لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۱۳:۵۹

گزارش تحلیلی: ماجراجویی های اتمی و سفره خالی مردم


عینک ته استکانی اش را جا به جا کرد و گفت: آقا هزار تومان گوشت بده! قصاب که لاشه گوسفند را برانداز می کرد، گفت: مادر جان گوشت کیلویی هشت هزار و پانصد تومان است. هزار تومان که چیزی نمی شود. پیرزن در حالی که با دستان چروکیده هزار تومانی تا شده را از زیر چادر سیاهش بیرون می آورد ، جواب داد: همان یک کم را بده.

در هوای دم کرده غروب تهران ، پیرزن در پیچ خیابان گم شد تا تکه گوشت را در سفره ای بگذارد که سه سال پیش محمود احمدی نژاد، رییس جمهوری اسلامی، قول داده بود پول نفت را بر سر آن بیاورد.

حالا نه تنها پول نفتی بر سر سفره ها نیامده که به دلیل افزایش بی رویه قیمت ها ، از همان رونق کم رنگ سابق نیز اثری باقی نمانده است.

برای نمونه اگر تا پیش از این طبقات کم درآمد جامعه برای تهیه برخی از غذاها، مانند ماکارونی، به ناچار از سویا به جای گوشت قرمز استفاده می کردند، امروز کار به جایی رسیده که بسیاری به دلیل فشار روز افزون اقتصادی ، برای پخت خورش ها نیز چنان دچار مشکل شده اند که یا از خیر تهیه آن می گذرند و یا به جای گوشت گاو و گوسفند از سنگندان مرغ استفاده می کنند؛ تنها قسمت مرغ که از نظر ظاهر به گوشت قرمز شباهت دارد اما قیمتش به نسبت کمتر است.

بر اساس اطلاعات مرکز آمار ایران در دو دهه‌ گذشته مصرف گوشت ۵۰ درصد و مصرف میوه و سبزیجات ۵۵ درصد درکشور کاهش داشته است، اما وضعیت معیشتی ایرانیان کمتر زمانی به این حد بحرانی بوده است.

واحد اطلاعات موسسه اکونومیست در تازه ترین گزارش خود اعلام کرده است که تا پایان سال جاری میلادی (اوایل دی ماه) تورم در ایران به ۲۸ درصد خواهد رسید. و آنطور که عادل آذر، عضو کمیسون برنامه و بودجه مجلس هفتم، در مجله شهروند امروز نوشته، تورم ۵۰ درصدی نیز دور از انتظار نخواهد بود.

در کنار افزایش بی رویه قیمت ها و نرخ تورم باید مسئله بیکاری قشر عظیمی از جویندگان کار را نیز در نظر داشت. محمد عباسي ، وزير تعاون دولت نهم ، به تازگی جمعيت جويای کار در کشور را ده ميليون نفر اعلام کرده که با توجه به گزارش بانک مرکزي جمهوری اسلامی مبنی بر فعال بودن ۲۳ ميليون و پانصد هزار نفر ، نرخ بيکاري در ایران به ۴۲ درصد رسیده است.

به عقیده ناظران مسائل ایران ، تحریم های شورای امنیت سازمان ملل علیه برنامه های بحث برانگیز هسته ای جمهوری اسلامی ، عامل اصلی بروز تنگنای اقتصادی در کشور است. در گزارش اخیر صندوق بین المللی پول آمده است: تشدید اقدامات بین المللی بر ایران، تاثیر نامطلوبی بر فعالیت اقتصادی آن گذاشته است.

مسئله ای که تا کنون با بی تفاوتی یا کتمان مقامات جمهوری اسلامی روبرو بوده است.

XS
SM
MD
LG