لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲۸ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۰۸:۱۰

گزارش تحليلی: بحث های شورای امنيت درباره گرجستان


زالمای خليلزاد به ويتالی چورکين: آيا روسيه در پی تغيير در رهبری گرجستان است؟

ميخائيل ساکاشويلی رئيس جمهوری گرجستان قرارداد آتش بس پيشنهادی از جانب اتحاديه اروپا را امضاء کرد. اين قرارداد برای خاتمه دادن به مخاصمات ميان گرجستان و روسيه در اوستيای جنوبی تنظيم شده و قرار است برنارد کوشنر و الکساندر استاب وزرای امور خارجه فرانسه و فنلاند نسخه ای از اين قرارداد با امضای رئيس جمهوری گرجستان را با خود به مسکو ببرند. با اين حال، امروز نيز هواپيماهای جنگنده روسی اهداف خود در گرجستان را مورد حمله کردند. بحران در اوستيای جنوبی مهمترين بحث روزهای اخير در شورای امنيت سازمان ملل متحد را تشکيل می داد.

تندی مباحث ديروز در شورای امنيت سازمان ملل متحد در چند روز اخير نمايانگر شدت بحران در اوستيای جنوبی بود، بصورتی که زالمای خليل زاد سفير دائم آمريکا در آن نهاد بين المللی صريحا از ويتالی چورکين همتای روسی خود سئوال کرد آيا هدف کشور متبوع او از اقدامات اخير ، تغيير در رهبری گرجستان است؟ چورکين که از می سال ۲۰۰۶ سمت نمايندگی روسيه در سازمان ملل متحد را بعهده دارد، در پاسخ ضمن متهم کردن دفتر دبير کل آن سازمان بين المللی به جانبداری از گرجستان، موضع مسکو در بحران اخير را پايان هر چه سريعتر مخاصمات، عقب نشينی نيروهای روسی از اوستيای جنوبی و امضای توافقنامه ای با تفليس برای عدم استفاده از زور اعلام کرد، اکثر ۱۵ عضو شورای امنيت سازمان ملل متحد در مباحثی که در ۴ روز اخير در خصوص بحران در اوستيای جنوبی صورت گرفته، از موضع گرجستان بعنوان کشوری مستقل و مايل به جلوگيری از جدائی از بخشی از خاک خود دفاع کرده اند.

چورکين بعد از جلسه روز گذشته شورای امنيت، تغيير رژيم کشور ديگری را يک ايده کاملا آمريکائی خواند، مدعی شد که اين واژه در انديشه سياسی روسيه جائی ندارد، اما از برخی از رهبران کشورها بعنوان افرادی که تاريخ مصرف آنها بسر آمده ياد کرد، در مقابل، خليل زاد بر وخامت اوضاع در اوستيای جنوبی اخير تاکيد کرد، و از شدت حملات عليه روبنا ها در آن ناحيه خبر داد.

بر اساس آخرين گزارش ها، مسکو برای تخليه آبخازيا، يکی ديگر از مناطق جدائی طلب گرجستان از يک هزار و پانصد سرباز دولت مرکزی، ضرب الاجلی بيست و چهار ساعته تعيين کرده است. بحران اخير در اوستيای جنوبی از نيمه شب جمعه و بعد از تلاش حکومت مرکزی گرجستان برای تحت کنترل درآوردن تسخينوالی، مرکز آن ايالت جدائی طلب صورت گرفت، منطقه ای با جمعيت ۷۰ هزار نفر که به همراه آبخازيای يکصد و پنجاه هزار نفره، هر دو از سال ۱۹۹۲ خواستار جدائی از گرجستان شده اند. کشوری در مرزهای جنوبی روسيه و مجاور دريای سياه، که بعد از به رياست جمهوری رسيدن ميخائيل ساکاشويلی در سال ۲۰۰۳، سياستی متمايل به غرب داشته و علناً خواستار عضويت در پيمان ناتو شده است.

XS
SM
MD
LG