لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۱۱ شهریور ۱۴۰۳ ایران ۰۵:۱۷

اجرای رقص توسط شاهرخ مشکین قلم در مقابل طرح های هوشنگ سیحون


از: فیروزه خطیبی

در یک اجرای بی سابقه از درهم آمیزی رقص، موسیقی و طراحی سیاه قلم، شاهرخ مشکین قلم، رقصنده بنام ایرانی به همراه گروه رقصندگان نکیسا در زمینه ای از طرح های فی البداهه هوشنگ سیحون ، طراح نام آور و موسیقی سنتی ایرانی به اجرای برنامه پرداخت.

این برنامه در حضور جمعی از چهره های سرشناس جامعه ایرانی ساکن لس آنجلس در تالار فرویید دانشگاه لس آنجلس، در شب تولد ٨٦ سالگی مهندس هوشنگ سیحون، نقاش و طراح برجسته ای که برخی از مهمترین آثار معماری ایران از جمله آرامگاه بوعلی سینا و نادرشاه از کارهای اوست برگزار شد.

این برنامه به افتخار معصومه سیحون، پایه گذار گالری سیحون تهران که چند روز پیش برای شرکت در این برنامه وارد لس آنجلس شد و همچنین با گرامیداشت مقام هنری اردشیر محصص، شیرین نشاط و نیکذات نجومی برگزار شد.

روی صحنه ضمن افکنشی از آثار طراحی سیاه قلم و آبستره هوشنگ سیحون، که یکی از شیوه های ابداعی این هنرمند بشمار می رود، بر روی پرده وسیعی در عمق صحنه و با پرتو افکنی بر آنها، رقصندگان با موسیقی حسین علیزاده و مجید درخشانی، با آواز شهرام ناظری و شجریان ، گاه با اشعاری از فریدون مشیری با صدای شاملو و گاه با اشعار فروغ فرخزاد یا وحشی بافقی تماشاگر را به قلمرو نوظهور و کم نظیر درهم آمیزی حرکات موزون در مقابل سکون باشکوه طرح های سیاه و سفید هوشنگ سیحون می بردند.

برنامه از دو بخش مختلف، از ماجراهای سهراب و گردآفرید، طرح هایی امواج گونه بر پرده سفیدی که لابیرنتی از جنگ تاریکی و نور را به همراه شعر چشم براه نیما یوشیج درمقابل تماشاگر قرار میدهد و آیه های زمینی فروغ فرخزاد آغاز می شود و در سفری غمگنانه به حرکات موزونی با اشعار وحشی بافقی، شعر شرح پریشانی با صدای زند وکیلی میرسد و با سروده فریاد از فریدون مشیری و آوای مهر علیزاده، رقص های سنتی ایرانی را با در هم آمیزی از فلامنکو و رقص های سنتی هند و اندونزی به تماشاگر ارائه میدهد.

بخش دوم ، بخش پیروزی نور است بر تاریکی. لباس رقصندگان از سیاه به سفید تبدیل شده است و طرح های هوشنگ سیحون با افکندن پرتو نور در گوشه و کنار آن زندگی تازه ای می یابد. گاه این طرح ها به شکل اشکالی از سنگ پاره های تخت جمشید تجلی می کنند و گاه خطوط آنها به گونه ای با زبان رقص و حرکات رقصندگان همراه میشود.

در قطعه شیرعلی مردوون، شاهرخ مشکین قلم در مقابل سلسله کوههای البرز به یک رقص چوپانی می پردازد که آغاز حرکت بسوی نور است و کارین رقصنده دیگر گروه نکیسا در نقش شیرین به انتظار عشق می نشیند و این بخش از برنامه با قطعاتی بنام بوی باران و جان جان به پایان میرسد که هردو در زیر تابش سفید نور اجرا میشوند.

در بخش پرسش و پاسخ که بلافاصله پس از اجرای برنامه برگزار شد مهندس هوشنگ سیحون طرح های خود را الهام گرفته از موسیقی خواند که درکودکی بخاطر زندگی در یک خانواده موسیقیدان وموسیقی شناس به آن گوش میداده است و اینکه چگونه هنوز هم او با شنیدن نوای موسیقی بطور فی البداهه به طراحی می پردازد.

شاهرخ مشکین قلم، طراح ورقصنده ساکن فرانسه و از اعضای تئاتر کمدی فرانسز در گفتگو با صدای آمریکا درباره ابتکار ادغام طرح و رقص گفت: من نمی دانم کدام یک از ما ، من یا مهندس سیحون به فکر انجام چنین کاری افتادیم. فقط می دانم این برخورد و نشستی که با او داشتم بشدت الهام دهنده بود و ما هردو فکر کردیم چه خوب خواهد شد که تماشاگر علاوه بر شنیدن برخی از بهترین قطعات موسیقی ایرانی، بتواند حس های دیگر خود را نیز به کار بگیرد و به این صورت طرح های هوشنگ سیحون به زیبایی به آن اضافه شد.

XS
SM
MD
LG