ديک چينی معاون رئيس جمهوری آمريکا اقدامات روسيه در بحران اخير قفقاز را غير قابل قبول و «بی حرمتی» به معيارهای جهان متمدن خواند. آقای چينی که قبلا از آذربايجان و گرجستان و اوکراين ديدن کرده، اين سخنان را در جريان گردهمآيی اقتصادی تشکيل شده در سرنوبينو در ايتاليا ايراد کرد و از کشورهای اروپائی خواست در برابر تحرکات خصمانه فزاينده مسکو عليه همسايگان روسيه مقاومت کنند.
اتحاديه اروپا که بخشی از انرژی مورد نياز خود را از روسيه دريافت می کند، بعد از اجلاسی دو روزه در آويگنون در فرانسه تصميم گرفت، ناظران غير نظامی به گرجستان اعزام کند و برنارد کوشنر وزير امور خارجه فرانسه اعلام کرد، آن اتحاديه قصد تحريم اقتصادی روسيه را ندارد، اما مصصم است از طريق پژوهشی بين المللی مسئول واقعی شروع جنگ ميان روسيه و گرجستان را در ماه گذشته شناسائی کند.
يک ماه پس از آغاز جنگ ميان گرجستان و روسيه، گرجی ها بويژه از لحاظ روحی در حال التيام بخشيدن به زايعات وارده ناشی از آن درگيری ها هستند، منازعاتی که نيمه شب ۷ اوت با تحرک نظامی معمول، اما غير منتظره تفليس برای تحت کنترل درآوردن ايالت جدائی طلب اوستيای جنوبی آن کشور شروع، و تجاوز نظامی از قبل برنامه ريزی شده مسکو از شمال را باعث شد، تعرض نظامی روسيه پهناورِ يکصد و چهل ميليون نفره با کم و بيش ۸۰۰ هزار سرباز، به همسايه جنوبی کوچک خود با ۴ ميليون و ۴۰۰ هزار نفر جمعيت که تقريبا ۳۰ هزار نفر پرسنل نظامی دارد، درگيری نيروهای نامتناسب از لحاظ نفرات و تجهيزات نامتناسب نظامی که اصطلاحِ فيل و فنجان را به اذهان متبادر می کند.
در تفليس، در حاليکه يکی از آوارگان گرجی درگيری های اخير از سيستم بد توزيع غذا شکايت داشت. يکی از سکنه پايتخت گرجستان بنام وانتسا گوگاشاشويلی به تلفات نظامی و غير نظامی گرجی ها در جنگِ نابرابر ميان کشورش با روسيه اشاره کرد. آنی ماشيتزه، همشهری ديگر او با رضايت از حمايت اکثر قريب به اتفاق کشورهای دنيا از گرجستان سخن گفت، و الکساندر لومايا رئيس شورای امنيت گرجستان وضعيت کشورش را شکست سخت نظامی همراه با پيروزی سياسی و اثبات حقانيت موضع خود توصيف کرد.
در اولين جلسه شورای امنيت سازمان ملل متحد که بعد از شروع درگيری ها ميان روسيه و گرجستان تشکيل شد، زالمای خليل زاد سفير آمريکا در آن نهاد بين المللی از همتای روسی خود صريحا در مورد قصد کرملين برای تعويض رهبری سياسی گرجستان سئوال کرد. ويتالی چورکين با پاسخی خارج از عرف و نزاکت ديپلوماتيک، از اساس منکر چنين نيتی شد. کرملين ۱۸ روز بعد از تجاوز نظامی به گرجستان، در عين عدم تمکين کامل از قرارداد آتش بس و با وجود حضور نيروهای خود در خاک آن کشور، بطور يکجانبه استقلال دو ايالت جدائی طلب اوستيای جنوبی و آبخازيای گرجستان را به رسميت شناخت.
ديميتری مدوِدی يف رئيس جمهوری روسيه دو روز قبل ضمن رد هر گونه مذاکره با همتای گرجی خود، از ميخائيل ساکاشويلی بعنوان يک «لاشه سياسی» نامبرد، و روز گذشته در سی امين روز عبور غير قانونی نيروهای روسيه از مرزهای شناخته شده گرجستان، در جريان گردهمآئی تعدادی از جمهوری های اسما دموکراتيک و خودمختار اتحاد شوروی سابق که به رهبری مسکو در «سازمان پيمان امنيت دسته جمعي» متشکل شده اند، رئيس جمهوری روسيه با عباراتی روشن از تجاوز نظامی کشورش به گرجستان، بعنوان «درس عبرتی» ياد کرد.