ديک چينی معاون رئيس جمهوری آمريکا اقدامات نظامی اخير روسيه در بحران گرجستان را «تلاشی زورمندانه، غير مشروع و يکجانبه» برای تغيير مرزهای بين المللی خواند. معاون رئيس جمهوری آمريکا که به گرجستان سفر کرده است، بعد از ملاقات با رئيس جمهوری آن کشور در تفليس و ارائه کمک يک ميليارد دلاری آمريکا به گرجستان تاکيد کرد، ايالات متحده متعهد شده گرجستان را به عضويت سازمان پيمان آتلانتيک شمالی (ناتو) درآورد. ديک چينی معاون رئيس جمهوری آمريکا روز گذشته هنگام بازديد از آذربايجان گفته بود، ايالات متحده خواستار برقراری امنيتی پايدار در منطقه قفقاز است. آقای چينی بعد از آذربايجان و گرجستان از اوکراين نيز بازديد خواهد کرد.
سفر ديک چينی معاون رئيس جمهوری آمريکا به ناحيه قفقاز با بازديد از آذربايجان آغاز شد، کشوری ۸ ميليون و ۷۰۰ هزار نفره با ۸۶ هزار کيلومتر مربع مساحت، که از ساير همتايان خود در ناحيه قفقاز وسيعتر و پر جمعيت تر است، مانند بقيه کشورهای اين ناحيه تا قبل از فروپاشی اتحاد شوروی سابق در دسامبر سال ۱۹۹۱، در عداد جمهوری های اسما خود مختار آن امپراطوری بود، در اوت سال ۱۹۹۱ مستقل شد و الهام حيدر اوغلو علی اف از اکتبر سال ۲۰۰۳ به عنوان رئيس جمهوری قدرت را در آن کشور به دست دارد.
سفر يک هفته ای معاون رئيس جمهوری آمريکا به کشورهای منطقه قفقاز، نمايانگر تهاجم ديپلوماتيک ايالات متحده در اين ناحيه در پاسخ به تجاوز نظامی روسيه به گرجستان است، تجاوزی که به ظاهر تلاش تفليس در ۷ اوت برای گسترش نفوذ خود به استان جدائی طلب اوستيای جنوبی آن کشور زمينه ساز آن شد، اما در واقع آن استان به همراه آبخازيا، ايالت جدائی طلب ديگر گرجستان، از اوائل دهه ۱۹۹۰ عملا از حوزه نفوذ تفليس خارج و تحت اللحمايه غير رسمی مسکو بودند.
روابطی که بعد از جنگی ۵ روزه و نابرابر در اوائل ماه گذشته ميان نيروهای گرجی و روسی، سرانجام به شناسائی يکطرفه استقلال آن دو ايالت از جانب کرملين در ۲۶ اوت منجر شد و يکبار ديگر شبح تلاش های بی وقفه اتحاد شوروی سابق را برای ايجاد مناطق حائل در اطراف مرزهای آن کشور، اينبار در قالب تحرکات نظامی روسيه زنده کرد.
سفر معاون رئيس جمهوری آمريکا به تفليس با ارائه کمکی يک ميليارد دلاری به آن کشور توام بود و الکساندر لومايا رئيس شورای امنيت گرجستان ضمن تاکيد بر تمايل کشور متبوعش برای پيوستن به ناتو، خواستار نقش فعالتر آمريکا در باز سازی گرجستان شد.
از سوی ديگر، کاندليزا رايس وزير امور خارجه آمريکا با ذکر پايداری دموکراسی در گرجستان، ناکامی روسيه در دستيابی به اهداف خود، و محکوميت بين المللی کرملين در شناسائی استقلال اوستيای جنوبی و آبخازيا،، بر تاثير اين تحرکات نظامی سياسی در خدشه دار شدن مسئوليت روسيه تاکيد کرد.
چهار هفته از تجاوز نظامی قوای روسيه به گرجستان می گذرد، علی رغم تعهد بالا ترين مقامات روسی دائر بر تمکين از مقررات آتش بس، هنوز قوای روسيه در بخش هائی از کشور گرجستان حضور دارند، کشوری که به همراه آذربايجان، با دور زدن روسيه، بخش مهمی از کريدور انتقال نفت و گاز آسيای ميانه به اروپا را تشکيل می دهد.