لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۲:۳۶

گزارش سیاسی: چگونگی روابط ایالات متحده با جهان اسلام 


محمد الشین ناوی، خبرنگار صدای آمریکا، واشنگتن

گروهی از کارشناسان آمریکایی به ایالات متحده توصیه کرده اند برای بهبود روابط با جهان اسلام در مسیر جدیدی قدم بگذارد.

۳۴ چهره برجسته آمریکا، از جمله مادلین آلبرایت، وزیر امور خارجه پیشین، و دنیس راس، نماینده ویژه ایالات متحده در خاورمیانه، اخیرا با انتشار گزارشی از رییس جمهوری آینده آمریکا خواسته اند تا موضع جدیدی در قبال کشورهای مسلمان اتخاذ نماید.

این گزارش که ثمره همکاری مشترک «در جستجوی تفاهم» و «موسسه بنیان هم فکری»، دو نهاد غیرانتفاعی مستقر در واشنگتن، است با هدف حرکت در مسیر رفع سوء تفاهم، از میان برداشتن دیوار بی اعتمادی و نیز حرکت در ورای درگیری و اختلاف نظر منتشر شده است.

به دنبال حمله تروریستی سال ۲۰۰۱ و حمله ایالات متحده به عراق در سال ۲۰۰۳، تنش با کشورهای مسلمان افزایش یافته است. دولت آمریکا، و در مجموع ایالات متحده، در بسیاری از کشورها محبوبیت خود را از دست داده است.

جنگ علیه ترورسیم به مبارزه علیه اسلام تعبیر می شود. اعراب معتقدند ایالات متحده به شدت ضد اسلامی است، در حالی که ایالات متحده به کرات خلاف آن را ادعا کرده است. سیاست ایالات متحده پیرامون بحران اعراب و اسراییل، که به تمایل واشنگتن به نفع دولت یهودی تعبیرمی شود نیز به تنش ها دامن زده است.

نگارندگان این گزارش می گویند ایالات متحده باید در مسیر جدیدی قدم بگذارد.

دیوید فیرمن، مدیر پروژه «گفتگوی ایالات متحده و جهان اسلام» می گوید: « گزارش ما چهار اصل راهبردی دارد: اولین راهبرد، اساسا بهره گیری از دیپلماسی برای حل و فصل منازعات است. دومین اصل، پیشبرد مشارکت سیاسی و مدنی در کشورهای مسلمان است، فارغ از اتخاذ موضعی که شیوه حکومتی وتوسعه دموکرتیک را به آنها دیکته کند. سومین راهکار، همکاری در زمینه مشارکت اقتصادی دوجانبه در امور کارآفرینی و توسعه در کشورهای مسلمان و نیز تبادلات بازرگانی و اقتصادی برای ایالات متحده است. چهارمین اصل راهبردی، بنیان نهادن احترام و درک متقابل در همه سطوح بین جوامع و ملت های آنهاست.»

او می گوید: « مبارزات انتخاباتی ریاست جمهوری ایالات متحده در زمان انتشار این گزارش تعیین کننده بود. این گروه درصدد بود تا به جان مک کین، نامزد جمهوری خواه، و باراک اوباما، نامزد دموکرات انتخابات ریاست جمهوری، پیشنهادات راهبردی در امور سیاست خارجی ارایه کند.»

دیوید فیرمان، مدیر پروژه «گفتگو با جهان اسلام »، می گوید توصیه ما این است که رییس جمهوری جدید از ابتدای فعالیت خود بی پرده از کشور بخواهد تا هدف بهبود روابط با جهان اسلام را به عنوان یک اولویت سیاست خارجی قلمداد نماید.
اینگرید ماتسون، رییس انجمن اسلامی آمریکای شمالی و یکی از اعضای این گروه، می گوید این گزارش راهبرد جایگزینی برای شرایط کنونی است که مسلمانان را با ایالات متحده دریک موضع خصمانه قرار داده است.

ماتسون می گوید: « در طی مراحل تهیه این گزارش دریافتیم که نقش رسانه ها و تصویر رسانه های جمعی از اسلام و مسلمانان و نیز تصویر رسانه ها از آمریکایی ها در جهان اسلام از اهمیت ویژه ای برخوردار است. بنابراین باید اطمینان حاصل کنیم مقدمات اتخاذ سیاست های متعادل، تبادل اطلاعات مفید، و گفتگو در همه سطوح و با عموم مردم باید به طور همزمان فراهم شوند.»

احمد یونس، تحلیل گر ارشد مرکز مطالعات اسلام شناسی گالوپ است. مرکز گالوپ از مسلمانان سراسر جهان نظرسنجی کرده است.

احمد یونس می گوید توصیه هایی که در این گزارش مطرح شده اند، دیدگاه های مسلمانان و اعراب نسبت به شیوه ارتباط و برقراری گفتگوی ایالات متحده با کشورها و جوامع دیگر است.

نویسندگان این گزارش امیدوارند ارایه این دیدگاه های راهبردی، به تغییر سیاستهای آمریکا در قبال جهان اسلام و شکل دادن افکار عمومی نسبت به ایالات متحده کمک نماید.



XS
SM
MD
LG