوو و ایجاد دولت مستقل تحت نظری که بتواند هر دو اکثریت آلبانی و اقلیب صرب را تحت پوشش خود قرار دهد تاثیرگذار بوده است. این طرح در ضمن نام خود را نیز از این برنده جایزه صلح نوبل گرفته و طرح آهتیساری خوانده می شود. در نهیات علیرغم تظاهرات صربی ها، کوسوو در ماه فوریه اعلام استقلال کرد و از آن زمان تا کنون توسط ۵۰ ملت جهان به رسمیت شناخته شده است. طرح آهتیساری، شکل دهنده به اساس و ماهیت وجودی قانون اساسی کوسوو محسوب می شود.

رییس جمهور کوسوو، فاتمیر سجدیو گفت: «این یک ارزیابی شگفت آور از سوی کمیته نوروژی اهدای جوایز نوبل است که بالاخره اعتبار لازم را به مردی که در مدت زمانی بسیارطولانی همواره کوشیده است تا صلح و پایداری را در نقاط مختلف جهان استحکام بخشد اهدا کند.» آقای سجدیو در ادامه این سخنان گفت که حل مسئله کوسوو از اهمیت خاصی برخوردار است. از فورمول ها و راه هایی که آقای آهتیساری در پیش گرفت تا برخورد و پیشبرد این طرح ها و در نهایت حل مشکلاتی که در راه مذاکرات بر سرراه او قرار داشته است.

رییس جمهوری فرانسه، نیکلاس ساکروزی نیز از خبر برنده شدن آهتیساری استقبال کرد و در یک اعلامیه رسمی اظهار داشت که به نظر او این جایزه به این معنی است که فعالیت های و طرح های پیشنهادی آقای آهتیساری در مقابله با مشکلات کوسوو طرح درستی بوده است.

آهتیساری، خبر دریافت جایزه صلح نوبل را در منزل مسکونی خود در کشورش در فنلاند شنید. او گفت که امیدواراست تا این جایزه راهگشایی باشد برای پیشبرد آسان تر فعالیت های آینده او. آقای آهتیساری که زمانی معلم یک مدرسه ابتدایی بوده است گفت که یکی از بزرگترین چالش های او پیدا کردن کار برای تعداد درحال ازدیاد جوانانی است که هر روز وارد بازار کار می شوند.

آهتیساری مدال خود را که ارزش آن بیش از یک میلیون دلار می باشد در یک مراسم رسمی در شهر اوسلو در نوروژ در روز دهم دسامبر دریافت خواهد کرد. این تاریخ برابر است با سالگرد درگذشت آلفرد نوبل پایه گذار اهدای این جوایز که در ضمن مبتکر و سازنده دینامیت نیز بوده است.

XS
SM
MD
LG