آینده پاکستان
راوی خانا – خبرنگار صدای آمریکا
بی ثباتی سیاسی در پاکستان همزمان با انتخاب رییس جمهوری جدید
پارلمان های فدرال و ایالتی پاکستان آصف علی زرداری رهبر حزب مردم را بعنوان رییس جمهوری انتخاب کرده اند، با این حال چشم انداز آینده سیاسی کشور همپنان بی ثبات و مبهم می نماید .
ادامه جنگ قدرت بین زرداری و نخست وزیر سابق که از ائتلاف حاکم به رهبری حزب مردم پاکستان بیرون رفت ، نیز بر این ابهام و بی ثباتی دامن می زند.
در چنین حالتی،
تحلیلگران براین باورند پاکستان برای خنثی کردن خطر کودتاهای نظامی نیازمند یک ساختار سیاسی قدرتمند است.
آنها هشدارمی دهند درصورت تداوم آشوب سیاسی و ادامه خرابی وضع اقتصاد، همچون گذشته احتمال مداخله نظامی ارتش پاکستان وجود دارد.
بعد ازگذشت پنج ماه ازبه قدرت رسیدن دولت ائتلافی به رهبری حزب مردم ، هنوزشورشها و اعتراض های تقریبا روزانه دراسلام آباد ادامه دارد، و برخی از کارشناسان هشدار می دهند که با توجه به وضعیت وخیم اقتصادی و نرخ بالای تورم ، شورشهای سیاسی حتی پس ازانتخاب زرداری به مقام ریاست جمهوری ادامه خواهد یافت.
ناظران براین باورند چنین وضعیتی همچون گذشته، راه را برای مداخله وکودتای نظامی ارتش پاکستان هموار خواهد کرد.
شجاع نواز، نویسنده، اخیرا در اجلاس بنیاد کارنگی برای بین المللی صلح بین المللی در واشنگتن گفت مقاصد پشت پرده اشفق کیانی، فرمانده کل ارتش، نقشی کلیدی خواهد داشت.
او گفته است قصد دارد ارتش را از سیاست دور نگهدارد، اما در عین حال، بگفته نواز احتمال خلف این وعده نیزوجود دارد.
نواز می گوید: « اگراقتصاد پاکستان، که با سرعت خارق العاده ای رو به زوال می رود، درپی تورم شدید به آستانه انفجارنزدیک شود، حکومت برکشورغیرممکن خواهد شد و احتمال وقوع شورشهایی نه تنها به نقاط مرزی و بلکه به سراسرکشورسرایت خواهد کرد.
در حال حاضر، شاهرگ حیاتی پاکستان به وضعیت اقتصاد کشور بستگی تام دارد.
ژنرال پرویز مشرف با کودتای نظامی سال ۱۹۹۹ به مقام ریاست جمهوری رسید و ارتش طی سالهای گذشته دیگر رهبران غیر نظامی، از جمله بی نظیر بوتو، نخست وزیر پیشین و ترور شده را برکنارکرد.
پالی نایاک، کارشناس امور آسیای جنوبی، که زمانی دراستخدام سازمان مرکزی اطلاعات امریکا بود می گوید:« پاکستان نیازمند یک گفتگوی سراسری پیرامون نقش ارتش است و ژنرال کیانی باید از همه رهبران غیرنظامی کشور برای شرکت در این بحث دعوت کند. نه تنها رهبران غیر نظامی که سمت هایی در ساختار قدرت دارند ، بکه دیگران نیز باید در بحث ها حضور داشته باشند."
شجاع نوازمی گوید مداخله ارتش موضوعی است که باید به تصمیم مردم پاکستان بستگی داشته باشد.
وی تاکید می کند:« حتی اگر یک چهارم از جمعیت ۱۶۵ میلیونی، که از نظر سیاسی فعال هستند و نیاز به یک حکومت غیر نظامی را درک می کنند، مطلقا دلیلی وجود ندارد که چنین حکومتی بر حکومت نظامیان پیروز نشود.
کارشناسان براین باورند، درنهایت، به قدرت رسیدن یک حکومت واقعا" مردمی وغیرنظامی درپاکستان به تصمیم کیانی، فرمانده کل ارتش بستگی دارد و اینکه وی مصمم باشد قدرت را به رهبران غیرنظامی کشورتفویض کند و بخواهد دولت را در کنترل کامل ارتش نگاهدارد.