لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۶:۲۴

گزارش تحلیلی:چالشهای  پیش روی رییس جمهوری جدید پاکستان


گزارش تحلیلی:چالشهای پیش روی رییس جمهوری جدید پاکستان

جودیت لاتهام - خبرنگارصدای آمریکا

پرویز مشرف رییس جمهوری پاکستان پس از ٩ سال حکومت برمسند قدرت، زیر فشار تهدید به استیضاح، واردا به استعفا شد.
امروز، ائتلاف حاکم پاکستان ازهم پاشیده شده است. این ائتلاف دوحزب عمده پاکستان بودند که ازابتدا با همکاری یکدیگر مقدمات سرنگونی رییس حمهوری پیشین را فراهم کردند.
قانونگزارن پارلمان های فدرال و منطقه ای پاکستان روز۶ سپتامبر، آصف علی زرداری را بعنوان رییس جمهوری جدید انتخاب کردند.
خبرنگاران مصری ، هندی و پاکستانی تبار در گفتگوهائی که با آنها انجام گرفت ، در باره چالش هایی که در برابر رییس جمهوری جدید قرار دارد به اظهار نظر پرداختند.
احمد راشد، خبرنگار پاکستانی مقیم لاهورمی گوید: « رییس جمهوری آینده پاکستان با دوچالش عمده روبرو خواهد بود.
چالش اول، اقتصادی ست که طی شش ماه گذشته درآستانه فروپاشی قرارگرفته و دومین چالش، معضل رویارویی با جنگجویان طالبان خواهد بود که به طور فزاینده ای جسورشده و با استقراردرمناطق مرزی با افغانستان عملیات خرابکارانه انجام می دهند.»
راشد می گوید: « مشکل این است که از ماه فوریه گذشته که دولت به قدرت رسیده، این دو مشکل را به اندازه کافی جدی نگرفته ودرحال حاضر، منازعات خصمانه ای درارتش درجریان است.»
احمد راشد می گوید گرچه آصف علی زرداری، رهبر حزب مردم پاکستان، برای تکیه زدن برمسند ریاست جمهوری به اندازه کافی رای دارد، اما به احتمال زیاد رای روز ۶ سپتامبر و پیامدهای آن ناراحتی ها و ناراضایتی های شدیدی از خود به جای خواهد گذاشت.
راشد تاکید می کند: « اساسا" همه احزاب سیاسی متعهد شده بودند ازهمه قدرتهای قانونی که مشرف درمقام رییس جمهوردر اختیار داشت دست بردارند، اما زرداری پیش از آنکه به مقام ریاست جمهوری برگزیده شود ، تمایلی به نادیده گرفتن این قدرتها نشان نداد.
او برای سرنگون کردن دولت، برکناری و اخراج نخست وزیر اختیار تام خواهد داشت.
انتصاب فرمانده ارتش و قضات نیزازجمله دیگرحقوق وی محسوب می شوند.
چنین امری با خواست پارلمان و دیگراحزاب سیاسی تناقض خواهد داشت.
آنها اصرار می ورزند این حقوق که زمانی در قدرت تام مشرف بود و امروز، زرداری میراث دار آن شده، باید به پارلمان و نخست وزیر اعطا شود.
این رویدادها در حالی رخ می دهد که همه سیاستمداران باید نیروی خود را برحمایت ازدولت متمرکز کنند.»
جهانگیر پوشا، روزنامه نگارهندی می گوید مردم هند، نسبت به استقراریک حاکمیت دموکراتیک درهمسایگی خود درپاکستان به شدت خوش بین وامیدوار هستند.
او می گوید:« به نظرمن، بیشتر به این دلیل که پارلمان کشوربسیار ضعیف و ناکارآمد است و در نتیجه حکومت کردن را تا یکی دو سال تقریبا" غیرممکن
می کند، رییس جمهوری آینده پاکستان قدرت زیادی دراختیارخواهد گرفت.»
پوشا معتقد است در واقع هیچگاه، چشم اندازاستقرار ثبات برای ائتلاف بر سر قدرت درپاکستان روشن و پویا نبوده است.
او بر این باوراست: « به آن دسته از مردم که تصور می کردند ساختار سیاسی کنونی پایا و دربلند مدت کارسازاست، ضربه مهلکی وارد خواهد شد.
اما به نظرمن، اعتقاد جمعی این بود که حیات چنین حاکمیتی ماندگار نخواهد بود و بنابراین هیچ کس واقعا" زیاد از وضعیت فعلی متعجب نیست.
هیچ کس انتظار حاکمیت چهار ساله ازاین دولت نداشت.
اما پرسش این است که آیا وضعیت کنونی، باردیگربهانه ای برای مداخله نظامی به ارتش خواهد داد؟»
پوشا می گوید ساختارحکومتی پاکستان، طی ۶۰ سال گذشته تاریخ این کشور، بین حکومت غیرنظامی و حاکمیت نظامی درتغییربوده است.
مونا التهاوی، روزنامه نگارمصری تاکید می کند طالبان و القاعده تهدید روزافزونی نسبت به امنیت پاکستان قلمداد می شوند.
وی می گوید: « نیروهای شورشی مستقر درپاکستان ازاستعفای مشرف ، اختلاف نظرها و درگیری های سیاسی بین شریف و زرداری سواستفاده کردند و در چندین عملیات به خودروهای نظامی حامل پرسنل آمریکا به افغانستان حمله کرده اند.
چالش دیگر، محدوده حقوق و اختیارات رییس جمهوری آینده است که در حال حاضر، عمده ترین اختلاف نظر زرادری و شریف قلمداد می شود.
پرسش اصلی گروههای حاکم این است که آیا مقام رییس جمهوری یک سمت تشریفاتی ست و یا رییس جمهوری حق انحلال پارلمان را دراختیارخواهد داشت.»
مونا التهاوی می گوید معضلات سیاسی که امروز پیش روی پاکستان قراردارد، برای مردم مصر کاملا" قابل درک است ومصری ها ازاستعفای اجباری مشرف بسیار خشنود شدند وهمزمان با مردم پاکستان به جشن و پایکوبی پرداختند.
سردبیریک نشریه مستقل مصردر نامه سرگشاده ای سرشار از کنایه و طنز به مشرف نوشت :« اگر برای یافتن تبعیدگاهی برای خود هستی، به مصر بیا. و اینحا حسنی مبارک به تونشان خواهد داد با قضاتی که در برابر توعصیان کرده بودند چگونه رفتار کنی. »
مونا التهاوی خاطر نشان می کند درحالیکه قضات پاکستان به طورفزاینده ای اتکا به نفس یافته و قدرتمند شده اند اما درمصر، قضات زیرفشارها کمر خم کرده اند.
وی می گوید: « من بعنوان یک مصری که رویدادهای سیاسی پاکستان را نظاره می کند، امیدوارم شریف و زرداری و یا هرمقام دیگری که به سمت رییس جمهوری پاکستان برگزیده می شود، درس عبرتی بیاموزد و به خاطرداشته باشد همانگونه که وکلا و قضات همواره نظاره گرعملگرد مشرف بودند، حاکمیت انها را نیز زیرنظرخواهند داشت.

XS
SM
MD
LG