لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۱۱ شهریور ۱۴۰۳ ایران ۰۵:۲۷

گزارش سیاسی: تبت؛ آبستن وقایع شگرف؟


استیو هرمان، خبرنگار صدای آمریکا، دارامسالا


دالای لاما، رهبر روحانی تبت از قانون گزاران خواسته است تا پس از پیامدهای ناآرامی های سیاسی سال جاری در کشورش، قطع نامه ای پیرامون آینده تبت صادر کنند.
رهبران تبت در دارامسالا واقع در شمال هند و دولت در تبعید دالای لاما در اجلاس فوق العاده قانونگزاران برای اقدامات آتی جنبش تبت تصمیم گیری خواهند کرد.

در حالیکه این روزها راهبان تبعیدی تبت زیر سقف ابرآلود شمال هند متون مذهبی خود را مرور می کنند، مشاوران نزدیک دالای لاما به آینده تبت می اندیشند.

پارلمان در تبعید تبت، درخواست دالای لاما برای برگزاری اجلاس فوق العاده ماه نوامبر را و با توجه به پیامدهای اعتراضات بهار گذشته مردم تبت و اقدامات سرکوب آمیز چین و تعیین مسیر آینده تبت تصویب کرده است.

پرسش اصلی بیش از ۱۳۰ هزار تبتی در تبعید این است که آیا راهکار آینده جنبش مقاومت تبت باز هم بر سیاست های رهبر روحانی تبت مبنی بر میانه روی در قبال عملکرد چین متمرکز خواهد بود. چین نه تنها وضعیت کنونی تبت در پکن را نمی پذیرد، بلکه با استقلال آن از چین نیز مخالفت کرده است.

سرکوب های سال جاری، ۲۰۰ کشته به جای گذاشت و تعداد متنابهی از راهبان تبت ناپدید شدند. بسیاری اتخاذ سیاست میانه روی دولت در تبعید تبت را مورد پرسش قرار داده اند.
نخست وزیر دولت در تبعید تبت و نماینده ارشد دالای لاما در مورد رویدادهای سال جاری که به تغییرات شگرف و تعیین کننده منجر شده می گوید: « از ماه مارس سال ۲۰۰۸، اعتراض های متعددی روی داده و جامعه بین الملل با تبت همدردی کرده است. این روزها، تغییرات عظیمی به وقوع پیوسته اند و ما باید با بازبینی شرایط کنونی اقداما ت آینده و روند پیشبرد امور خود را بررسی کنیم.»

نه تنها پارلمان در تبعید چشم اندازآینده سیاسی تبت را بازبینی خواهد کرد، بلکه نخبگان و سازمان های غیردولتی جامعه تبتیان در تبعید مقیم شمال هند نیز در این مورد ابراز عقیده خواهند کرد.

کالون تریپا، سال های متمادی ست که از راهبرد مقاومت به دور از خشونت که از دیدگاه های ماهاتما گاندی، رهبر ملی گرای هند نشات گرفته اند، پیروی می کند.

نسل جوان تبت نسبت به وضعیت کنونی ابراز نگرانی کرده است.
کنگره جوانان تبت، هدف خود را بر استقلال کامل تبت متمرکز کرده است.

تسه وانگ رینگزین، رییس کنگره جوانان تبت می گوید اجلاس فوق العاده ماه نوامبر به جوانان تبتی فرصتی خواهد داد تا دیدگاه های خود را به اطلاع رهبران کشور برسانند.
وی می گوید تا زمانی که همه مردم و گروه هایی که دراجلاس شرکت می کنند دیدگاه های خود را مطرح کنند و این نقطه نظرها انعکاس دهنده آرمان های واقعی مردم تبت باشد، شاهد نتایج ثمربخشی خواهیم بود.

مبارزه خشونت آمیز علیه چین، تنها اقدامی ست که از دیگاه عموم و در اذهان همه مردم دارماسالا و بوداییان تبت به طور کامل مردود شمرده می شود.

رییس کنگره جوانان تبت، که چین آن را یک سازمان تروریستی قلمداد می کند، بر این باور است ایده مقاومت مسلحانه غیرقابل پذیرش است.

رینگزین تاکید می کند شیوه مقاومت مسلحانه به طور کامل مردود است. حمایت محدود جامعه بین الملی به دلیل مبارزه به دور از خشونت ما متوجه این جنبش شده است.
وی بر این باور است مبارزه ما تحت هیچ شرایطی به خشونت متوسل نخواهد شد.

در عین حال، دولت در تبعید تبت از چین خواسته تا نسبت به ناپدید شدن تعدادی از راهبان تبت در اعتراض های ماه مارس پاسخگو باشد.
نخست وزیر دولت مرکزی تبت می گوید هنوز تعداد تلفات تبتیان در ناآرامی ها روشن نیست.
وی می گوید: « تعداد بسیاری از مردم تبت هنوز ناپدید هستند. بخش بزرگی از راهبان و راهبه هایی که درلاساد دستگیر شدند، هنوز در مکان های نا مشخصی در بازداشت به سر می برند. اخبار تایید نشده ای پیرامون آزادی قریب الوقوع آنها به گوش رسیده اما به نظر می رسد مقامات پکن اجازه بازگشت آنها به مدارس مذهبی لاساد را صادر نخواهد کرد.»

چین بارها دالای لاما را به دست داشتن در خشونت هایی که در بازی های المپیک اخلال ایجاد کرد، متهم نموده است.

قرار است هشتمین دور مذاکرات دولت درتبعید وی با دولت چین ماه اکتبر برگزار شود.
اما نخست وزیر دولت در تبعید می گوید از ماه ژوئن تاکنون هیچ ارتباط مستقیم یا غیرمستقیم با مقامات چین برقرار نبوده است.
رهبران تبت می گویند مقامات پکن در آخرین دور گفتگوها درخواست های غیرقابل پذیرشی را برای دالای لاما مطرح کردند و اگر این دوره از مذاکرات شش ساله تبت با چین نیز نتیجه بخش نباشد، به احتمال زیاد مذاکرات آینده لغو خواهند شد.
راهبان در تبعید تبت، برای آینده و روزهای روشن تری برای وطنشان دعا می کنند و امیدوارند دعاهایشان ثمربخش باشند.


XS
SM
MD
LG