لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۶ مرداد ۱۴۰۳ ایران ۱۱:۳۷

گزارش اقتصادی: پیامدهای بحران مالی ایالات متحده بر اقتصاد اکوادور 


برایان وگنر، خبرنگار صدای آمریکا، کیتو

مشکلات مالی ایالات متحده، اقتصاد کشورهای مختلف دنیا را تحت تاثیر قرار داده است. این بحران بر اکوادور که دلار آمریکا را به عنوان واحد پول ملی خود برگزیده، تاثیر ملموسی داشته است.

در حالی که بحران اقتصادی، کیتو، پایتخت اکوادور را در شرایط دشواری قرار داده است، برخی منافع برنامه جهانی سازی اقتصاد در این کشور را مورد پرسش قرار می دهند.

از سال ۲۰۰۰ که دولت اکوادور در تلاش به منظور ریشه کنی تورم همه جانبه واحد پول ملی کشور را از سوکر به دلار تغییر داد، گردش آزادانه دلار ایالات متحده در این کشور جریان داشته است. از سال ۲۰۰۰ تاکنون، نسبت به این تصمیم دولتمردان اکوادور واکنش های مختلفی مطرح شده اند.

اما اکثر کارشناسان اقتصادی براین امر اتفاق نظر دارند که تغییر واحد پول اکوادور به دلار آمریکا عامل ثبات اقتصادی بوده و فرصت های سرمایه گذاری و اقتصادی بیشتری را برای این کشور فراهم اورده است.

پاناما، السالوادور و چندین کشور کوچک دیگر نیز از برنامه تغییر واحد پول خود به دلار آمریکا پیروی کرده اند.

در عین حال، با گسترده تر شدن دامنه بحران اقتصادی آمریکا، برخی از رهبران سیاسی و صاحبان مشاغل بار دیگر منافع اقتصادی این تصمیم را بازبینی می کنند.

پابلو داوالوس، اقتصاددان دانشگاه کاتولیک اکوادور، می گوید در اقتصادی که بنیان آن بر دلار نهاده شده است، همزمان با گسترش دامنه بحران اقتصادی، بانک مرکزی اکوادر ابزار کافی و موثر برای محافظت از خود در اختیار ندارد.

وی می گوید طبیعی است که بحران های اقتصادی بین المللی بر سایر کشورها نیز تاثیر می گذارد اما اکوادور، به دلیل فقدان سیاست مالی، آسیب پذیر است و معضلات اقتصادی ایالات متحده به طور مستقیم بر اقتصاد اکوادور که بر بنیان دلار آمریکایی است تاثیر خواهد داشت.
داوالوس می گوید مشکلات آمریکا ارزش جهانی دلار را تضعیف کرده و عامل ایجاد تورم در اکوادور شده است.

مقامات اکوادوراعلام کرده اند قیمت های اجناس داخلی در سال جاری بیش از 8 درصد افزایش یافته اند. حوزه ریواده نه یرو، یک مغازه دار مقیم کیتو، می گوید بسیاری از مشتریانش از افزایش قیمت مواد غذایی و سایر اجناس مصرفی شکایت می کنند. ریواده نه یرو می گوید با از راه رسیدن بار جدید، افزایش قیمت و تاثیر تورم در بازار نمایان می شود.

کارشناسان می گویند نگرانی ها از ساختار سیاسی و اقتصادی داخلی اکوادور و مسائلی همچون رفراندوم اخیر برای تصویب قانون اساسی جدید نیز در روند افزایش قیمت ها تاثیر بسیاری داشته است.

حوزه ریواده نه یرو می گوید: « رکود نسبی بازار شغلی اش نتیجه تحولات داخلی کشور نیز هست. معضل اصلی در واقع بحران اقتصادی در آمریکا نیست بلکه سیاست های نادرست عامل واقعی افزایش قیمت ها بوده است. درعین حال ورشکستی های اخیر بانک های ایالات متحد، در نهایت، به بدنه اقتصاد اکوادور نیز ضربه خواهد زد.»

رافائل کوره را، رییس جمهوری اکوادور، اخیرا از سیاست اتخاذ دلار آمریکا به عنوان واحد پول ملی کشورش انتقاد کرده و گفته است چنین تصمیمی آینده رشد اقتصادی مردم را با محدودیت روبرو خواهد کرد.

علیرغم رد ایده تصمیم به تغییر واحد پول ملی کشور از سوی رییس جمهوری، بعضی از رهبران احزاب مخالف نسبت به تصمیم وی در لغو استفاده از دلار واحد پول آمریکا ابراز نگرانی کرده اند.

یک جنبه مثبت وضعیت اقتصادی کنونی و افت ارزش دلار آمریکا این است که خریداران خارجی، به ویژه بازگانان اروپایی، نسبت به خرید محصولات صادراتی اکوادور اشتیاق پیدا کرده اند.

جان پرایس، مدیر عامل شرکت مشاوره ای کرول در میامی می گوید وضعیت فعلی اقتصاد برای صادرکنندگان موز و میگو در شهر ساحلی گوایاکویل سودآور بوده است.

پرایس می گوید صاحبان مشاغل در گوایاکویل، از تغییر واحد پول اکوادور به دلار آمریکا خشنود نبودند و در برهه کنونی که ارزش دلار افت کرده این بازرگانان از سطح رقابت در بازار رضایت خاطر دارند.

وی می گوید اگر دولت کیتو مصمم شود تا اقتصاد بر بنیان واحد پول اکوادور را از سر بگیرد، بسیاری از صادرکنندگان و دیگر رهبران اقتصادی با چنین تصمیمی مخالفت خواهند کرد.

پابلو داوالوس، اقتصاددان دانشگاه کاتولیک اکوادور، می گوید تغییر تصمیم دولت در این مسیر غیرمحتمل است چرا که چنین اقدامی پیامدهای سیاسی خطرناکی برای دولت وی به همراه خواهد داشت.

وی می گوید علیرغم انتقاد دولت از اقتصاد مبتنی بر دلار آمریکا، رییس جمهوری باید برای حفظ ثبات سیاسی دولت خود از این برنامه دفاع کند. داوالوس می گوید اگر بحران مالی ایالات متحده ادامه پیدا کند و به اقتصاد اکوادور نیز ضربه بزند، در نهایت ممکن است دولت طی ماه های آینده ناچار شود موضع خود را تغییر دهد.

XS
SM
MD
LG