از: خبرگزاری فرانسه
محمود احمدی نژاد رئيس جموری ایران روز پنجشنبه در نخستین دیدار از یک کشور عضو ناتو به ترکیه رفت تا در باره نزدیکتر ساختن مناسبات و برنامه اتمی بحث انگیز تهران گفت و گو کند.
برای ورود احمدی نژاد به استانبول، بزرگترین شهر ترکیه، اقدامات امنیتی سنگینی صورت گرفته بود. تیراندازان چیره دست روی بام ساختمان های اطراف فرودگاه آتاتورک مستقر شدند و پلیس جاده منتهی به شهر را بست.
رئيس جمهوری ایران دقایقی پس از ورود، به جلسه ای محرمانه با عبدالله گل نخست وزیر ترکیه رفت و انتظار می رفت آنها پس از آن در یک کنفرانس خبری شرکت کنند. احمدی نژاد روز جمعه پیش از ترک ترکیه با رجب طیب اردوغان رئيس جمهوری ملاقات خواهد کرد و در جلسه ای با حضور بازرگانان سخن خواهد گرفت.
دیدار دو روزه احمدی نژاد در حالی صورت می گیرد که تنش بر سر کوشش های اتمی جمهوری اسلامی ، که غرب آنرا پوششی برای تولید پنهانی تسلیحات اتمی می پندارد، رو به افزایش است. ایران از متوقف ساختن فعالیت های غنی سازی، حتی در حالی که با دور چهارم تحریم ها در پی ندادن پاسخی روشن به مشوق های پیشنهادی شش قدرت جهانی روبرو است، خودداری می کند. با این حال، پذیرفته است برای حل اختلاف به گفت و گو با اتحادیه اروپا ادامه دهد.
ترکیه، که مناسبات آن با ایران در سالهای اخیر بهتر شده است، براین باور است که می تواند به برطرف ساختن رویاروئی از طریق مناسبات نزدیک هم با همسایه شرقی خود و با قدرت های غربی کمک کند.
علی باباجان، وزیر امور خارجه ترکیه، ماه پیش گفت آنکارا بجای میانجیگری رسمی، نقش "تحکیم و تسهیل" مذاکرات را بر عهده می گیرد.
احمدی نژاد روز چهارشنبه در مصاحبه مشترکی با تلویزیون " ان تی وی" ترکیه و بخش ترکی شبکه خبری " سی ان ان" با لحنی خوش بینانه در باره مذاکرات با شش قدرت - بریتانیا، چین، فرانسه، آلمان، روسیه و ایالات متحده - سخن گفت و اظهار داشت: "ما فکر می کنیم که مساله نیروی اتمی در جهت درست حرکت می کند، مذاکرات خوب پیش می رود و ادامه خواهد یافت.َ"
وی افزود تهران همچنین از "کوشش های ترکیه برای کاهش تنش و برقراری گفت و شنودی سازنده" قدردانی می کند.
ترکیه، که در صدد است نخستین نیروگاه اتمی خود را بسازد، می گوید ایران حق دارد نیروی اتمی برای مقاصد صلحجویانه داشته باشد، اما با تسلیحات اتمی در منطقه مخالف است. با این حال، سفر احمدی نژاد اسراییل متحد ترکیه را ناراحت ساخته و به آنکارا هشدار داده است برهبری که خواهان نابودی اسرائیل شده و هالوکاست را زیر سئوال کشیده است، "مشروعیت" ندهد.
احمدی نژاد در مصاحبه روز چهارشنبه، حمله عادی خود به اسراییل را تکرار کرد و آنرا "یک رژیم غیرقانونی که بر دروغ استوار است" توصیف کرد و گفت: " آنها متعلق به این منطقه نیستند و باید بروند."
ترکیه سکولار و غیر عرب از سال ۱۹۹۶ متحد اصلی اسراییل در منطقه بوده است، در آن زمان دو کشور در میان خشم کشورهای عربی و ایران یک قرار داد همکاری نظامی امضا کردند. ترکیه در حال حاضر بعنوان میانجی در گفت و گوهای غیر مستقیم بین اسراییل و دشمن قسم خورده آن سوریه عمل می کند.
ترکیه و ایران روابطی توفانی داشته اند، آنکا را تهران را متهم می کرد که سعی دارد رژیم سکولار ترکیه را تضعیف کند و شورشیان جدائی خواه کرد را که در منطقه فعال هستند نادیده می گیرد.
اما دو کشور در دو دهه گذشته همکاری های امنیتی را تقویت کرده اند و در سال ۲۰۰۱ ترکیه، علیرغم نارضایی امریکا، خرید گاز از ایران را از طریق یک خط لوله بین دو کشور آغاز کرد.