لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۹ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۸:۲۸

مناظره پیلین و اوباما تا چه حد بر نتیجه انتخابات ریاست جمهوری تائیرگذار خواهد بود؟


از سیامک دهقانپور

ساعت ۸ امشب به وقت ایالت میزوری دانشگاه واشنگتن شهر سینت لوئیس صحنه برگزاری نخستین و تنها مناظره ی تلویزیونی کاندیداهای معاونت ریاست جمهوری، سارا پیلین و سناتور جوزف بایدن خواهد بود.

مناظره ای که انتظار می رود بیش از مناظره ی کاندیداهای ریاست جمهوری در هفته گذشته بیننده تلویزیونی داشته باشد

دانشگاه واشنگتن ایالت میزوری با ۱۵۵ سال قدمت که نوبل شیمی سال ۲۰۰۴ یکی از دهها جایزه ی نوبل در کارنامه اش است بیش از هر نهادی در آمریکا میزبان مناظرات انتخابات ریاست جمهوری بوده است.

این نخستین بار است که دانشگاه میزبان مناظره ی معاونین ریاست جمهوری است و پنجمین دوره متوالی است که از سالهای ۱۹۹۲، ۱۹۹۶، ۲۰۰۰ و ۲۰۰۴ به عنوان یکی از میزبان های مناظرات ریاست جمهوری انتخاب شده است.

دانشگاه واشنگتن میزوری با ۱۲ هزار دانشجو دانشجویان و اساتیدی از ۱۲۰ کشور جهان را در خود جای داده است.

پروفسور لیلا نادیا سادات، استاد حقوق دانشگاه، از خانواده ی بزرگ انور سادات، تمام مناظره های پیشین را به یاد می آورد اما، می گوید مناظره امشب کاندیداهای معاونت ریاست جمهوری، سارا پیلین، فرماندار جمهوریخواه آلاسکا، و سناتور دموکرات جوزف بایدن، رئیس کمیته ی روابط خارجی سنا، اهمیتی به مراتب بیش از مناظرات قبلی پیدا کرده است.

پروفسور سادات می گوید هر دو کاندیدا به این شهرت دارند که بی محابا دیدگاههایشان را به زبان می آورند، به خوبی مزه پرانی می کنند، و در عین حال می توانند نکات بسیار مساله سازی را به زبان بیاورند و پرسش این است که کدام ممکن است کنترل خود را زودتر از دست دهد.

بیش از ۳۲۰۰ ژورنالیست از سراسر جهان به دانشگاه آمده اند تا مناظره ی امشب را پوشش خبری بدهند. سارا پیلین پس از چند مصاحبه ی اخیرش در رسانه ها بدلیل عدم آمادگی برای رهبری کشور مورد انتقاد قرار گرفته است.

ریچارد چپمن، نویسنده و فیلمساز کاندیدای جوایز گلدن گلوب و استاد دانشگاه واشنگتن، می گوید بایدن شخصیتی بسیار رو راست و احساساتی دارد که تردیدی در باور او به خود راه نمی دهید. زندگی پیلین، زنی که از انجمن خانه و مدرسه به شهرداری و فرمانداری می رسد، هم می تواند داستان یکی از فیلم های فرانک کاپرا باشد و او نیز شخصیتی جذاب و دوست داشتنی دارد. اما، چپمن معتقد است احتمال اینکه پیلین دست به خطا بزند بیشتر است.

بسیاری معتقدند برخلاف انتظار مناظره فرصتی در اختیار پیلین قرار می دهد تا بار دیگر موقعیت خود را تثبیت کند.

آخرین نظرسنجی آسوشیتدپرس از کاهش شدید اعتماد رای دهندگان به پیلین از ۴۱ درصد پس از کنوانسیون حزب جمهوریخواه به ۲۵ درصد حکایت دارد. حمایت پیلین در میان جمهوریخواهان نیز از ۷۵ درصد به ۴۷ درصد تقلیل یافته است. بسیاری از محافظه کاران معتقدند کمپین مک کین باید بگذارد پیلین خودش باشد.

به باور ریچارد چپمن پاسخ های از پیش نوشته ی شده ی پیلین، کم تجربگی اش، کندی در پاسخ ها برای پیلین می تواند نقطه ی آسیب پذیری باشد اما، خطری که بایدن را تهدید می کند بیش از حد حرف زدن است.

پیلین در تفرجگاه سناتور مک کین در سدونای آریزونا و بایدن در نزدیکی محل سکونتش در ویلمینگتن دلور در حال آماده کردن خود برای مناظره ی امشب هستند.

بایدن دیشب برای رای به لایحه ی نجات مالی به سنا در واشنگتن رفت. لایحه ای که بسیاری معتقدند بر مناظره ی امشب سایه خواهند افکند.

پروفسور شریل بروک، استاد حقوق دانشگاه واشنگتن میزوری، می گوید هنوز روشن نیست لایحه در شکل فعلی در مجلس نمایندگان به تصویب برسد. شریل بروک معتقد است معافیت های مالیاتی افزوده شده به لایحه با هدف مجاب کردن جمهوریخواهان می تواند به جهت تاثیر در افزایش کسری بودجه در میان دموکرات های محافظه کار در مجلس نمایندگان نگرانی هایی را ایجاد کند.

گرگ الن، دانشجوی ۲۰ ساله ی علوم سیاسی و سردبیر مجله ی سیاسی دانشجویی دانشگاه، که آخرین شماره ی نشریه را صرفا به مناظره ی بایدن و پیلین اختصاص داده است می گوید بایدن و پیلین هر دقیقه ای که از مهمترین نگرانی مردم، بحران کنونی مالی، صحبت نکنند مناظره را از دست داده اند.

امشب تمام چشم ها به سالن ۹۰۰ نفری مناظره ی تلویزیونی دانشگاه میزوری دوخته شده است تا پیلین برای نخستین بار موضع خود را درباره ی طرح نجات مالی مطرح کند.

گرگ الن می گوید بایدن ۶۵ ساله با ۳۶ سال سابقه در سنا و پیلین ۴۴ ساله چهره ی جوان و نوظهور جمهوریخواهان هر دو با یک چالش مشابه روبرو هستند از بهترین فرازهای روسای شان نمی توانند استفاده کنند. گرگ می گوید مخالفت اوباما با جنگ عراق برای بایدن که به جنگ عراق رای مثبت داد کارآیی ندارد و تکیه ی مک کین به حضورش در نقاط بحرانی جهان برای پیلین راهگشا نخواهد بود.

حضور پیلین در مناظره ی امشب گرچه بار دیگر یادآور نخستین زن کاندیدای ناکام معاونت ریاست جمهوری در سال ۱۹۸۴ جرالدین فرارو است اما، این پرسش را مطرح می کند که پیلین تا چه حد از بخت بیشتری از فرارو برخوردار است.

لیلا سادات می گوید پیلین به عنوان پدیده ای در برابر سیستم حاکم همه را شگفت زده کرد و سخنوری متبحر است اما، فرارو از تجربه ای بیشتر از او برخوردار بود.

مناظره ی فرارو و بوش، دو کاندیدای معاونت ریاست جمهوری، در سال ۱۹۸۴ حدود ۵۶ میلیون و هفتصد هزار بیننده ی تلویزیونی داشت و انتظار می رود امشب این رکورد شکسته شود و حتی بیننده ای بیشتر از نخستین مناظره ی اوباما و مک کین داشته باشد. به گزارش گروه تحقیق رسانه ای نیلسن مناظره ی هفته ی پیش کاندیداها در آکسفورد میسیسیپی حدود ۵۲ میلیون و چهارصد هزار بیننده ی تلویزیونی داشت. بعضی مراکز شمار بیننده را بیش از این عنوان کردند.

پیشاپیش دو کمپین انتقادات تندی را علیه دو کاندیدای معاونت آغاز کرده اند تا آنها را طی مناظره در فشار روحی غیرمتعارفی قرار دهند. کمپین مک کین بایدن را به دروغ گویی در سفرش به عراق و افغانستان متهم کرده است و می گوید بایدن آنطور که ادعا می کند هلی کوپتر حامل اش در افغانستان زیر آتش طالبان به زمین ننشسته است و در عراق نیز هدف حمله قرار نگرفته است.

کمپین اوباما در واکنش بیانیه ای منتشر کرده است و با نقل گفته های همراهان بایدن از جمله سناتور جان کری پس از بازگشت از سفر به افغانستان و تطبیق آن گفته ها با اظهارات بایدن می گوید او هرگز نگفته هلی کوپتر زیر آنش دشمن به زمین نشسته است بلکه هلی کوپتر در شرایط بد جوی در منطقه ی کوهستانی سردی به زمین نشست و پس از سه ساعت توسط کاروان نیروهای آمریکایی بایدن، کری و چاک هیگل به پایگاه بگرام منتقل شدند اما، در تمام مدت هواپیمای اف ۱۶ بر فراز منطقه در حال پرواز بوده و خطری متوجه سناتورها نبوده است. کمپین اوباما می گوید در عراق نیز اشاره ی بایدن به حمله ی خمپاره ای است که طی بازدید او به نزدیکی استراحتگاهش در منطقه سبز شده بود.

کمپین اوباما هم در اطلاعیه هایی پیاپی مصاحبه های اخیر پیلین را انعکاسی از عمق بی تجربگی سارا پیلین عنوان می کند و مقالات روزنامه نگاران محافظه کار جمهوریخواه را برجسته می کند که خواهان حذف پیلین از برگه ی انتخاباتی شده اند.

مناظره ی امشب توسط گوون آیفل، یکی از ژورنالیست های باسابقه و شناخته شده شبکه ی خبری پی بی اس، اداره می شود. از دیروز گروهی از رسانه ها انتخاب گوون را زیر سوال برده اند و می گویند او کتابی در دست تهیه دارد با عنوان «سیاست و نژاد در دوران اوباما» که قرار است در روز مراسم تحلیف ریاست جمهوری منتشر شود و از این رو که منافع او در جهت فروش بیشتر کتاب در گرو پیروزی اوباماست نمی تواند بی طرفی لازم را برای اداره ی مناظره حفظ کند.

این نخستین بار نیست که گوون آیفل اداره ی مناظرات تلویزیونی کاندیداهای ریاست جمهوری را برعهده دارد و در پاسخ به انتقادات گفته است عملکرد او در امشب خط بطلانی خواهد بود بر نگاه منتقدان. سناتور مک کین ابراز اطمینان کرده است که گوون کار خود را به خوبی انجام دهد.

گرچه آخرین نظرسنجی ها از پیشتازی قابل توجه اوباما در ایالت های سرنوشت ساز چون اوهایو، فلوریدا و پنسلوینیا حکایت دارد اما، رقابت دو کاندیدا در سراسر کشور بسیار نزدیک است. پرسش این است که آیا مناظره ی امشب می تواند این روند را دگرگون کند یا هر دو کاندیدای معاونت تلاش خواهند کرد محتاطانه مناظره را به پایان برسانند تا اتفاق پیش بینی نشده ی اوضاع را از کنترل خارج نکند.

XS
SM
MD
LG